Toepassing

geven producten een bepaalde geur of ze verbergen een ongewenste geur.

Citronellol is een geurstof die van nature voorkomt in planten zoals citroengras, rozen en geraniums. Citronellol komt voor in persoonlijke verzorgingsproducten (zoals deodorant, shampoo en zonnebrand) en was- en reinigingsmiddelen (zoals wasmiddel, wasverzachter en vaatwastabletten).


Actuele stand van zaken

Citronellol staat op de lijst van geurstoffen waar je allergisch op kunt reageren. In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) is dan ook vastgelegd dat citronellol in bepaalde concentraties verplicht moet worden vermeld op de verpakking. Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant en zonnebrand, moet citronellol op het etiket worden vermeld als er meer dan 0,001% in zit. Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt of afveegt, zoals shampoo, moet citronellol worden vermeld als er meer dan 0,01% in zit.

Voor was- en reinigingsmiddelen geldt dat citronellol op de verpakking moet worden vermeld als er meer dan 0,01% in zit.

Risicotoelichting

Bij zijn producten met citronellol te gebruiken.  

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals citonellol. Zij kunnen last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen als ze producten met citronellol gebruiken. Dit is een vorm van . Ben je allergisch voor citronellol? Kies dan voor producten zonder citronellol erin. Kijk voor gebruik goed op het etiket. Voor veel en was- en reinigingsmiddelen zijn parfumvrije varianten op de markt