In het kort

Citronellol is een die in veel producten zit. De stof komt vaak voor in persoonlijke verzorgingsproducten en in was- en reinigingsmiddelen. Bij zijn producten met citronellol . Sommige mensen zijn allergisch voor citronellol. Daarom moeten producenten citronellol op het etiket vermelden als er meer dan een bepaalde hoeveelheid van in het product zit.

Waarom zit deze stof in producten?

Citronellol wordt gebruikt om een product een bepaalde geur te geven of een ongewenste geur te verbergen. Het komt van nature voor in planten als citroengras, rozen en geraniums. Citronellol zorgt voor een bloemige en citrusachtige geur.

Citronellol zit vaak in persoonlijke verzorgingsproducten zoals deodorant, shampoo en zonnebrandcrème. Het komt ook voor in was- en reinigingsmiddelen, bijvoorbeeld wasmiddel en vaatwastabletten. Citronellol zit ook in andere producten, zoals anti-muggenmiddel, wierook en etherische olie.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met citronellol veilig.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals citronellol. Bij het gebruik van producten met citronellol kunnen zij last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Dit is een vorm van . Producenten moeten geurstoffen op het etiket zetten waarvan bekend is dat ze vaak allergieën veroorzaken, als ze boven een bepaalde hoeveelheid in het product zitten. Let op: op het etiket van etherische olie hoeven geurstoffen niet specifiek vermeld te zijn. Voor veel persoonlijke verzorgingsproducten en wasmiddelen zijn parfumvrije producten te koop. In deze producten zitten geen geurstoffen.

Meer informatie

Wat zegt de wet over citronellol?

In 2005 heeft de Europese Unie 26 geurstoffen aangewezen die mogelijk een contactallergie veroorzaken. Citronellol behoort tot deze geurstoffen.

Citronellol in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) en de Europese Detergentenverordening (648/2004/EG) staat dan ook dat producenten citronellol op het etiket moeten vermelden als de stof boven bepaalde hoeveelheden in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen zit:

  • Bij was- en reinigingsmiddelen moeten producenten citronellol op het etiket vermelden als er meer dan 0,01% in zit.

  • Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant en zonnebrandcrème, moeten producenten citronellol vermelden als er meer dan 0,001% in zit. Dit zijn producten die op je huid blijven zitten en langzaam intrekken.

  • Op persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt of afveegt, zoals billendoekjes en shampoo, moeten producenten citronellol vermelden als er meer dan 0,01% in zit. Omdat deze producten maar kort in contact komen met je huid, is een hogere hoeveelheid toegestaan dan voor producten die op de huid blijven zitten.

Citronellol in speelgoed

Citronellol kan ook in speelgoed zitten. In de Europese Richtlijn Speelgoed (2009/48/EC) staat dat producenten citronellol op het etiket moeten vermelden staan als er meer dan 0,01% in zit.

Citronellol en etherische oliën

Etherische olie is een mengsel van geurstoffen uit bloemen of planten. Er kunnen grote hoeveelheden geurstoffen in etherische oliën zitten. Op het etiket van etherische oliën hoeven producenten geurstoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken niet te vermelden. Dit hoeft er niet op te staan, omdat de etherische olie voor de wet vaak als één stof wordt gezien.