In het kort.
is de naam voor een grote groep chemische stoffen die schadelijke of ongewenste organismen bestrijden. Er zijn verschillende soorten biociden: desinfecterende middelen zoals handgel, conserveermiddelen om bijvoorbeeld verf langer houdbaar te maken, en middelen tegen ongedierte (plaagbestrijdingsmiddelen).
Gebruik producten met biociden altijd volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Waarom zit deze stof in producten?.
Biociden kunnen in consumentenproducten zitten, bijvoorbeeld in verf, schoonmaakdoekjes, handzeep, stofzuigerzakken en handgel. Biociden kunnen ook zelf een consumentenproduct zijn. Ze hebben dan als belangrijkste doel om schadelijke organismen te bestrijden. Met biociden als anti-schimmelmiddelen, bleek, ontsmettingsmiddelen voor zwembadwater, muizengif, slakkenkorrels, anti-muggenmiddelen en anti-tekenmiddelen kun je ongedierte in en rondom je huis bestrijden.
Producten die in containers worden vervoerd kunnen zijn ‘begast’ met gasvormige biociden, zodat deze chemische stoffen ook nog (tijdelijk) in consumentenproducten, zoals matrassen en tapijt, kunnen zitten.
Biociden zijn geen middelen om planten of plantaardige producten te beschermen, of om ongewenste planten te doden.
Is deze stof veilig?.
Producten voor in en rondom huis die biociden bevatten zijn bij voor consumenten. Gebruik een product altijd volgens de gebruiksaanwijzing. Voorkom ongelukken en berg producten met biociden altijd op buiten bereik van kinderen en huisdieren.
Meer informatie.
Wat zegt de wet over biociden?
De die in biociden zitten die in Nederland op de markt te koop zijn, zijn door Europese wetenschappers eerst beoordeeld op eventuele voor de gezondheid en het milieu. Biocideproducten vallen onder de Europese Biocidenverordening (528/2012/EU). De werkzame stof in de middelen moet goedgekeurd zijn volgens de eisen van de Biocidenverordening.
Biociden mogen alleen worden verhandeld of gebruikt als deze zijn toegestaan. Ze moeten zijn toegelaten door het College voor de toelating van en biociden ( ). Op de verpakking van biociden moet een toelatingsnummer staan. Dit nummer bestaat voor Nederland uit vier of vijf cijfers gevolgd door de letter N, of een nummer dat begint met NL met daarna 7 cijfers, een streepje en nog 4 cijfers. Ook kan het middel zijn toegelaten voor alle lidstaten in de Europese Unie. Deze toelating (die dus ook voor Nederland geldt) begint met EU, waarna 7 cijfers, een streepje en nog 4 cijfers volgen. De NL-nummers worden vastgesteld door het Ctgb. De EU-nummers worden vastgesteld door de Europese Commissie.
Biociden hebben altijd een gebruiksaanwijzing. Voorwerpen die met biociden behandeld zijn, hebben alleen een gebruiksaanwijzing als dat nodig is om mensen, dieren en het milieu te beschermen. Als je biociden gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing, dan kun je ervan uit gaan dat het veilig is. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de handel in biociden die als consumentenproduct worden verkocht.