Een geurstof is een chemische stof die een duidelijke geur heeft. worden gebruikt om een product een geur te geven of een andere geur te verbergen. Limoneen is een geurstof die veel in planten voorkomt, met name in de plantensoort citrus. Limoneen, meestal gewonnen uit citrusolie, zit vaak in Onder persoonlijke verzorgingsmiddelen vallen alle cosmetische producten zoals zeep, bodylotions, shampoo, tandpasta, billendoekjes en andere huidreinigingsdoekjes, make-up en zonnebrandmiddelen. zoals deodorant, shampoo en zonnebrandcrème. Het komt ook voor in andere huishoudelijke producten, zoals allesreiniger, wasverzachter of schoonmaakdoekjes. Ook voegen producenten het soms toe aan lampolie voor een citrusachtige geur. Daarnaast bevatten slakkenkorrels limoneen om de korrels aantrekkelijk te maken voor de slakken. De citrusgeur trekt hen aan. Er bestaan verschillende varianten limoneen met verschillende eigenschappen. Zo heeft bijvoorbeeld D-limoneen een sinaasappelgeur en heeft L-limoneen een citroengeur.
Actuele stand van zaken
Limoneen wordt meestal gewonnen uit citrusolie. Net zoals sommige andere geurstoffen kan limoneen een allergische huidreactie veroorzaken.
Op het etiket van persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant en zonnebrand, moet limoneen vermeld staan als er meer dan 0,001% in zit. Op persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt of afveegt, zoals shampoo, moet op het etiket limoneen vermeld staan als er meer dan 0,01% in zit.
Risicotoelichting
Bij Dit betekent dat je een product gebruikt zoals het bedoeld is, of zoals het op het etiket beschreven staat. Abnormaal gebruik van een product is bijvoorbeeld een halve tube tandpasta in je mond doen. Of met haarspray je planten laten glanzen. Of geen raam open doen wanneer er op het product staat dat je het in een goed geventileerde ruimte moet gebruiken, zoals bij gebruik van verf of een impregneerspuitbus. Normaal gebruik pas je waarschijnlijk al toe. zijn producten met limoneen Veilig betekent dat er geen schadelijke effecten op de gezondheid door het gebruik van producten (met daarin chemische stoffen) te verwachten zijn. De uitspraak over ‘veilig’ gaat uit van normaal gebruik door een gemiddelde Nederlander. te gebruiken.
Sommige mensen zijn allergisch voor geurstoffen, zoals limoneen. Zij reageren op limoneen en eventueel andere geurstoffen in een product en krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Ze hebben een zogenoemde Contactallergie, ook wel contacteczeem of allergische contact dermatitis genoemd, kan ontstaan nadat de huid met chemische stoffen in contact is gekomen. Onder andere persoonlijke verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, sieraden, schoenen en kleding kunnen chemische stoffen bevatten die contacteczeem kunnen veroorzaken. Nikkel, geurstoffen en sommige conserveermiddelen veroorzaken het vaakst contactallergie. Een tot twee dagen na het huidcontact ontstaan de symptomen van de allergie in de vorm van roodheid, jeuk, zwelling en bultjes. Contactallergie kan door een dermatoloog (huidarts) vastgesteld worden. Het is belangrijk om te weten voor welke stof(fen) je allergisch bent. Er is namelijk geen behandeling om contactallergie te genezen. Allergische klachten kunnen voorkomen worden door huidcontact met de chemische stof(fen) te vermijden.. Producenten zijn verplicht op het etiket te zetten welke geurstoffen er in het product zitten die een allergie kunnen veroorzaken. Voor veel persoonlijke verzorgingsmiddelen en wasmiddelen zijn Op een etiket van consumentenproducten staat vaak parfum(s), om aan te geven dat er een of meerdere geurstoffen in zit. Deze geurstoffen geven een geur aan persoonlijke verzorgingsproducten, huishoudelijke producten zoals wasmiddel en schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers.-vrije varianten op de markt.