In het kort

Citral is een die in veel producten zit. De stof komt vaak voor in persoonlijke verzorgingsproducten en in was- en reinigingsmiddelen. Bij zijn producten met citral . Sommige mensen zijn allergisch voor citral. Daarom moeten producenten citral op het etiket vermelden als er meer dan een bepaalde hoeveelheid in het product zit.

Waarom zit deze stof in producten?

Citral wordt gebruikt om een product een bepaalde geur te geven of een ongewenste geur te verbergen. Het komt van nature voor in planten als citroengras en citroenmirte. Citral heeft een sterke citrusgeur.

Citral bestaat in twee verschillende varianten. Deze heten citral A of geranial en citral B of neral.

Citral zit vaak in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals deodorant, gezichtscrème en zonnebrandcrème. Het komt ook voor in was- en reinigingsmiddelen, bijvoorbeeld in wasmiddel en afwasmiddel. Citral zit ook in andere producten, zoals anti-muggenmiddel, etherische olie en luchtverfrissers.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met citral veilig.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals citral. Bij het gebruik van producten met citral kunnen zij last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Dit is een vorm van . Producenten moeten geurstoffen op het etiket zetten als bekend is dat ze vaak allergieën veroorzaken en als ze boven een bepaalde hoeveelheid in het product zitten. Citral kan je huid ook irriteren als het op je huid komt en je er niet allergisch voor bent.

Let op: op het etiket van etherische olie hoeven geurstoffen niet vermeld te zijn.

Voor veel persoonlijke verzorgingsproducten en wasmiddelen zijn parfumvrije producten te koop. In deze producten zitten geen geurstoffen.

Meer informatie

Wat zegt de wet over citral?

In 2005 heeft de Europese Unie 26 geurstoffen aangewezen die mogelijk een contactallergie veroorzaken. Citral staat op deze lijst van geurstoffen.

Citral in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) en de Europese Detergentenverordening (648/2004/EG) staat dan ook dat producenten citral op het etiket moeten vermelden als de stof boven bepaalde hoeveelheden in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen zit:

  • Bij was- en reinigingsmiddelen moeten producenten citral op het etiket vermelden als er meer dan 0,01% in zit.

  • Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant en zonnebrandcrème, moeten producenten citral vermelden als er meer dan 0,001% in zit. Dit zijn producten die op je huid blijven zitten en langzaam intrekken.

  • Op persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt of afveegt, zoals billendoekjes en shampoo, moeten producenten citral vermelden als er meer dan 0,01% in zit. Omdat deze producten maar kort in contact komen met je huid, is een hogere hoeveelheid toegestaan dan voor producten die op de huid blijven zitten.

Citral in speelgoed

In de Europese Richtlijn Speelgoed (2009/48/EC) staat dat citral, op een paar uitzonderingen na, niet in speelgoed mag zitten. Wel kunnen er soms lage hoeveelheden citral in speelgoed zitten, omdat het er als vervuiling tijdens de productie in terechtkomt. Dit is toegestaan tot een hoeveelheid van 0,01%.

Citral in luchtverfrissers

Voor luchtverfrissers geldt dat producenten citral op het etiket moeten vermelden als er meer dan 0,1% in zit. Dit is verplicht vanuit de .

Citral en etherische oliën

Op het etiket van etherische oliën hoeven producenten geurstoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken niet te vermelden. Ze kunnen er wel in grote hoeveelheden in zitten. Dat komt omdat producenten en de wetgeving een etherische olie vaak als één, andere stof zien.