Normaal gebruik

Dit betekent dat je een product gebruikt zoals het bedoeld is of zoals het op het etiket beschreven staat. Abnormaal gebruik van een product is bijvoorbeeld een halve tube tandpasta in je mond doen. Of met haarspray je planten laten glanzen. Of geen raam open doen wanneer er op het product staat dat je het in een goed geventileerde ruimte moet gebruiken. pas je waarschijnlijk al toe. Producten in Nederland moeten volgens de wet zo gemaakt worden dat ze zijn bij normaal gebruik.

Blootstelling

Dit betekent hoe vaak je ergens mee in aanraking komt. Als je een hele dag buiten bent, word je langer blootgesteld aan het zonlicht dan wanneer je een half uurtje buiten loopt. Voor chemische stoffen in producten geldt hetzelfde. Gebruik je tandpasta met fluoride dan word je dus blootgesteld aan fluoride. Gebruik je parfumvrije producten, dan word je niet blootgesteld aan geurstoffen.

Opstapeling

Vaak douche je met douchecrème, was je je haar met shampoo, gebruik je na het scheren een aftershave en was je je handen overdag een paar keer met handzeep. Dan zul je die dag op je lichaam een opstapeling van bijvoorbeeld geurstoffen hebben. De wetgeving voor – in dit geval – is zo gemaakt, dat er vanuit is gegaan dat de meeste mensen meerdere keren per dag met bepaalde chemische stoffen in aanraking komen. Bij normaal gebruik van producten is er in de meeste gevallen dus niets aan de hand. 

Verschillen in gevoeligheid

Sommige mensen zijn gevoeliger voor bepaalde chemische stoffen dan andere mensen. Je kunt bijvoorbeeld allergisch voor een chemische stof zijn. Of last krijgen van je ademhaling of van bultjes of rode plekjes op je huid. De meeste producten geven op het etiket een overzicht van de ingrediënten. Ben je voor één van de stoffen gevoelig, gebruik dan een product waarin de stof niet zit.