In het kort

Eugenol is een veelgebruikte die naar kruidnagel ruikt. De stof komt vaak voor in persoonlijke verzorgingsproducten en in was- en reinigingsmiddelen. Bij zijn producten met eugenol . Sommige mensen zijn allergisch voor eugenol. Producenten moeten eugenol daarom op het etiket vermelden als het boven een bepaalde hoeveelheid in bepaalde producten zit.

Waarom zit deze stof in producten?

Eugenol is een geurstof die wordt gebruikt om een product een geur te geven of een andere geur te verbergen. Eugenol zit in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals zonnebrandcrème, lippenbalsem, deodorant en gezichtscrème. Het komt ook voor in was- en reinigingsmiddelen, bijvoorbeeld in wasmiddel of wasverzachter. Eugenol zit ook in andere type producten, bijvoorbeeld in wierook en etherische olie. Eugenol wordt meestal gemaakt uit kruidnagelolie.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met eugenol veilig.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals eugenol. Bij het gebruik van producten met eugenol kunnen zij last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Dit is een vorm van . Producenten moeten geurstoffen op het etiket zetten waarvan bekend is dat ze vaak allergieën veroorzaken, als ze boven een bepaalde hoeveelheid in het product zitten. Let op: op het etiket van etherische olie hoeven geurstoffen niet specifiek vermeld te zijn. Voor veel persoonlijke verzorgingsproducten en wasmiddelen zijn parfumvrije producten te koop. In deze producten zitten geen geurstoffen.

Meer informatie

Wat zegt de wet over eugenol?

In 2005 heeft de Europese Unie 26 geurstoffen aangewezen die mogelijk een contactallergie veroorzaken. Eugenol behoort tot deze geurstoffen.

Eugenol in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) en de Europese Detergentenverordening (648/2004/EG) staat dan ook dat producenten eugenol op het etiket moeten vermelden als de stof boven bepaalde hoeveelheden in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen zit:

  • Bij was- en reinigingsmiddelen moeten producenten eugenol op het etiket vermelden als er meer dan 0,01% in zit.

  • Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant en zonnebrandcrème, moeten producenten eugenol vermelden als er meer dan 0,001% in zit. Dit zijn producten die op je huid blijven zitten en langzaam intrekken.

  • Op persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt of afveegt, zoals billendoekjes en shampoo, moeten producenten eugenol vermelden als er meer dan 0,01% in zit. Omdat deze producten maar kort in contact komen met je huid, is een hogere hoeveelheid toegestaan dan voor producten die op de huid blijven zitten.

Eugenol in speelgoed

In de Europese Richtlijn Speelgoed (2009/48/EC) staat dat eugenol, op een paar uitzonderingen na, niet in speelgoed mag zitten. Wel kunnen er soms lage hoeveelheden eugenol in speelgoed zitten, omdat het er als vervuiling tijdens de productie in terechtkomt.

Eugenol en etherische oliën

Op het etiket van etherische oliën hoeven producenten geurstoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken niet te vermelden. Ze kunnen er wel in grote hoeveelheden in zitten. Dat komt omdat producenten en de wetgeving een etherische olie vaak als één, andere stof zien. Eugenol zit onder andere in kaneel- of kruidnagelolie.