Toepassing

De stof coumarine wordt in veel producten gebruikt als . Geurstoffen zorgen ervoor dat producten aangenaam ruiken en ze maskeren ongewenste geuren. Coumarine komt veel voor in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals scheerschuim, deodorant, shampoo en zonnebrandcrème. Ook zit het vaak in wasmiddelen en wasverzachters. In de natuur komt coumarine voor in onder andere kaneel, tonkabonen, bergamot en reukgras.

Actuele stand van zaken

Coumarine kan een overgevoeligheidsreactie van de huid veroorzaken bij mensen die allergisch zijn voor deze stof. In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) is dan ook vastgelegd dat coumarine bij bepaalde hoeveelheden verplicht als ingrediënt op de verpakking van een product moet staan. Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant en zonnebrand, moet coumarine als ingrediënt op het etiket staan als er meer dan 0,001% van de stof in het product zit. Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt of afveegt, zoals shampoo, moet coumarine als ingrediënt op het etiket staan als er meer dan 0,01% van de stof in het product zit. Ook bij wasmiddelen en wasverzachters moet coumarine op het etiket staan als er meer dan 0,01% van de stof in het product zit. 

Risicotoelichting

Bij zijn producten met coumarine te gebruiken.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals coumarine. Deze mensen kunnen last krijgen van een allergische huidreactie. Ze hebben dan bijvoorbeeld last van jeuk, huiduitslag of bultjes. Als je allergisch bent voor coumarine kun je beter een product gebruiken waar geen coumarine in zit. Voor veel en wasmiddelen zijn varianten op de markt zonder geurstoffen.