In het kort

Linalool is een die in veel producten zit. De stof komt vaak voor in persoonlijke verzorgingsproducten en in was- en reinigingsmiddelen. Bij zijn producten met linalool . Sommige mensen zijn wel allergisch voor linalool. Producenten moeten linalool daarom boven een bepaalde hoeveelheid vermelden op het etiket van een product.

Waarom zit deze stof in producten?

Linalool behoort samen met limoneen en geraniol tot de meest gebruikte geurstoffen. Er bestaan twee soorten linalool met verschillende eigenschappen. De soort, die in onder andere basilicum en lavendel zit, geeft een lavendelgeur. De soort, die in citrusvruchten en koriander zit, geeft een zoete bloemengeur.

Linalool wordt ook gebruikt als grondstof voor de productie van vitamine E.

Linalool zit vaak in persoonlijke verzorgingsproducten zoals lippenbalsem, deodorant, shampoo en zonnebrandcrème. Het komt ook voor in was- en reinigingsmiddelen. Voorbeelden zijn allesreiniger, wasmiddel en schoonmaakdoekjes. Linalool zit ook in andere type producten, bijvoorbeeld in etherische olie, wierrook en kaarsen.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met linalool veilig.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals linalool. Bij het gebruik van producten met linalool kunnen zij last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Dit is een vorm van . Producenten moeten geurstoffen op het etiket zetten waarvan bekend is dat ze vaak allergieën veroorzaken, als ze boven een bepaalde hoeveelheid in het product zitten. Let op: op het etiket van etherische olie hoeven geurstoffen niet specifiek vermeld te zijn. Voor veel persoonlijke verzorgingsproducten en wasmiddelen zijn parfumvrije producten te koop. In deze producten zitten geen geurstoffen.

Meer informatie

Wat zegt de wet over linalool?

In 2005 heeft de Europese Unie 26 geurstoffen aangewezen die mogelijk een contactallergie veroorzaken. Linalool behoort tot deze geurstoffen.

Linalool in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) en de Europese Detergentenverordening (648/2004/EG) staat dan ook dat producenten de linalool op het etiket moeten vermelden als de stof boven bepaalde hoeveelheden in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen zit:

  • Bij was- en reinigingsmiddelen moeten producenten linalool op het etiket vermelden als er meer dan 0,01% in zit.

  • Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant, gezichtscrème en zonnebrandcrème, moeten producenten linalool vermelden als er meer dan 0,001% in zit. Dit zijn producten die op je huid blijven zitten en langzaam intrekken.

  • Op persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt of afveegt, zoals billendoekjes en shampoo, moeten producenten linalool op het etiket vermelden als er meer dan 0,01% in zit. Omdat deze producten maar kort in contact komen met je huid, is een hogere hoeveelheid toegestaan dan voor producten die op de huid blijven zitten.

Linalool in speelgoed

Linalool kan ook in speelgoed zitten. In de Europese Richtlijn Speelgoed (2009/48/EC) staat dat producenten linalool op het etiket moeten vermelden als er meer dan 0,01% in zit.

Linalool en etherische oliën

Etherische olie is een mengsel van geurstoffen uit bloemen of planten. Er kunnen grote hoeveelheden geurstoffen in etherische oliën zitten. Op het etiket van etherische oliën hoeven producenten geurstoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken niet te vermelden. Dit hoeft er niet op te staan, omdat de etherische olie voor de wet vaak als één stof wordt gezien.