In het kort

N,N-diethyl-m-toluamide, beter bekend onder de afkorting DEET, is een insectenafwerende stof. Het wordt gebruikt in producten om je te helpen beschermen tegen muggen- en tekenbeten. Te veel DEET gebruiken kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Waarom zit deze stof in producten?

DEET is een bekende insectenafwerende stof. Insectenafwerende middelen met DEET erin zijn in Nederland verkrijgbaar met concentraties van 10 tot 50%. De hogere concentraties zijn effectiever en werken langer, maar je mag ze weer minder vaak gebruiken op een dag. In andere landen zijn soms insectenafwerende middelen verkrijgbaar met hogere concentraties dan 50% DEET. Deze werken niet beter, maar kunnen wel eerder tot vergiftigingsverschijnselen leiden.

Is deze stof veilig?

Als je anti-insectenmiddel met DEET erin gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing, is dit voor volwassenen. Bij bepaalde doelgroepen, zoals baby’s, (jonge) kinderen en zwangeren is er wel een door blootstelling aan DEET.

Een te hoge blootstelling aan DEET kan door schadelijke effecten op het zenuwstelsel leiden tot vergiftigingsverschijnselen. Daarom zijn er beperkingen in het aantal keer per dag en vanaf welke leeftijd dat je producten met DEET mag gebruiken. Op de verpakking staat precies hoeveel en hoe vaak per dag je een product met DEET mag gebruiken.

In landen waar gevaarlijke ziekten door muggen worden overgebracht, weegt het risico van mogelijke bijwerkingen door DEET niet altijd op tegen het risico van de door muggen overgedragen ziekten. Bekijk voor meer informatie over het gebruik van anti-muggenmiddelen in het buitenland de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gebruik van DEET bij baby’s en kinderen

Hoge concentraties DEET zijn niet geschikt voor baby’s en (jonge) kinderen omdat zij bij het gebruik van anti-insectenmiddel met DEET meer binnen krijgen dan wat nog als veilig wordt beschouwd. Anti-insectenmiddelen met meer dan 10% DEET erin mogen in Nederland niet worden gebruikt op kinderen jonger dan 2 jaar. Bij 20-40% DEET in het middel mag het niet bij kinderen jonger dan 12 jaar worden gebruikt. Hogere concentraties (50%) mogen überhaupt niet gebruikt worden bij kinderen (jonger dan 18 jaar).

DEET veilig tijdens de zwangerschap?

DEET wordt vaak afgeraden als je zwanger bent. Onderzoek heeft niet voldoende aangetoond dat het dan veilig te gebruiken is. Ben je zwanger en wil je toch een anti-insectenmiddel met DEET gebruiken, gebruik dan in ieder geval middelen die minder dan 20-30% DEET bevatten. Het is in Nederland verstandig om je hieraan te houden. In landen waar gevaarlijke ziekten door muggen kunnen worden overgebracht gelden andere richtlijnen. Volg dan de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Overgevoeligheid voor DEET

Over het algemeen zijn mensen niet allergisch voor DEET, maar DEET kan wel leiden tot irritatie van huid en ogen. Daardoor kan gebruik van DEET, al dan niet door de combinatie met het waar het in zit, leiden tot bepaalde huidproblemen zoals uitslag en jeuk, met name op een gevoelige huid. Wil je liever geen middelen met DEET gebruiken? Dan zijn er goede alternatieven beschikbaar, bijvoorbeeld middelen met icaridine

Meer informatie

Wat zegt de wet over DEET?

DEET is een toegestane insectenafwerende stof in de Europese Unie, en mag worden gebruikt als biocide volgens de Europese Biocidenverordening (528/2012/EU) of de Nederlandse wet en .

Bescherm kunststoffen

In insectenafwerende middelen zit DEET meestal in een oplosmiddel dat kunststoffen, bijvoorbeeld van brillen of horloges, kan aantasten.

Resistentie tegen DEET

Er bestaan wetenschappelijke studies die aantonen dat onder bepaalde tropische muggen resistentie kan optreden tegen DEET.