Toepassing

Citriodiol, of p-menthaan-3,8-diol, is een hoofdbestanddeel (gebruikelijk 64%) van een natuurlijke etherische olie gewonnen uit een bepaalde eucalyptus boomsoort: Corymbia citriodora (voorheen Eucalyptus citriodora). Citriodiol kan ook synthetisch worden gemaakt. Citriodiol lijkt erg op menthol en ruikt ook sterk. Het is een relatief veilige stof om insecten mee af te weren, en zit daarom in bepaalde anti-muggenmiddelen. Op het etiket van insectenafwerende middelen worden de namen van de stof en de olie soms door elkaar gebruikt. Er staat bijvoorbeeld op de verpakking citriodiol, en bij de dat het 30% Eucalyptus citriodora olie bevat, of 19,2% p-menthaan-3,8-diol.

Actuele stand van zaken

Citriodiol is een toegestane insectenafwerende stof in de Europese Unie, en mag worden gebruikt als biocide volgens de Europese Biocidenverordening (528/2012/EU) of de Nederlandse wet gewasbeschermingsmiddelen en .

Citriodiol is het enige toegelaten insectenafwerende middel met een natuurlijke oorsprong. Citriodiol moet je niet verwarren met citronella, een natuurlijke etherische olie gewonnen uit een aantal Aziatische grassoorten. Omdat de werkzaamheid van citronella onvoldoende is aangetoond is het niet meer geregistreerd als biocide.  

Insectenafwerende middelen met citriodiol worden vaak als een alternatief gebruikt voor middelen met andere werkzame stoffen zoals DEET. Dit is omdat middelen met citriodiol al bij kinderen vanaf 3 maanden mag worden gebruikt en door vrouwen die zwanger zijn.

Risicotoelichting

Als je anti-insectenmiddel met citriodiol erin gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing van de producent, is deze te gebruiken voor zowel kinderen als volwassenen. Bij jonge baby’s is er wel een door blootstelling aan citriodiol. Bij baby’s jonger dan 3 maanden kan bij het gebruik van anti-insectenmiddel met citriodiol door de sterke geur, strottenhoofdkramp (laryngospasme) optreden. Daardoor kan plotse ademnood ontstaan. Gebruik anti-insectenmiddel met citriodiol erin dan ook niet bij baby’s jonger dan 3 maanden.

Sommige mensen zijn allergisch voor citriodiol. Zij reageren op citriodiol of eventueel andere stoffen in een product en krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen en hebben een zogenoemde . Je kan dan beter een product zonder citriodiol gebruiken.