In het kort

is een mengsel van chemische stoffen met een sterke geur, die ervoor zorgen dat een product aangenaam ruikt. Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen.

Waarom zit deze stof in producten?

Wat is parfum?

Een parfum, ook wel een ‘fragrance’ genoemd, is vaak een mengsel van verschillende geurstoffen. Eén parfum kan uit wel tien geurstoffen bestaan. Je hebt natuurlijke en synthetische geurstoffen. Natuurlijke geurstoffen worden bijvoorbeeld uit kruiden en specerijen gehaald. Ook etherische oliën worden als parfum gebruikt. Deze komen uit bloemen en vruchten. Synthetische geurstoffen zijn chemische stoffen die door de mens gemaakt worden. Een synthetische geurstof heeft meestal een sterkere geur en je ruikt hem langer doordat de zuiverder is dan de .

Op het etiket van een product kun je lezen of er parfum in zit. Soms staat er ‘parfum’ en soms ‘ ’. De term ‘aroma’ wordt meer gebruikt om smaken aan te duiden, bijvoorbeeld in soepen, sauzen, dranken en hoestdrankjes. Aroma’s worden door producenten gebruikt om producten die je eet lekkerder te laten ruiken of smaken.

In welke producten zit parfum?

Parfum zit in veel producten die je dagelijks gebruikt:

  • Persoonlijke verzorgingsproducten: van deodorant en douchegel tot haarverf, in bijna alle persoonlijke verzorgingsproducten zit parfum. Ze geven de producten en jezelf een lekkere geur. Ben je allergisch voor parfum? Kies dan voor producten zonder geurstoffen.

  • Kinderverzorgingsproducten: aan billendoekjes, talkpoeder en andere producten die speciaal voor kinderen zijn gemaakt, zoals shampoo en zonnebrandcrème, kunnen geurstoffen toegevoegd zijn. Ze zijn niet nodig voor de werking van het product. Gebruik je liever producten zonder parfum, dan zijn er parfumvrije alternatieven te koop.

  • Was- en reinigingsmiddelen: aan producten als afwasmiddel, bleek, hygiënische schoonmaakdoekjes, wasmiddelen, wasverzachter en vaatwastabletten zijn vaak geurstoffen toegevoegd. Zo ruikt bijvoorbeeld je wasgoed lekker. Ben je allergisch voor parfum? Kies dan voor producten zonder geurstoffen.

  • Speelgoed: aan poppen en ballonnen wordt soms parfum toegevoegd om de geur van PVC of rubber/latex te verbergen. Heeft je kind een parfumallergie? Koop dan speelgoed zonder parfum.

Is deze stof veilig?

Pas op voor allergene geurstoffen

Sommige mensen zijn allergisch voor een specifieke geurstof. Door zo’n allergie krijgen zij na contact met die stof last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Van een aantal geurstoffen is bekend dat mensen er allergisch voor zijn. Die geurstoffen moeten op het etiket vermeld staan als er meer dan een bepaalde hoeveelheid van in persoonlijke verzorgingsproducten, was- en reinigingsmiddelen of speelgoed zit. Als je weet voor welke geurstof je allergisch bent kun je op het etiket lezen of deze geurstof in het product zit en of je een product kunt gebruiken of niet. Je kunt ook kiezen voor een parfumvrij product.

Mensen die niet allergisch zijn voor geurstoffen kunnen een product met parfum veilig gebruiken.

Meer informatie

Voor welke geurstoffen kan je allergisch zijn?

Er zijn honderden verschillende geurstoffen. Van sommige is bekend dat ze een allergische reactie kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld Alpha-isomethyl ionone, benzyl , citronellol, coumarine, geraniol, hexylcinnamal, limoneen, linalool, lysmeral (butylphenyl methylpropional) en tetramethyl acetyloctahydronaphthalenes. Niet alleen synthetische geurstoffen kunnen leiden tot een allergische reactie, natuurlijke geurstoffen kunnen dit ook. Een voorbeeld hiervan is limoneen uit sinaasappelolie.

Wat zegt de wet over parfum?

In de meeste producten zit minder dan 1 procent parfum. Op het etiket van een product kun je zien hoeveel parfum er in zit. Soms staat het percentage niet vermeld. Dat mag als een product minder dan 1 procent parfum bevat.

die je in Nederland kunt kopen moeten voldoen aan de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Dit houdt in dat producenten verplicht zijn ervoor te zorgen dat de producten veilig zijn bij . De wet zegt dat producenten op het etiket van een product moeten vermelden of er parfum in zit waarvan bekend is dat deze allergische reacties kan veroorzaken.

Het gebruik van de geurstof lysmeral in persoonlijke verzorgingsproducten is vanaf maart 2022 verboden in de Europese Unie. Uit onderzoek blijkt dat een hoge blootstelling aan lysmeral ervoor kan zorgen dat mannen minder vruchtbaar worden en dat (on)geboren kinderen zich minder goed ontwikkelen. Tot maart 2022 mochten producenten lysmeral nog gewoon gebruiken in persoonlijke verzorgingsproducten. In andere consumentenproducten, zoals wasmiddel of luchtverfrissers, mag vanaf maart 2022 nog maximaal 0,3 procent lysmeral zitten.

Was- en reinigingsmiddelen die je in Nederland kunt kopen moeten onder andere voldoen aan de Warenwet en aan de Europese detergentenverordening (648/2004/EG). Dit houdt in dat producenten verplicht zijn ervoor te zorgen dat de producten veilig zijn bij normaal gebruik. Producenten van was- en reinigingsmiddelen zijn verplicht om op het etiket te vermelden of het product parfum bevat. Voor een aantal chemische stoffen, waarvan bekend is dat veel mensen er allergisch voor zijn, moeten producenten ook de naam van de chemische stof noemen op het etiket.

In de Europese Richtlijn Speelgoed (2009/48/EG) is vastgelegd welke geurstoffen in speelgoed mogen zitten. Sommige geurstoffen mogen niet in speelgoed worden gebruikt. Van andere geurstoffen moet op het etiket vermeld worden dat ze in het speelgoed zitten.