In het kort

Citriodiol is het hoofdbestanddeel van een etherische olie gewonnen uit een eucalyptus boomsoort. Het wordt gebruikt in producten om je te helpen beschermen tegen muggen en teken. Het is te gebruiken voor kinderen en volwassenen, maar niet bij baby’s jonger dan 3 maanden.

Waarom zit deze stof in producten?

Citriodiol, of p-menthaan-3,8-diol, is een hoofdbestanddeel (gebruikelijk 64%) van een natuurlijke etherische olie gewonnen uit de eucalyptus boomsoort Corymbia citriodora (voorheen Eucalyptus citriodora). Citriodiol kan ook synthetisch worden gemaakt. Citriodiol lijkt erg op menthol en ruikt ook sterk. Het is een relatief veilige stof om insecten mee af te weren, en zit daarom in bepaalde anti-muggenmiddelen en anti-tekenmiddelen. Op het etiket van insectenafwerende middelen worden de namen van de stof en de olie soms door elkaar gebruikt. Er staat bijvoorbeeld op de verpakking citriodiol, en bij de dat het 30% Eucalyptus citriodora olie bevat, of 19,2% p-menthaan-3,8-diol.

Is deze stof veilig?

Als je anti-insectenmiddel met citriodiol erin gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing van de producent, is deze veilig te gebruiken voor zowel kinderen als volwassenen.

Citriodiol niet veilig bij jonge baby’s

Bij jonge baby’s is er wel een door blootstelling aan citriodiol. Bij baby’s jonger dan 3 maanden kan bij het gebruik van anti-insectenmiddel met citriodiol door de sterke geur, strottenhoofdkramp (laryngospasme) optreden. Daardoor kan plotse ademnood ontstaan. Gebruik anti-insectenmiddel met citriodiol erin dan ook niet bij baby’s jonger dan 3 maanden.

Allergie voor citriodiol

Sommige mensen zijn allergisch voor citriodiol. Zij reageren op citriodiol of eventueel andere stoffen in een product en krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen en hebben een zogenoemde . Je kan dan beter een product zonder citriodiol gebruiken. 

Natuurlijk werkend insectenafwerende middel

Citriodiol is het enige toegelaten insectenafwerende middel met een natuurlijke oorsprong. Citriodiol moet je niet verwarren met citronella, een natuurlijke etherische olie gewonnen uit een aantal Aziatische grassoorten. Omdat de werkzaamheid van citronella onvoldoende is aangetoond is het niet meer geregistreerd als biocide.

Alternatief voor DEET

Insectenwerende middelen met citriodiol worden vaak als een alternatief gebruikt voor producten met andere werkzame stoffen zoals DEET. Dit is omdat producten met citriodiol al bij kinderen vanaf 3 maanden mag worden gebruikt.

Meer informatie

Wat zegt de wet over citriodiol?

Citriodiol is een toegestane insectenafwerende stof in de Europese Unie, en mag worden gebruikt als biocide volgens de Europese Biocidenverordening (528/2012/EU) of de Nederlandse wet en .