In het kort

Limoneen is een veelgebruikte en ruikt naar sinaasappel of citroen. Het kan in verschillende producten zitten, zoals deodorant, allesreiniger en slakkenkorrels. Bij zijn producten met limoneen . Sommige mensen zijn allergisch voor limoneen. Producenten moeten limoneen daarom boven een bepaalde hoeveelheid vermelden op het etiket van een product.

Waarom zit deze stof in producten?

Limoneen is een geurstof die wordt gebruikt om een product een geur te geven of een andere geur te verbergen. Limoneen komt in veel planten voor, met name in citrusplanten zoals sinaasappel en citroen, maar ook in bepaalde kruiden. Limoneen wordt meestal gemaakt uit citrusolie.

Limoneen zit vaak in persoonlijke verzorgingsproducten zoals deodorant, shampoo en zonnebrandcrème. Het komt ook voor in was- en reinigingsmiddelen. Voorbeelden zijn allesreiniger, wasverzachter en schoonmaakdoekjes. Limoneen zit ook in andere type producten, bijvoorbeeld in lampolie en etherische olie waar het zorgt voor een citrusachtige geur. Soms zit limoneen ook in slakkenkorrels om de korrels aantrekkelijk te maken voor de slakken, de citrusgeur trekt namelijk slakken aan.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met limoneen veilig.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals limoneen. Bij het gebruik van producten met limoneen kunnen zij last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Dit is een vorm van . Producenten moeten geurstoffen op het etiket zetten waarvan bekend is dat ze vaak allergieën veroorzaken, als ze boven een bepaalde hoeveelheid in het product zitten. Let op: op het etiket van etherische olie hoeven geurstoffen niet specifiek vermeld te zijn. Voor veel persoonlijke verzorgingsproducten en wasmiddelen zijn parfumvrije producten te koop. In deze producten zitten geen geurstoffen.

Meer informatie

Verschillende varianten limoneen

Er bestaan verschillende varianten limoneen met verschillende eigenschappen. Zo heeft D-limoneen bijvoorbeeld een sinaasappelgeur en heeft L-limoneen een citroengeur.

Wat zegt de wet over limoneen?

In 2005 heeft de Europese Unie 26 geurstoffen aangewezen die mogelijk een contactallergie veroorzaken. Limoneen behoort tot deze geurstoffen.

Limoneen in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) en de Europese Detergentenverordening (648/2004/EG) staat dan ook dat producenten limoneen op het etiket moeten vermelden als de stof boven bepaalde hoeveelheden in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen zit:

  • Bij was- en reinigingsmiddelen moeten producenten limoneen op het etiket vermelden als er meer dan 0,01% in zit.

  • Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant en zonnebrandcrème, moeten producenten limoneen vermelden als er meer dan 0,001% in zit. Dit zijn producten die op je huid blijven zitten en langzaam intrekken.

  • Op persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt of afveegt, zoals billendoekjes en shampoo, moeten producenten limoneen vermelden als er meer dan 0,01% in zit. Omdat deze producten maar kort in contact komen met je huid, is een hogere hoeveelheid toegestaan dan voor producten die op de huid blijven zitten.

Limoneen in speelgoed

Limoneen kan ook in speelgoed zitten. In de Europese Richtlijn Speelgoed (2009/48/EC) staat dat producenten d-Limoneen op het etiket moeten vermelden staan als er meer dan 0,01% in zit.

Limoneen en etherische oliën

Etherische olie is een mengsel van geurstoffen uit bloemen of planten. Er kunnen grote hoeveelheden geurstoffen in etherische oliën zitten. Op het etiket van etherische oliën hoeven producenten geurstoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken niet te vermelden. Dit hoeft er niet op te staan, omdat de etherische olie voor de wet vaak als één stof wordt gezien.