Toepassing

is een mengsel van chemische stoffen met een sterke geur die ervoor zorgt dat een product aangenaam ruikt. Parfum zit in veel schoonmaakmiddelen, wasmiddelen en andere persoonlijke verzorgingsproducten zoals zeep en zonnebrand.

Actuele stand van zaken

Een parfum is vaak een mengsel van verschillende . Eén parfum kan wel uit tien geurstoffen bestaan. Je hebt natuurlijke en synthetische geurstoffen. Natuurlijke geurstoffen kunnen uit bijvoorbeeld kruiden en specerijen gehaald worden. Of etherische oliën die gewonnen worden uit bloemen en vruchten. Synthetische geurstoffen zijn chemische stoffen die door de mens gemaakt worden. Een synthetische geurstof heeft over het algemeen een sterkere geur en blijft langer een geur afgeven doordat de chemische stof zuiverder is dan de natuurlijke vorm.

Op het etiket van een product kun je lezen of er parfum in zit. Soms staat er ‘parfum’ en soms ‘ ’. De term ‘aroma’ wordt meer gebruikt om smaken aan te duiden, bijvoorbeeld in soepen, sauzen, dranken en hoestdrankjes. Aroma’s worden door producenten gebruikt om producten die je eet lekkerder te laten ruiken of smaken.

In de meeste producten zit minder dan 1% parfum. Op het etiket van een product kun je zien hoeveel er in zit. Soms staat het percentage niet vermeld. Dat mag als een product minder dan 1% parfum bevat.

die in Nederland te koop zijn moeten voldoen aan de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Dit houdt in dat producenten verplicht zijn ervoor te zorgen dat de producten zijn bij . De wet zegt dat producenten op het etiket van een product moeten vermelden of er parfum in zit waarvan bekend is dat deze allergische reacties kan veroorzaken. Voorbeelden daarvan zijn benzyl en geraniol.

Verzorgings- en cosmeticaproducten speciaal gemaakt voor kinderen bevatten steeds vaker parfum. Speciale producten voor kinderen zijn bijvoorbeeld babyshampoo, baby-lotion, kinderzonnebrand en schmink. Gebruik je liever geen parfum, dan zijn er parfumvrije alternatieven op de markt.

Was- en reinigingsmiddelen die in Nederland te koop zijn moeten onder andere voldoen aan de Warenwet en aan de Europese detergentenverordening (648/2004/EG). Dit houdt in dat producenten verplicht zijn ervoor te zorgen dat de producten veilig zijn bij normaal gebruik. Producenten van was- en reinigingsmiddelen zijn verplicht om het op het etiket te vermelden als het product parfum bevat. Voor een aantal chemische stoffen waarvan bekend is dat veel mensen er allergisch voor zijn, moeten de producenten ook de naam van de chemische stof noemen op het etiket. Voorbeelden daarvan zijn benzyl alcohol en geraniol. Overigens kunnen niet alleen synthetische geurstoffen leiden tot allergieën, maar ook natuurlijke geurstoffen. Een voorbeeld is limoneen uit sinaasappelolie.

Risicotoelichting

Bij normaal gebruik zijn producten met parfum erin veilig voor zowel baby’s, als kinderen en volwassenen.

De meeste mensen kunnen een product dat parfum bevat zorgeloos gebruiken. Sommige mensen zijn echter allergisch voor parfum. Zij reageren op bepaalde geurstoffen in een product en krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Producenten zijn verplicht op het etiket te zetten welke bekende allergie-veroorzakende geurstoffen er in het product zitten. Als je weet voor welke geurstof je allergisch bent, kun je door het etiket te lezen er achter komen of je een product veilig kunt gebruiken of niet. Je kunt ook kiezen voor een parfumvrij product. Voor veel persoonlijke verzorgingsmiddelen en wasmiddelen zijn parfumvrije varianten op de markt.