In het kort

Hexylcinnamal is een die in veel producten zit en ruikt naar jasmijn. De stof komt vaak voor in persoonlijke verzorgingsproducten en in was- en reinigingsmiddelen. Bij zijn producten met hexylcinnamal . Sommige mensen zijn allergisch voor hexylcinnamal. Daarom moeten producenten hexylcinnamal op het etiket vermelden als er meer dan een bepaalde hoeveelheid van in het product zit.

Waarom zit deze stof in producten?

Hexylcinnamal wordt gebruikt om een product een bepaalde geur te geven of een ongewenste geur te verbergen. Het komt van nature voor in verschillende planten, bijvoorbeeld in kamille. Hexylcinnamal ruikt naar jasmijn.

Hexylcinnamal zit vaak in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals deodorant, scheerschuim en zonnebrandcrème. Het komt ook voor in was- en reinigingsmiddelen, bijvoorbeeld wasmiddel en hygiënische schoonmaakdoekjes. Hexylcinnamal zit soms ook in andere producten, zoals anti-muggenmiddel, wierook en etherische olie.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met hexylcinnamal veilig.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals hexylcinnamal. Bij het gebruik van producten met hexylcinnamal kunnen zij last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Dit is een vorm van . Producenten moeten geurstoffen op het etiket zetten waarvan bekend is dat ze vaak allergieën veroorzaken, als ze boven een bepaalde hoeveelheid in het product zitten.

Voor veel persoonlijke verzorgingsproducten en wasmiddelen zijn parfumvrije producten te koop. In deze producten zitten geen geurstoffen.

Meer informatie

Wat zegt de wet over hexylcinnamal?

In 2005 heeft de Europese Unie 26 geurstoffen aangewezen die mogelijk een contactallergie veroorzaken. Hexylcinnamal behoort tot deze geurstoffen.

Hexylcinnamal in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) en de Europese Detergentenverordening (648/2004/EG) staat dan ook dat producenten hexylcinnamal op het etiket moeten vermelden als de stof boven bepaalde hoeveelheden in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen zit:

  • Bij was- en reinigingsmiddelen moeten producenten hexylcinnamal op het etiket vermelden als er meer dan 0,01% in zit.

  • Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant en zonnebrandcrème, moeten producenten hexylcinnamal vermelden als er meer dan 0,001% in zit. Dit zijn producten die op je huid blijven zitten en langzaam intrekken.

  • Op persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt of afveegt, zoals billendoekjes en shampoo, moeten producenten hexylcinnamal vermelden als er meer dan 0,01% in zit. Omdat deze producten maar kort in contact komen met je huid, is een hogere hoeveelheid toegestaan dan voor producten die op de huid blijven zitten.

Hexylcinnamal in speelgoed

Hexylcinnamal kan ook in speelgoed zitten. In de Europese Richtlijn Speelgoed (2009/48/EC) staat dat producenten hexylcinnamal op het etiket moeten vermelden als er meer dan 0,01% van in het speelgoed zit.