In het kort

Alpha-isomethyl ionone (of methyl ionone) is een die in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen gebruikt wordt. Bij zijn producten met alpha-isomethyl ionone . Sommige mensen zijn allergisch voor alpha-isomethyl ionone. Producenten moeten daarom alpha-isomethyl ionone op het etiket vermelden als er meer dan een bepaalde hoeveelheid hiervan in het product zit.

Waarom zit deze stof in producten?

Alpha-isomethyl ionone (of methyl ionone) is een kleurloze geurstof die een wat zoete, poederachtige viooltjesgeur aan producten geeft. Alpha-isomethyl ionone zit in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals handgel en zonnebrandcrème, maar ook in was- en reinigingsmiddelen, zoals wasmiddel en wasverzachter

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met alpha-isomethyl ionone veilig. 

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals alpha-isomethyl ionone. Bij het gebruik van producten met alpha-isomethyl ionone kunnen zij last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Dit is een vorm van . Producenten moeten geurstoffen op het etiket zetten waarvan bekend is dat ze vaak allergieën veroorzaken, als ze boven een bepaalde hoeveelheid in het product zitten. Voor veel persoonlijke verzorgingsproducten en wasmiddelen zijn parfumvrije producten te koop. In deze producten zitten geen geurstoffen.

Meer informatie

Wat zegt de wet over alpha-isomethyl ionone?

In 2005 heeft de Europese Unie 26 geurstoffen aangewezen die mogelijk een contactallergie veroorzaken. Alpha-isomethyl ionone behoort tot deze geurstoffen.

Alpha-isomethyl ionone in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) en de Europese Detergentenverordening (648/2004/EG) staat dat producenten alpha-isomethyl ionone op het etiket moeten vermelden als de stof boven bepaalde hoeveelheden in persoonlijke verzorgingsproducten en was- en reinigingsmiddelen zit:

  • Bij was- en reinigingsmiddelen moeten producenten alpha-isomethyl ionone op het etiket vermelden als er meer dan 0,01% in zit.

  • Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant en zonnebrandcrème, moeten producenten alpha-isomethyl ionone vermelden als er meer dan 0,001% in zit. Dit zijn producten die op je huid blijven zitten en langzaam intrekken.

  • Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt of afveegt, zoals shampoo, moeten producenten alpha-isomethyl ionone vermelden als er meer dan 0,01% in zit. Omdat deze producten maar kort in contact komen met je huid, is een hogere hoeveelheid toegestaan dan voor producten die op de huid blijven zitten.

Alpha-isomethyl ionone in speelgoed

Alpha-isomethyl ionone (3-methyl-4-(2,6,6-trimethyl-2-cyclohexeen-1-yl)-3-buteen-2-on) kan ook in speelgoed zitten. In de Europese Richtlijn Speelgoed (2009/48/EC) staat dat producenten 3-methyl-4-(2,6,6-trimethyl-2-cyclohexeen-1-yl)-3-buteen-2-on op het etiket moeten vermelden als er meer dan 0,01% in zit.