Toepassing

Geraniol is een veelgebruikte met rozengeur. Het komt vaak voor in persoonlijke verzorgingsproducten als zonnebrand en deodorant, maar ook in zeep en schoonmaakmiddelen. In de natuur komt geraniol voorin plantensoorten als de roos. Het is een natuurlijk bestanddeel van etherische oliën (palmarosaolie). Ook kan het door de mens worden gemaakt, dan is het een synthetische geurstof. Voor de functie en veiligheid van de geurstof maakt het niet uit of deze natuurlijk of synthetisch is.

Actuele stand van zaken

Geraniol behoort tot de 26 geurstoffen die sinds 2005 in de EU zijn aangewezen als mogelijke veroorzaker van . In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) is dan ook vastgelegd dat het vermelden van geraniol op het etiket verplicht is boven bepaalde concentraties:

• Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant, dagcrème en zonnebrand moet op het etiket geraniol vermeld staan als er meer dan 0,001% in zit. Dit zijn producten die op je huid blijven zitten en langzaam intrekken.

• Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt, uitspoelt of wegspoelt, zoals billendoekjes, shampoo en douchegel moet op het etiket geraniol vermeld staan als er meer dan 0,01% in zit. Omdat je deze producten allemaal kort gebruikt, is een hoger percentage toegestaan dan voor producten die op de huid blijven zitten.

Risicotoelichting

Bij zijn producten met geraniol te gebruiken.
Sommige mensen zijn allergisch voor of specifieke geurstoffen als geraniol. Zij reageren op bepaalde geurstoffen in een product en krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Producenten zijn verplicht op het etiket te zetten welke bekende allergie-veroorzakende geurstoffen er in het product zitten boven een bepaalde concentratie. Voor veel en wasmiddelen zijn parfum-vrije varianten op de markt.