Toepassing

geven producten een bepaalde geur of ze verbergen een ongewenste geur. Hexylcinnamal is een geurstof met een bloemige geur. Het ruikt naar jasmijn. Hexylcinnamal komt vaak voor in was- en reinigingsmiddelen (zoals wasmiddel en wasverzachter) en soms in persoonlijke verzorgingsproducten (zoals shampoo en deodorant).

Actuele stand van zaken

Hexylcinnamal staat op de lijst van geurstoffen waar je allergisch op kunt reageren. 

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) is dan ook vastgelegd dat hexylcinnamal in bepaalde concentraties verplicht moet worden genoemd op de verpakking. Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant, moet hexylcinnamal op het etiket worden vermeld als er meer dan 0,001% in zit. Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt of afveegt, zoals shampoo, moet hexylcinnamal worden vermeld als er meer dan 0,01% in zit.

Voor was- en reinigingsmiddelen geldt dat hexylcinnamal op de verpakking moet worden vermeld als er meer dan 0,01% in zit.


Risicotoelichting

Bij zijn producten met hexylcinnamal te gebruiken. 

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals hexylcinnamal. Zij kunnen last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen als ze producten met hexylcinnamal gebruiken. Dit is een vorm van . Ben je allergisch voor hexylcinnamal? Kies dan voor producten zonder hexylcinnamal. Kijk voor gebruik goed op het etiket. Voor veel en was- en reinigingsmiddelen zijn parfumvrije varianten op de markt.