Toepassing

Een geeft een product een specifieke geur en/of smaak. Aroma kan worden toegevoegd aan voedingsmiddelen, maar ook aan allerlei producten die je dagelijks gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan citroenaroma in afwasmiddel of aardbeiaroma in lippenbalsem. Een aroma is een mengsel van verschillende aromastoffen met een sterke geur of smaak. Aromastoffen worden ook wel aromachemicaliën genoemd, chemische stoffen die gebruikt worden om ergens een bepaalde geur en of smaak aan te geven.

Actuele stand van zaken

Voor aroma dat aan voedingsmiddelen wordt toegevoegd, geldt andere wetgeving dan voor aroma/ in producten die niet eet- of drinkbaar zijn. Wanneer natuurlijke aromastoffen in levensmiddelen verwekt zijn, moeten deze uit een natuurlijke bron komen en middels een natuurlijk proces zijn gewonnen, bijvoorbeeld koken, stomen of . Dit is vastgelegd in de Europese Verordening (1334/2008/EG) ‘inzake aroma’s en bepaalde voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen voor gebruik in levensmiddelen’. Staat de naam van de vrucht erbij, bijvoorbeeld ‘natuurlijk aardbeiaroma’, dan moet het aroma voor minstens 95% uit aardbei gewonnen zijn.

Voor aromastoffen die worden gebruikt als parfum in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen geldt de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG).

Risicotoelichting

Producten met aroma erin zijn bij voor baby’s, kinderen en volwassenen.