In het kort

Geraniol is een die in veel producten zit. De stof komt vaak voor in persoonlijke verzorgingsproducten en in was- en reinigingsmiddelen. Bij zijn producten met geraniol . Sommige mensen zijn wel allergisch voor geraniol. Producenten moeten geraniol daarom boven een bepaalde hoeveelheid vermelden op het etiket van een product. Op dit moment wordt onderzocht of geraniol mogelijk een hormoonverstorende stof is.

Waarom zit deze stof in producten?

Geraniol, een geurstof met rozengeur, is een stof die in veel producten zit. Het komt vaak voor in persoonlijke verzorgingsproducten als zonnebrandcrème en deodorant, maar ook in verschillende was- en reinigingsmiddelen, zoals wasmiddel en wasverzachter. In de natuur komt geraniol voor in plantensoorten als rozen en geraniums. Het is een natuurlijk ingrediënt van veel etherische oliën. Ook kan de mens het maken. Dan is het een synthetische geurstof. Voor de werking en veiligheid van de geurstof maakt het niet uit of deze natuurlijk of synthetisch is.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met geraniol veilig.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals geraniol. Bij het gebruik van producten met geraniol kunnen zij last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Dit is een vorm van . Producenten moeten geurstoffen op het etiket zetten waarvan bekend is dat ze vaak allergieën veroorzaken, als ze boven een bepaalde hoeveelheid in het product zitten. Voor veel persoonlijke verzorgingsproducten en wasmiddelen zijn parfumvrije producten te koop. In deze producten zitten geen geurstoffen.

Let op: op het etiket van etherische olie hoeven geurstoffen niet specifiek op het etiket te staan, maar ze kunnen er wel in grote hoeveelheden in zitten.

In Europa zijn wetenschappers bezig om vast te stellen of geraniol mogelijk een hormoonverstorende stof is.

Meer informatie

Wat zegt de wet over geraniol?

In 2005 heeft de Europese Unie 26 geurstoffen aangewezen die mogelijk een contactallergie veroorzaken. Geraniol behoort tot deze geurstoffen.

Geraniol in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) en de Europese Detergentenverordening (648/2004/EG) staat dat producenten geraniol op het etiket moeten vermelden als de stof boven bepaalde hoeveelheden in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen zit:

  • Bij was- en reinigingsmiddelen moeten producenten geraniol op het etiket vermelden als er meer dan 0,01% in zit.

  • Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant, gezichtscrème en zonnebrandproducten moeten producenten geraniol op het etiket vermelden als er meer dan 0,001% in zit. Dit zijn producten die op je huid blijven zitten en langzaam intrekken.

  • Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt, uitspoelt of wegspoelt, zoals billendoekjes, shampoo en douchegel, moeten producenten geraniol op het etiket vermelden als er meer dan 0,01% in zit. Omdat deze producten maar kort in contact komen met je huid, is een hogere hoeveelheid toegestaan dan voor producten die op de huid blijven zitten.

Geraniol in speelgoed

In de Europese Richtlijn Speelgoed (2009/48/EC) staat dat geraniol, op een paar uitzonderingen na, niet in speelgoed mag zitten. Wel kunnen er soms lage hoeveelheden geraniol in speelgoed zitten, omdat het er als vervuiling tijdens de productie in terechtkomt.

Geraniol in luchtverfrissers

Voor luchtverfrissers geldt dat producenten geraniol op het etiket moeten vermelden als er meer dan 0,1% in zit.

Geraniol in etherische oliën

Etherische olie is een mengsel van geurstoffen uit bloemen of planten. Er kunnen grote hoeveelheden geurstoffen in etherische oliën zitten. Op het etiket van etherische oliën hoeven producenten geurstoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken niet te vermelden. Dit hoeft er niet op te staan, omdat de etherische olie voor de wet vaak als één stof wordt gezien.

Geraniol in anti-muggenarmbandjes

Geraniol zit soms in anti-muggenarmbandjes. Het is niet bekend of de stof geraniol echt tegen muggen werkt. Wel kunnen deze bandjes een allergische reactie en huidirritatie veroorzaken.