Toepassing

Lysmeral is een die de geur van een lelietje-van-dalen heeft. Producenten voegen lysmeral bijvoorbeeld toe aan persoonlijke verzorgingsproducten, zoals shampoo of deodorant, maar ook aan was- en reinigingsmiddelen, zoals wasmiddel of wasverzachter. Geurstoffen, zoals lysmeral, zorgen ervoor dat producten aangenaam ruiken en ze maskeren ongewenste geuren. Lysmeral is een . Dit betekent dat het niet gemaakt is van natuurlijke grondstoffen, maar door de mens in fabrieken.

Actuele stand van zaken

Wat zegt de wet over lysmeral?

Lysmeral is een sensibiliserende stof. Dat betekent dat mensen hier allergisch voor kunnen worden. In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) staat dat lysmeral boven bepaalde hoeveelheden verplicht als ingrediënt op de verpakking van een product moet staan. Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant, moet lysmeral als ingrediënt op het etiket staan als er meer dan 0,001% van de stof in het product zit. Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt of wegveegt, zoals shampoo, moet lysmeral als ingrediënt op het etiket staan als er meer dan 0,01% van de stof in het product zit. Ook bij wasmiddelen en wasverzachters moet lysmeral op het etiket staan als er meer dan 0,01% van de stof in het product zit.

Discussie over het gebruik van lysmeral

Momenteel is er binnen Europa discussie of het gebruik van lysmeral in producten beperkt of zelfs verboden moet worden. Uit onderzoek blijkt dat lysmeral, bij een hoge blootstelling aan de stof, een nadelig effect kan hebben op de vruchtbaarheid van mannen en op de ontwikkeling van het (on)geboren kind. De discussie hierover loopt nog en er zijn nog geen beperkingen opgenomen in Europese wetgeving. Lysmeral mag nu dus gewoon gebruikt worden. 

Blootstelling

Lysmeral zit als geurstof maar in kleine hoeveelheden in producten. Als er veel lysmeral in een product zou zitten, gaat het product onaangenaam ruiken. Omdat de gebruikte hoeveelheden van lysmeral in producten erg klein zijn, is de blootstelling aan lysmeral laag bij van het product.

Risicotoelichting

Bij normaal gebruik zijn producten met lysmeral , omdat de hoeveelheden waaraan je wordt blootgesteld klein zijn. Sommige mensen zijn allergisch voor lysmeral. In dat geval kun je beter kiezen voor een product zonder lysmeral.

Uit onderzoek blijkt dat een hoge blootstelling aan lysmeral een nadelig effect kan hebben op vooral de vruchtbaarheid van mannen en op de ontwikkeling van het (on)geboren kind. Dit betekent dat er mogelijk meer is bij een hoge blootstelling aan lysmeral voor en tijdens de zwangerschap en voor baby's.

Producten met lysmeral zijn veilig te gebruiken, omdat je bij normaal gebruik van producten met lysmeral niet wordt blootgesteld aan grote hoeveelheden. Als je je toch zorgen maakt over de mogelijke effecten van lysmeral, kun je proberen je blootstelling eraan te beperken. Koop dan bijvoorbeeld geen producten met lysmeral als ingrediënt. Lysmeral moet als ingrediënt op de verpakking staan als het boven een bepaalde hoeveelheid in het product zit. Dat is wettelijk verplicht.