Toepassing

worden gebruikt om een product een geur te geven of een andere geur te verbergen. Limoneen is een geurstof die veel in planten voorkomt, met name in de plantensoort citrus. Limoneen, meestal gewonnen uit citrusolie, zit vaak in zoals deodorant, shampoo en zonnebrandcrème. Het komt ook voor in andere huishoudelijke producten, zoals allesreiniger, wasverzachter of schoonmaakdoekjes. Ook voegen producenten het soms toe aan lampolie voor een citrusachtige geur. Daarnaast bevatten slakkenkorrels limoneen om de korrels aantrekkelijk te maken voor de slakken. De citrusgeur trekt hen aan. Er bestaan verschillende varianten limoneen met verschillende eigenschappen. Zo heeft bijvoorbeeld D-limoneen een sinaasappelgeur en heeft L-limoneen een citroengeur.

Actuele stand van zaken

Limoneen wordt meestal gewonnen uit citrusolie. Net zoals sommige andere geurstoffen kan limoneen een allergische huidreactie veroorzaken.
Op het etiket van persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant en zonnebrand, moet limoneen vermeld staan als er meer dan 0,001% in zit. Op persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt of afveegt, zoals shampoo, moet op het etiket limoneen vermeld staan als er meer dan 0,01% in zit.


Risicotoelichting

Bij zijn producten met limoneen te gebruiken.
Sommige mensen zijn allergisch voor geurstoffen, zoals limoneen. Zij reageren op limoneen en eventueel andere geurstoffen in een product en krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen.  Ze hebben een zogenoemde . Producenten zijn verplicht op het etiket te zetten welke geurstoffen er in het product zitten die een allergie kunnen veroorzaken. Voor veel persoonlijke verzorgingsmiddelen en wasmiddelen zijn -vrije varianten op de markt.