In het kort

PVC is een plastic dat wordt gebruikt in zeer verschillende producten, zoals speelgoed, (kinder)servies, emmers, kozijnen en rioleringen. Ook regenkleding en regenlaarzen zijn soms gemaakt van PVC. Producten gemaakt van PVC zijn te gebruiken.

Waarom zit deze stof in producten?

PVC is een plastic en wordt veel gebruikt omdat het goedkoop is en je het eenvoudig in een bepaalde vorm kan buigen. Zo is speelgoed, waaronder poppen, vaak van PVC gemaakt, maar ook bijvoorbeeld elektronische apparatuur, (kinder)servies, emmers, kozijnen en rioleringen. Ook regenkleding en regenlaarzen zijn soms gemaakt van PVC. PVC valt onder de kunststof-identificatiecode 3.

Tijdens de productie van PVC kunnen verschillende chemische stoffen ( ) worden toegevoegd. Deze stoffen zorgen ervoor dat het product bepaalde eigenschappen krijgt, zoals flexibiliteit, stabiliteit, transparantie, kleur, elektrische isolatie. Kijk voor meer informatie over additieven onder het kopje ‘meer informatie’.

Is deze stof veilig?

Producten met PVC zijn bij veilig voor baby’s, kinderen en volwassenen. Als je wilt weten of PVC voorkomt in een specifiek product, dan kun je dat navragen bij de leverancier of producent van het product.

PVC wordt gemaakt met de chemische stof vinylchloride (chlooretheen). Vinylchloride kan kanker veroorzaken. Maar maak je niet te snel zorgen, het gaat dan om blootstelling aan de chemische stof zelf. Je wordt normaal niet blootgesteld aan deze stof, omdat deze stof polymeriseert. De stof is dan gebonden aan het .

Er kunnen wel hele kleine hoeveelheden achterblijven. Deze hoeveelheden zijn zo klein dat ze geen vormen. Ook wanneer kinderen kauwen of zuigen op speelgoed dat (deels) gemaakt is van PVC is het onwaarschijnlijk dat vinylchloride loskomt en ze dit binnenkrijgen.

Er kunnen verschillende additieven worden toegevoegd aan PVC. Er loopt momenteel onderzoek of er strengere regels moeten worden ingevoerd om bepaalde zorgen weg te nemen. Kijk voor meer informatie over additieven onder het kopje ‘meer informatie’.

Meer informatie

Voorbeelden van additieven aan PVC

Voorbeelden van additieven in PVC zijn:

Zijn additieven in PVC schadelijk voor de gezondheid?

PVC en de stoffen die daarin worden gebruikt, krijgen al lange tijd aandacht van Europese wetgevers. Het Europees Chemicaliën Agentschap (ECHA) onderzoekt regelmatig of deze stoffen veilig zijn. Als uit het onderzoek blijkt dat een stof gevaarlijk is, wordt het gebruik van die stof beperkt of verboden. Dit is al eerder gebeurd met schadelijke stoffen zoals cadmium- en loodhoudende stabilisatoren en sommige weekmakers (ftalaten).

Binnen Europa is er discussie over het gebruik van PVC, vooral vanwege de zorgen over de recycling van PVC en de impact van microplastics. Recent heeft ECHA opnieuw onderzocht welke chemische stoffen in PVC worden gebruikt en waarvoor. ECHA heeft aanbevelingen gedaan voor verder onderzoek en mogelijke maatregelen. Deze aanbevelingen omvatten het evalueren van de risico's van specifieke additieven in PVC, het onderzoeken van veilige alternatieven en het overwegen om het gebruik van schadelijke additieven in PVC te beperken of te verbieden. De discussie en het onderzoek gaan door om ervoor te zorgen dat PVC-producten veilig zijn.

VOS in PVC

Sommige additieven zijn vluchtige organische stoffen (VOS) en kunnen in kleine hoeveelheden in PVC zitten. Ze verdampen snel, waardoor ze in de loop van de tijd bijna niet meer in PVC aanwezig zijn. Daarom is het goed om nieuw gekochte producten van PVC uit de verpakking te halen en een paar dagen buiten of in een goed geventileerde ruimte te laten luchten. Zo kunnen eventueel achtergebleven vluchtige organische stoffen verdampen.

Er zitten geen dioxines in PVC

PVC bevat geen dioxines en geeft tijdens gebruik ook geen dioxines af. Tijdens verbranding van afval met PVC erin kunnen dioxines worden gevormd. Dioxines zijn kankerverwekkende stoffen. Gecontroleerde verbranding van afval met PVC erin gebeurt bij zeer hoge temperaturen, zodat er vrijwel geen dioxines gevormd worden. Hierdoor is de blootstelling van dioxines aan het milieu over de jaren sterk verminderd.

Wat zegt de wet over PVC?

Producten gemaakt van PVC moeten voldoen aan de REACH Verordening (1907/2006/EG), waarin het gebruik van chemische stoffen, zoals weekmakers, stabilisatoren en kleurstoffen als additieven, is vastgelegd. Er zijn daarnaast speciale regels voor , speelgoed en elektronische apparaten die van PVC kunnen zijn. In deze specifieke wetgeving is bijvoorbeeld vastgelegd hoeveel additieven gebruikt mogen worden of hoeveel er vrij mogen komen. Een voorbeeld hiervan is Richtlijn 2011/65/EU, die bepaald hoeveel van bepaalde vlamvertragers in elektronische apparaten gebruikt mag worden.