Toepassing

Benzyl wordt veel gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten zoals deodorant en shampoo. Soms zit het ook in billendoekjes. Het is een die in verzorgingsproducten wordt gebruikt als oplosmiddel en . In voedingsmiddelen kun je benzyl alcohol tegenkomen als geur- en smaakstof. Dan heet het E1519.

Actuele stand van zaken

Op persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant en zonnebrand, moet op het etiket benzyl alcohol vermeld staan als er meer dan 0,001% in zit. Op persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt of afveegt, zoals shampoo, moet op het etiket benzyl alcohol vermeld staan als er meer dan 0,01% in zit. Er mag in alle verzorgingsproducten maar maximaal 1% benzyl alcohol zitten.

Het vermelden van benzyl alcohol op het etiket is boven deze concentraties verplicht, omdat benzyl alcohol op de lijst van geurstoffen staat waar je allergisch op kan reageren. Zo is duidelijk welk product je wel en niet kan gebruiken bij een allergie.

Risicotoelichting

Bij zijn producten met benzyl alcohol te gebruiken.

Sommige mensen zijn allergisch voor geurstoffen, zoals benzyl alcohol. Zij reageren op benzyl alcohol en eventueel andere geurstoffen in een product en krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen en hebben een zogenoemde . Producenten zijn verplicht op het etiket te zetten welke bekende allergie-veroorzakende geurstoffen er in het product zitten. Voor veel en wasmiddelen zijn parfumvrije varianten op de markt.