Blootstelling

Blootstelling betekent hoe lang of vaak je ergens mee in aanraking komt. Als je een hele dag buiten bent, word je langer blootgesteld aan zonlicht dan wanneer je een half uurtje buiten loopt. Voor chemische stoffen in producten geldt hetzelfde. Gebruik je tandpasta met fluoride dan word je dus blootgesteld aan fluoride. Gebruik je een parfumvrij product, dan word je dus niet blootgesteld aan .

Normaal gebruik

Bij , gebruik je een product zoals het bedoeld is. En zoals het in de gebruiksaanwijzing staat. Bij abnormaal gebruik, gebruik je een product dus niet normaal. Je stopt bijvoorbeeld een halve tube tandpasta in je mond. Je gebruikt haarspray om je planten te laten glanzen. Of je doet alle ramen en deuren dicht terwijl er op het etiket staat dat je het product in een goed geventileerde ruimte moet gebruiken.
Waarschijnlijk gebruik jij je producten wel normaal. In Nederland moeten producten volgens de wet zo zijn gemaakt dat ze zijn bij normaal gebruik.

Opstapeling

Je doucht met douchecrème, wast je haar met shampoo, gebruikt aftershave na het scheren en wast je handen een paar keer per dag met handzeep. Dan kom je dus meerdere keren met bepaalde chemische (geur)stoffen in aanraking. Dat noemen we opstapeling. En de wetgeving, in dit geval van , is daarop afgestemd. Bij normaal gebruik van producten is er dan ook niets aan de hand.

Verschillen in gevoeligheid

Niet iedereen reageert hetzelfde op chemische stoffen. Sommige mensen zijn gevoeliger voor bepaalde stoffen. Zo kun je bijvoorbeeld allergisch zijn voor een bepaalde stof. Je kunt last krijgen van je ademhaling, of van bultjes en rode plekjes op je huid. De meeste producten geven op het etiket een overzicht van de ingrediënten die het bevat. Ben je voor één ervan gevoelig? Gebruik dan een product waarin die stof niet zit.