Je hebt meer in huis dan je denkt

Thuis kom je in aanraking met allerlei chemische stoffen. Daar sta je niet altijd bij stil. Met waarzitwatin weet je als consument welke chemische stoffen in de producten zitten die je koopt en dagelijks gebruikt.

Lees verder over Je hebt meer in huis dan je denkt

Wet- en regelgeving

Bedrijven mogen hun producten niet zomaar op de Nederlandse markt verkopen. De producten moeten voldoen aan de Nederlandse Warenwet en aan Europese regels.

Lees verder over Wet- en regelgeving

Wat anderen zeggen

Over chemische stoffen in alledaagse producten vind je veel informatie. Vrienden, familie, sites, blogs, fora. Iedereen lijkt te weten hoe het zit. Maar zij zijn nooit helemaal onafhankelijk, hebben hun eigen invalshoek en spreken elkaar vaak tegen.

Lees verder over Wat anderen zeggen

Begrijp het etiket

Verpakkingen, etiketten en bijsluiters geven informatie over de ingrediƫnten, keurmerken en beweringen. Je vindt er ook de gegevens van de producent, de houdbaarheidsdatum, het gewicht en de inhoud. Dat hoort er in het Nederlands op te staan.

Lees verder over Begrijp het etiket

Chemische stoffen in ons lichaam

Chemische stoffen zijn overal, ook in je eigen lichaam. Zo heb je bijvoorbeeld calcium in je botten en ijzer in je bloed. Je lichaam is een chemisch fabriekje dat voedsel omzet in energie. Er vinden dus voortdurend chemische reacties plaats.

Lees verder over Chemische stoffen in ons lichaam

Blootstelling

De meeste chemische stoffen in alledaagse consumentenproducten zijn bij normaal gebruik veilig. Maar wat is dat eigenlijk: Normaal gebruik? En wat is blootstelling, opstapeling en verschil in gevoeligheid?

Lees verder over Blootstelling

Wat kun je doen?

Je kunt hier zoeken op producten of bepaalde chemische stoffen. Ook krijg je tips over hoe je het beste kunt omgaan met producten in huis. Bovendien vertellen we wat er in de Nederlandse wet geregeld is met betrekking tot chemische stoffen in producten.

Lees verder over Wat kun je doen?

Meer informatie

Wil je meer weten over chemische stoffen in producten? Hier vind je een lijst met informatiebronnen. Heb je een gerichte vraag over een bepaald ingrediƫnt in een product? Neem dan contact op met de producent.

Lees verder over Meer informatie

Verklarende woordenlijst

Op waarzitwatin worden soms termen en begrippen gebruikt die misschien niet direct helemaal duidelijk zijn. Daarom vind je hier meer uitleg.

Lees verder over Verklarende woordenlijst