In het kort

Benzyl is een die vaak als oplosmiddel, en in persoonlijke verzorgingsproducten zit. Bij zijn producten met benzyl alcohol . Sommige mensen kunnen wel allergisch zijn voor benzyl alcohol.

Waarom zit deze stof in producten?

Benzyl alcohol is een natuurlijke stof die vaak als oplosmiddel, conserveermiddel en geurstof in persoonlijke verzorgingsproducten zit. Voorbeelden van persoonlijke verzorgingsproducten waar benzyl alcohol in kan zitten zijn deodorant, shampoo en billendoekjes. In voedingsmiddelen kun je benzyl alcohol tegenkomen als geur- en smaakstof. Dan heet het E1519.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met benzyl alcohol veilig.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals benzyl alcohol. Bij gebruik van producten met benzyl alcohol kunnen zij last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Dit is een vorm van . Producenten moeten geurstoffen op het etiket zetten waarvan bekend is dat ze vaak allergieën veroorzaken, als ze boven een bepaalde hoeveelheid in het product zitten. Voor veel persoonlijke verzorgingsproducten en wasmiddelen zijn parfumvrije producten te koop. In deze producten zitten geen geurstoffen.

Meer informatie

Wat zegt de wet over benzyl alcohol?

In 2005 heeft de Europese Unie 26 geurstoffen aangewezen die mogelijk een contactallergie veroorzaken. Benzyl alcohol behoort tot deze stoffen.

Benzyl alcohol in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) en de Europese Deter-gentenverordening (648/2004/EG) staat dat producenten benzyl alcohol op het etiket moeten vermelden als de stof boven bepaalde hoeveelheden in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen zit:

  • Bij was- en reinigingsmiddelen moeten producenten benzyl alcohol op het etiket vermelden als er meer dan 0,01% in zit.

  • Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant, gezichtscrème en zonnebrandproducten, moeten producenten benzyl alcohol op het etiket vermelden als er meer dan 0,001% in zit. Dit zijn producten die op je huid blijven zitten en langzaam intrekken.

  • Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt, uitspoelt of wegspoelt, zoals billendoekjes, shampoo en douchegel, moeten producenten benzyl alcohol op het etiket vermelden als er meer dan 0,01% in zit. Omdat deze producten maar kort in contact komen met je huid, is een hogere hoeveelheid toegestaan dan voor producten die op je huid blijven zitten.

Benzyl alcohol in speelgoed

In de Europese Richtlijn Speelgoed (2009/48/EC) staat dat benzyl alcohol, op een paar uitzonderingen na, niet in speelgoed mag zitten. Wel kunnen er soms lage hoeveelheden benzyl alcohol in speelgoed zitten, omdat het er als vervuiling tijdens de productie in terechtkomt.