Toepassing

Alpha-isomethyl ionone (of methyl ionone) is een kleurloze die een wat zoete, poederachtige viooltjesgeur aan producten geeft. Alpha-isomethyl ionone wordt toegevoegd aan persoonlijke verzorgingsproducten, zoals handgel en zonnebrand, maar ook aan was- en reinigingsmiddelen, zoals wasmiddel en wasverzachter. 

Actuele stand van zaken

Alpha-isomethyl ionone is een sensibiliserende stof. Dat betekent dat mensen er allergisch voor kunnen worden. In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) staat dat alpha-isomethyl ionone boven bepaalde hoeveelheden verplicht als ingrediënt op het etiket van een product moet staan. Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je niet uitspoelt of afveegt, zoals deodorant en handgel, moet alpha-isomethyl ionone als ingrediënt op het etiket staan als er meer dan 0,001% van de stof in het product zit. Bij persoonlijke verzorgingsproducten die je wel afspoelt of wegveegt, zoals shampoo, moet alpha-isomethyl ionone als ingrediënt op het etiket staan als er meer dan 0,01% van de stof in het product zit.
Bij wasmiddelen en wasverzachters moet alpha-isomethyl ionone op het etiket staan als er meer dan 0,01% van de stof in het product zit.

Risicotoelichting

Bij zijn producten met alpha-isomethyl ionone erin

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals alpha-isomethyl ionone. Zij kunnen last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen als ze producten met alpha-isomethyl ionone gebruiken. Dit is een vorm van . Ben je allergisch voor alpha-isomethyl ionone, kies dan voor producten zonder (deze) geurstof erin. Er bestaan vaak parfumvrije alternatieven. Kijk voor gebruik goed op het etiket.