In het kort

Tetramethyl acetyloctahydronaphthalenes is een die in veel producten gebruikt wordt. Bij zijn producten met tetramethyl acetyloctahydronaphthalenes , maar je kunt wel allergisch zijn voor deze geurstof.

Waarom zit deze stof in producten?

Tetramethyl acetyloctahydronaphthalenes zit vaak als geurstof in en heeft een houtachtige geur. Het komt ook vaak voor in geurkaarsen. Daarnaast kan de stof in speelgoed, persoonlijke verzorgingsproducten en huishoudelijke producten, zoals wasmiddel en schoonmaakmiddelen, zitten.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met tetramethyl acetyloctahydronaphthalenes veilig.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals tetramethyl acetyloctahydronaphthalenes. Bij gebruik van producten met tetramethyl acetyloctahydronaphthalenes, kunnen zij last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Dit is een vorm van  . Producenten moeten geurstoffen op het etiket zetten waarvan bekend is dat ze vaak allergieën veroorzaken, als ze boven een bepaalde hoeveelheid in het product zitten. Er zijn vaak parfumvrije producten te koop. In deze producten zitten geen geurstoffen.

Meer informatie

Wat zegt de wet over tetramethyl acetyloctahydronaphthalenes?

Tetramethyl acetyloctahydronaphthalenes in speelgoed

In de Europese Richtlijn Speelgoed (2009/48/EC) staat dat producenten tetramethyl acetyloctahydronaphthalenes op het etiket van speelgoed moeten vermelden bij een concentratie hoger dan 100 millligram per kilogram.

Tetramethyl acetyloctahydronaphthalenes in kaarsen en was- en reinigingsmiddelen

Voor kaarsen en was- en reinigingsmiddelen geldt dat producenten tetramethyl acetyloctahydronapthalenes op het etiket moeten vermelden als er meer dan 0,1% in zit.

Tetramethyl acetyloctahydronaphthalenes in persoonlijke verzorgingsproducten

Als tetramethyl acetyloctahydronaphthalenes in persoonlijke verzorgingsproducten zit, moet er op het etiket staan dat er parfum in zit. Producenten hoeven de geurstof zelf niet op het etiket te vermelden.