In het kort.
Coumarine is een die in veel producten zit. De stof komt vaak voor in persoonlijke verzorgingsproducten en in was- en reinigingsmiddelen. Bij zijn producten met coumarine . Sommige mensen zijn allergisch voor coumarine. Daarom moeten producenten coumarine op het etiket vermelden als er meer dan een bepaalde hoeveelheid van in het product zit.
Waarom zit deze stof in producten?.
Coumarine wordt gebruikt om een product een bepaalde geur te geven of een ongewenste geur te verbergen. Het komt van nature voor in kaneel, tonkabonen, bergamot en reukgras.
Coumarine zit vaak in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals scheerschuim, shampoo en zonnebrandcrème. Het komt ook voor in was- en reinigingsmiddelen, bijvoorbeeld wasmiddel en wasverzachter. Soms zit coumarine ook in wierook.
Is deze stof veilig?.
Bij normaal gebruik zijn producten met coumarine veilig.
Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals coumarine. Bij het gebruik van producten met coumarine kunnen zij last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Dit is een vorm van . Producenten moeten geurstoffen op het etiket zetten waarvan bekend is dat ze vaak allergieën veroorzaken, als ze boven een bepaalde hoeveelheid in het product zitten. Voor veel persoonlijke verzorgingsproducten en wasmiddelen zijn parfumvrije producten te koop. In deze producten zitten geen geurstoffen.
Meer informatie.
Wat zegt de wet over coumarine?
In 2005 heeft de Europese Unie 26 geurstoffen aangewezen die mogelijk een contactallergie veroorzaken. Coumarine behoort tot deze geurstoffen.
Coumarine in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen
In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) en de Europese Detergentenverordening (648/2004/EG) staat dan ook dat producenten coumarine op het etiket moeten vermelden als de stof boven bepaalde hoeveelheden in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen zit:
Bij was- en reinigingsmiddelen moeten producenten coumarine op het etiket vermelden als er meer dan 0,01% in zit.
Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant en zonnebrandcrème, moeten producenten coumarine vermelden als er meer dan 0,001% in zit. Dit zijn producten die op je huid blijven zitten en langzaam intrekken.
Op persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt of afveegt, zoals billendoekjes en shampoo, moeten producenten coumarine vermelden als er meer dan 0,01% in zit. Omdat deze producten maar kort in contact komen met je huid, is een hogere hoeveelheid toegestaan dan voor producten die op de huid blijven zitten.
Coumarine in speelgoed
In de Europese Richtlijn Speelgoed (2009/48/EC) staat dat coumarine, op een paar uitzonderingen na, niet in speelgoed mag zitten. Wel kunnen er soms lage hoeveelheden coumarine in speelgoed zitten, omdat het er als vervuiling tijdens de productie in terechtkomt. Dat is toegestaan, omdat coumarine in deze lage hoeveelheden ongevaarlijk is.