In het kort

Een geeft een product een bepaalde geur en/of smaak. Aroma kan in voedingsmiddelen zitten, maar ook in producten die je dagelijks gebruikt, zoals tandpasta of lippenbalsem. Bij zijn producten met aroma . Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde . Zij kunnen producten met deze geurstoffen dan beter vermijden.

Waarom zit deze stof in producten?

Een aroma is een mengsel van verschillende geur- en/of smaakstoffen. Het kan uit wel tien verschillende stoffen bestaan. Aromastoffen worden ook wel aromachemicaliën genoemd: chemische stoffen die gebruikt worden om ergens een bepaalde geur en of smaak aan te geven.

Er zijn natuurlijke en synthetische aromastoffen. Natuurlijke aromastoffen kunnen bijvoorbeeld uit kruiden, specerijen, bloemen en vruchten afkomstig zijn. Synthetische aromastoffen zijn chemische stoffen die door de mens gemaakt worden. Een synthetische aromastof heeft over het algemeen een sterkere geur en/of smaak, omdat de chemische stof zuiverder is dan de .

Op het etiket van een product kun je lezen of er aromastoffen in zitten. Soms staat er ‘aroma’ en soms ‘ ’ op het etiket.

  • De term ‘aroma’: gebruiken producenten meer bij smaken, bijvoorbeeld in lippenbalsem, tandpasta en etenswaren zoals soepen, sauzen en dranken. Op etiketten van voedingsmiddelen herken je aromastoffen aan de .

  • De term ‘parfum’: staat op het etiket om aan te geven dat er een mengsel van geurstoffen in het product zit.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met aroma’s veilig.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geur- of smaakstoffen. Bij het gebruik van producten met aroma kunnen zij last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Dit is een vorm van .

Producten moeten geurstoffen op het etiket zetten waarvan bekend is dat ze vaak allergieën veroorzaken, als ze boven een bepaalde hoeveelheid in het product zitten. Voor veel persoonlijke verzorgingsproducten zijn parfumvrije producten te koop. In deze producten zitten geen geurstoffen.

Meer informatie

Wat zegt de wet over aroma?

Voor aroma in voedingsmiddelen gelden andere wetten dan voor aroma in producten die niet eet- of drinkbaar zijn, zoals persoonlijke verzorgingsproducten.

Aromastoffen in voedingsmiddelen

Wanneer natuurlijke aromastoffen in voedingsmiddelen verwerkt zijn, moeten deze uit een natuurlijke bron komen. Ook moeten ze op een natuurlijke manier zijn gewonnen, bijvoorbeeld door te koken, stomen of . Dit is vastgelegd in de Europese Verordening (1334/2008/EG) ‘inzake aroma’s en bepaalde voedselingrediënten met aromatiserende eigenschappen voor gebruik in levensmiddelen’. Staat de naam van de vrucht erbij, bijvoorbeeld ‘natuurlijk aardbeiaroma’, dan moet het aroma voor minstens 95% uit aardbei afkomstig zijn.

Aromastoffen in persoonlijke verzorgingsproducten

Voor aromastoffen die als geurstof in persoonlijke verzorgingsproducten zitten, geldt de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Dit houdt in dat producenten ervoor moeten zorgen dat de producten veilig zijn bij normaal gebruik. De wet zegt dat producenten op het etiket van een product moeten vermelden of er geurstoffen in zitten die allergische reacties kunnen veroorzaken. Voorbeelden van deze geurstoffen zijn linalool, limoneen, eugenol en geraniol.