Je maakt ook zelf stoffen aan

Het menselijk lichaam maakt zelf ook chemische stoffen aan. Denk bijvoorbeeld aan enzymen en hormonen. Enzymen maken de chemische reacties tussen stoffen in je lichaam mogelijk. Hormonen zorgen er onder andere voor dat je uitgroeit tot een volwassene en dat je steeds de goede hoeveelheid suiker in je lichaam hebt.

Goede balans belangrijk

Het is belangrijk dat alle chemische stoffen in je lijf continu in een goede balans met elkaar zijn. Deze balans kan verstoord worden doordat je bepaalde stoffen binnenkrijgt. Via eten, drinken, huidcontact of inademen. Het maakt niet uit of dit natuurlijke stoffen zijn of door de mens gemaakte stoffen.
Soms wordt je balans bewust verstoord. Bijvoorbeeld als je medicijnen slikt en daarmee chemische stoffen binnenkrijgt die je genezen. Maar soms kunnen chemische stoffen het evenwicht in je lichaam ook onbedoeld verstoren. Dan krijg je bijvoorbeeld last van allergische reacties zoals jeuk, bultjes op je huid of hoofdpijn. Bij van alledaagse consumentenproducten is de kans dat dit gebeurt vrij klein.