Ingrediënten

De meeste producten geven op het etiket een overzicht van de ingrediënten die in een product zitten. Soms staat erbij hoeveel procent van een bepaalde chemische stof in een product zit.

Sommige producten hebben geen etiket dat aangeeft wat erin zit. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed, meubels en textiel. Dit komt omdat er voor verschillende producten verschillende wetgeving geldt. Op staat bijvoorbeeld altijd wat er in zit, maar op een speelgoedauto niet. Wil je toch weten welke chemische stoffen in speelgoed zitten of in een vloerkleed, vraag het dan aan de producent. Wie dat is, staat op het etiket.

Gevaarsymbolen

13

Op producten met gevaarlijke ingrediënten staan vaak gevaarsymbolen. Het is belangrijk om goed te weten wat deze symbolen betekenen, zodat je het product kunt gebruiken. Het gaat om rood-wit symbolen die aangeven of een product giftig is, snel ontvlambaar of schadelijk voor het milieu.

Je vindt deze symbolen op etiketten van bijvoorbeeld wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, terpentine, lijm, verf, lak, antivries en middelen tegen ongedierte of onkruid. 

Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vind je meer informatie over gevaarsymbolen

Veiligheidsaanbevelingen

Op producten met gevaarlijke ingrediënten staan vaak ook veiligheidsaanbevelingen. Die lichten toe hoe je veilig met een product omgaat en hoe te handelen als er toch iets verkeerd gaat. Het is daarom belangrijk om, voor je het product gebruikt, de veiligheidsaanbevelingen goed te lezen.

Beweringen

Op verpakkingen van producten staan vaak beweringen als ‘alcoholvrij’, ‘vrij van ’ en ‘100% vrij van parabenen’. Dit zijn aanbevelingen die producenten zelf op de verpakking mogen zetten. Wil je weten of een chemische stof wel of niet in een product zit, check dan het etiket.

Bij wet is geregeld wat je wel en niet op een etiket mag zetten als fabrikant.

Keurmerken

Keurmerken geven garanties over dingen die je niet aan een product zelf ziet. Denk aan keurmerken die het welzijn van dieren garanderen, zoals het Beter Leven keurmerk. Of keurmerken die eerlijke handel garanderen, zoals het Fairtrade keurmerk. Of keurmerken die garanderen dat het milieu niet geschaad wordt, zoals het Europees Ecolabel. Als een product geen keurmerk heeft, betekent het niet dat een product minder diervriendelijk of minder duurzaam is. Een keurmerk geeft wel die garantie.

Producenten kunnen een keurmerk bij een onafhankelijke organisatie aanvragen. Voldoet het product aan de eisen, dan mag de producent het keurmerk op de verpakking zetten. Vaak zijn keurmerken strenger dan wat minimaal bij wet moet zijn geregeld.

Niet elk plaatje op een product is een keurmerk. Je hebt ook logo’s. Een logo is van de leverancier of branche zelf. De controle is soms onafhankelijk, maar soms ook niet.

Meer informatie over betrouwbare keurmerken en logo’s vind je op de website van Milieu Centraal