Relevant voor

Toepassing

Geurstoffen worden gebruikt om een product een geur te geven of een andere geur te verbergen. Limoneen is een die veel in planten voorkomt, met name in de plantensoort citrus. Limoneen, meestal gewonnen uit citrusolie, wordt vaak toegepast in zoals deodorant, shampoo en zonnebrandcrème. Het wordt ook gebruikt in andere huishoudelijke producten, zoals allesreiniger, wasverzachter of schoonmaakdoekjes. Daarnaast wordt het ook gebruikt  in slakkenkorrels om de korrels aantrekkelijk te maken voor de slakken. Zij worden aangetrokken tot de citrusgeur. Er bestaan verschillende varianten limoneen met verschillende eigenschappen. Zo heeft bijvoorbeeld D-limoneen een sinaasappelgeur, en heeft L-limoneen een citroengeur.

Actuele stand van zaken

Limoneen wordt meestal gewonnen uit citrusolie. Net zoals sommige andere geurstoffen kan limoneen een allergische huidreactie veroorzaken.
Op persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant en zonnebrand, moet op het etiket limoneen vermeld staan als er meer dan 0,001% in zit. Op persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt of afveegt, zoals shampoo, moet op het etiket limoneen vermeld staan als er meer dan 0,01% in zit.


Risicotoelichting

Bij zijn producten met limoneen te gebruiken.
Sommige mensen zijn allergisch voor geurstoffen, zoals limoneen. Zij reageren op limoneen en eventueel andere geurstoffen in een product en krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen.  Ze hebben een zogenoemde . Producenten zijn verplicht op het etiket te zetten welke bekende allergie-veroorzakende geurstoffen er in het product zitten. Voor veel persoonlijke verzorgingsmiddelen en wasmiddelen zijn -vrije varianten op de markt.