Allergieën

Waar komt die vervelende jeuk of huiduitslag vandaan?

Bij zijn alledaagse producten . Maar je kunt er wel allergisch voor zijn. Dan krijg je jeuk, rode uitslag of bultjes nadat je een product hebt gebruikt. Meestal ben je dan allergisch voor een bepaalde chemische stof die in dat product zit.

Als je weet voor welke stof je allergisch bent, dan kun je producten met die stof vermijden. Krijg je jeuk of uitslag van een bepaald product, maar weet je niet aan welke stof dat ligt? Misschien kan de informatie hieronder je dan verder helpen. De meeste allergieën komen door nikkel, , kleurstoffen en .

Nikkel in sieraden

Krijg je last van uitslag als je bepaalde sieraden draagt? Dan heb je misschien last van nikkelallergie. Als je huid veel in contact komt met sieraden (of metalen onderdelen van kleding zoals knopen, ritsen of riemgespen) waar nikkel in zit, dan kan je huid er allergisch voor worden. Dat heet een . Als je eenmaal allergisch bent, dan is een klein beetje nikkel al genoeg om je huid flink te irriteren.

Geurstoffen in verzorgingsproducten en wasmiddelen

In bijna alle persoonlijke verzorgingsproducten en verzorgingsproducten voor kinderen zitten geurstoffen. Ook aan was- en schoonmaakmiddelen zijn meestal geurstoffen of toegevoegd. Er bestaan honderden verschillende geurstoffen, zowel synthetische als natuurlijke. Voor een aantal daarvan kun je allergisch zijn. Zodra je huid ermee in contact komt, krijg je jeuk of uitslag. Voorbeelden van geurstoffen waar je allergisch voor kan zijn, zijn alpha-isomethyl ionone, benzyl , citronellol, coumarine, geraniol, hexylcinnamal, limoneen, linalool, lysmeral (butylphenyl methylpropional) en tetramethyl acetyloctahydronaphthalenes.

Kleurstoffen

Kleurstoffen zitten in bijna alle producten: van kleding en speelgoed tot persoonlijke verzorgingsproducten en verf. Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde kleurstoffen als deze in contact komen met de huid. Dit kan het geval zijn bij kleurstoffen die gebruikt worden in bijvoorbeeld textiel, persoonlijke verzorgingsproducten en tatoeage inkt.

Conserveermiddelen in verzorgingsproducten en wasmiddelen

Conserveermiddelen maken producten langer houdbaar. Ze zitten in meer producten dan je denkt: van verzorgingsproducten en wasmiddelen tot verf. Als je er allergisch voor bent, dan krijg je jeuk, rode plekken of bultjes op je huid. Veelgebruikte conserveermiddelen die voor allergische reacties kunnen zorgen, zijn methylisothiazolinon (MIT), benzisothiazolinon (BIT) en IPBC.

Waarzitwatin helpt je verder met betrouwbare informatie over producten en stoffen waar je meer over wilt weten. Zo kun je zelf een bewuste keuze maken of je een product wel of niet wilt gebruiken.