In het kort.
Lysmeral is een die de geur van een lelietje-van-dalen heeft. Het gebruik van lysmeral in persoonlijke verzorgingsproducten is vanaf maart 2022 verboden in de Europese Unie. Een hoge blootstelling aan de stof kan ervoor zorgen dat mannen minder vruchtbaar worden en dat (on)geboren kinderen zich minder goed ontwikkelen. Bij zijn producten met lysmeral , omdat de hoeveelheden waaraan je wordt blootgesteld klein zijn. Sommige mensen kunnen wel allergisch zijn voor lysmeral.
Waarom zit deze stof in producten?.
Lysmeral is een geurstof die de geur van een lelietje-van-dalen heeft. Producenten voegen lysmeral bijvoorbeeld toe aan persoonlijke verzorgingsproducten, zoals shampoo of deodorant, maar ook aan was- en reinigingsmiddelen, zoals wasmiddel of wasverzachter. Geurstoffen, zoals lysmeral, zorgen ervoor dat producten, en uiteindelijk je lichaam of je kleding, aangenaam ruiken. Ook helpen ze ongewenste geuren te verbergen. Lysmeral zit als geurstof maar in kleine hoeveelheden in producten. Als er veel lysmeral in een product zou zitten, gaat het product onaangenaam ruiken.
Lysmeral is een . Dit betekent dat het niet gemaakt is van natuurlijke grondstoffen, maar door de mens in fabrieken.
Is deze stof veilig?.
Bij normaal gebruik zijn producten met lysmeral veilig, omdat de hoeveelheden waaraan je wordt blootgesteld klein zijn.
Uit onderzoek blijkt dat een hoge blootstelling aan lysmeral ervoor kan zorgen dat mannen minder vruchtbaar worden en dat (on)geboren kinderen zich minder goed ontwikkelen. Dit betekent dat er mogelijk meer is bij een hoge blootstelling aan lysmeral voor en tijdens de zwangerschap en voor baby's. Daarom is het gebruik van lysmeral in persoonlijke verzorgingsproducten vanaf maart 2022 verboden in de Europese Unie. Als je je zorgen maakt over de mogelijke risico’s van lysmeral, kun je proberen je blootstelling eraan te beperken. Koop dan bijvoorbeeld geen producten met lysmeral als ingrediënt.
Daarnaast zijn sommige mensen allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals lysmeral. Bij gebruik van producten met lysmeral kunnen zijn last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Dit is een vorm van . Producenten moeten geurstoffen op het etiket zetten waarvan bekend is dat ze vaak allergieën veroorzaken, als ze boven een bepaalde hoeveelheid in het product zitten. Voor veel persoonlijke verzorgingsproducten en wasmiddelen zijn parfumvrije producten te koop. In deze producten zitten geen geurstoffen.
Meer informatie.
Wat zegt de wet over lysmeral?
Het gebruik van lysmeral in persoonlijke verzorgingsproducten is vanaf maart 2022 verboden in de Europese Unie. Uit onderzoek blijkt dat een hoge blootstelling aan lysmeral ervoor kan zorgen dat mannen minder vruchtbaar worden en dat (on)geboren kinderen zich minder goed ontwikkelen. Tot maart 2022 mogen producenten lysmeral nog gewoon gebruiken in persoonlijke verzorgingsproducten. In andere consumentenproducten, zoals wasmiddel, mag er vanaf maart 2022 nog maximaal 0,3% lysmeral in het product zitten.
In 2005 heeft de Europese Unie 26 geurstoffen aangewezen die mogelijk een contactallergie veroorzaken. Lysmeral behoort tot deze stoffen.
Lysmeral in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen
In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) en de Europese Detergentenverordening (648/2004/EG) staat dan ook dat producenten lysmeral op het etiket moeten vermelden als de stof boven bepaalde hoeveelheden in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen zit:
Bij was- en reinigingsmiddelen moeten producenten lysmeral op het etiket vermelden als er meer dan 0,01% in zit.
Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant en zonnebrandcrème, moeten producenten lysmeral vermelden als er meer dan 0,001% in zit. Dit zijn producten die op je huid blijven zitten en langzaam intrekken.
Op persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt of afveegt, zoals billendoekjes en shampoo, moeten producenten lysmeral vermelden als er meer dan 0,01% in zit. Omdat deze producten maar kort in contact komen met je huid, is een hogere hoeveelheid toegestaan dan voor producten die op de huid blijven zitten.
Lysmeral in speelgoed
Lysmeral kan ook in speelgoed zitten. In de Europese Richtlijn Speelgoed (2009/48/EC) staat dat producenten lysmeral op het etiket moeten vermelden staan als er meer dan 0,01% in zit.