Relevant voor

Toepassing

Linalool behoort samen met limoneen tot de meest gebruikte geurstoffen in producten als deodorant, shampoo en wasmiddel. Er bestaan twee varianten linalool met verschillende eigenschappen. De variant die in onder andere basilicum en lavendel zit geeft een lavendelgeur. De variant die in citrusvruchten en koriander zit heeft een zoete bloemengeur.  

Linalool wordt ook gebruikt als grondstof voor de productie van vitamine E.

Actuele stand van zaken

Linalool staat op de lijst van geurstoffen waar je allergisch op kunt reageren. Daarom is in de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) vastgelegd dat linalool vanaf bepaalde concentraties verplicht moeten worden vermeld. Op persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant en zonnebrand, moet op het etiket linalool vermeld staan als er meer dan 0,001% in zit. Op persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt of afveegt, zoals shampoo, moet op het etiket linalool vermeld staan als er meer dan 0,01% in zit. Voor alle verzorgingsproducten geldt dat het maximaal 1% linalool mag bevatten.

Risicotoelichting

Bij zijn producten met linalool te gebruiken.  

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals linalool. Een allergische reactie op linalool, en eventuele andere geurstoffen, kan zich uiten in het krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Dit is een vorm van . Bij een aantal bekende allergie-veroorzakende geurstoffen zijn producenten verplicht om de (indien aanwezig boven een bepaalde concentratie) op het etiket van het product te vermelden. Voor veel en wasmiddelen zijn -vrije varianten op de markt.