In het kort

Citriodiol (ook bekend als eucalyptus citriodora olie) is het hoofdbestanddeel van een etherische olie gewonnen uit een eucalyptus boomsoort. Het is ook een insectenafwerende stof en zit in middelen om je te helpen beschermen tegen muggen en teken. Het is te gebruiken voor kinderen en volwassenen, maar gebruik anti-insectenmiddel met citriodiol niet bij baby’s jonger dan 3 maanden.

Waarom zit deze stof in producten?

Citriodiol wordt ook wel eucalyptus citriodora olie genoemd, of soms p-menthaan-3,8-diol. Citriodiol lijkt erg op menthol en ruikt ook sterk.

Het is een hoofdbestanddeel (meestal 64%) van een natuurlijke etherische olie gewonnen uit de eucalyptus boomsoort Corymbia citriodora (voorheen Eucalyptus citriodora). Citriodiol kan ook als worden gemaakt.

Ook is het een relatief veilige stof om insecten mee af te weren, en zit daarom in bepaalde anti-muggenmiddelen en anti-tekenmiddelen. Op het etiket van anti-insectenmiddelen worden de namen van de stof en de olie soms door elkaar gebruikt. Er staat bijvoorbeeld op de verpakking citriodiol, en bij de dat er 30% Eucalyptus citriodora olie in zit, of 19,2% p-menthaan-3,8-diol.

Is deze stof veilig?

Bij is anti-insectenmiddel met citriodiol veilig voor zowel kinderen als volwassenen, maar niet voor baby’s jonger dan 3 maanden.

Citriodiol niet veilig bij jonge baby’s

Bij jonge baby’s is er wel een door blootstelling aan citriodiol. Bij baby’s jonger dan 3 maanden kan bij het gebruik van anti-insectenmiddel met citriodiol door de sterke geur, strottenhoofdkramp (laryngospasme) optreden. Daardoor kan plotselinge ademnood ontstaan. Gebruik anti-insectenmiddel met citriodiol daarom niet bij baby’s jonger dan 3 maanden.

Allergie voor citriodiol

Sommige mensen zijn allergisch voor citriodiol. Zij reageren op citriodiol en krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Ze hebben een zogenoemde . Als je hier last van hebt, kan je beter een product zonder citriodiol gebruiken. 

Alternatief voor DEET

Anti-insectenmiddelen met citriodiol worden vaak als een alternatief gebruikt voor producten met andere werkzame stoffen, zoals DEET. Dit is omdat producten met citriodiol al bij kinderen vanaf 3 maanden mogen worden gebruikt.

Meer informatie

Wat zegt de wet over citriodiol?

Citriodiol is een toegestane insectenafwerende stof in de Europese Unie, en mag worden gebruikt als biocide volgens de Europese Biocidenverordening (528/2012/EU) of de Nederlandse wet en .

Natuurlijk werkend anti-insectenmiddel

Citriodiol is het enige toegelaten anti-insectenmiddel met een natuurlijke oorsprong. Citriodiol moet je niet verwarren met citronella, een natuurlijke etherische olie gewonnen uit een aantal Aziatische grassoorten. Omdat de werkzaamheid van citronella onvoldoende is aangetoond, is het niet meer geregistreerd als biocide.