Verschillende manieren van denken
Een producent kan een toevoegen om een product langer houdbaar te maken en daarmee veiliger voor de consument. Een consumentenorganisatie kan adviseren om dat product met die chemische stof erin te vermijden als je er allergisch voor bent. De overheid zal zeggen dat het product is omdat het voldoet aan de regels. En een consument gebruikt misschien liever een natuurlijk product, zonder het conserveermiddel erin. Over de veiligheid van chemische stoffen kun je dus op verschillende manieren denken.
Wat vindt de producent?
Chemische stoffen zitten met een bepaalde reden in producten. Bijvoorbeeld om een scheerzeep te laten schuimen, een shampoo lekker te laten ruiken, of je kleding een mooie kleur te geven. De chemische stoffen die producenten daarvoor mogen gebruiken zijn in wetgeving vastgelegd. Zo zorgen we ervoor dat producten veilig zijn voor consumenten.
Wat vindt de milieubeweging?
Mensen die het milieu een warm hart toedragen, maken zich niet alleen zorgen over schadelijke effecten voor de mens. Zij kijken ook naar wat er mis kan gaan in onze omgeving met planten en dieren. Om te beginnen tijdens het winnen van grondstoffen. En vervolgens tijdens de productie in de fabriek. Want ondanks allerlei strenge regels, wetten en maatregelen kunnen er nog steeds gevaarlijke stoffen in het milieu terechtkomen.
Wat vindt de wetenschap?
Wetenschappers kunnen verschillend denken over chemische stoffen. Hierdoor ontstaan soms discussies. Maar over het algemeen zijn de wetenschappers eensgezind: chemische stoffen die bewezen schadelijk zijn voor de gezondheid worden afgeraden. Op basis daarvan stellen overheden de regels bij en passen de producenten hun producten aan.
Wat vindt de overheid?
De Nederlandse overheid stelt regels op waaraan consumentenproducten moeten voldoen. Als onderzoek aantoont dat een chemische stof niet veilig (genoeg) is, neemt de overheid maatregelen. Meestal volgt onze overheid wat er op Europees niveau wordt besproken en besloten. Er worden extra nationale regels opgesteld als het nodig is. Dat doen andere Europese landen ook. Zo kan het dus gebeuren dat een product in Denemarken of Frankrijk aan strengere regels moet voldoen dan hetzelfde product in Spanje of Nederland.
Wat zeggen belangenorganisaties voor consumenten?
Belangenorganisaties zien graag dat de overheid strengere eisen oplegt aan producenten als het gaat om het gebruik van (schadelijke) chemische stoffen in producten. Andere landen zoals Denemarken en Frankrijk worden vaak als goed voorbeeld genoemd. Belangenorganisaties geven daarnaast ook tips over alternatieve producten en geven aan hoe je producten veilig en goed kunt gebruiken.
Wat vind jij?
Zoveel mensen, zoveel meningen. Dus ook als het om chemische stoffen in producten gaat, bepaal jij zelf wat je het beste vindt. Misschien vind je het al voldoende als je weet wat er in de producten zit die je dagelijks gebruikt. Of haal je alleen producten in huis met zo min mogelijk schadelijke stoffen. Aan jou de keuze. Het helpt in ieder geval om je zo goed mogelijk te informeren, zodat je bewuste keuzes kunt maken.