In het kort

Icaridine (ook bekend als picaridine) is een insectenafwerende stof. Het wordt gebruikt in producten om je te helpen beschermen tegen muggen.

Waarom zit deze stof in producten?

Icaridine is een insectenafwerende stof. Het wordt gebruikt in bepaalde anti-muggenmiddelen. Middelen met icaridine zijn relatief nieuw in Nederland. De gebruikelijke concentratie van icaridine in insectenafwerende middelen is 15 of 20%.

Icaridine kan als een alternatief gebruikt worden voor DEET. Het is vergelijkbaar effectief tegen muggen, maar zonder de irriterende eigenschappen van DEET. Ook hoeft er minder icaridine in te zitten in vergelijking met producten met DEET. In tegenstelling tot DEET is icaridine nagenoeg reukloos, en tast het geen kunststoffen aan.

Is deze stof veilig?

Let op bij gebruik van icaridine bij baby’s en jonge kinderen

Bij zijn producten met icaridine voor volwassenen. Baby’s en jonge kinderen kunnen bij het gebruik van icaridine in anti-insectenmiddel meer blootgesteld worden aan de stof dan wat nog als veilig wordt beschouwd. Anti-insectenmiddelen met een concentratie van 20% icaridine zijn daarom niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar.

Gebruik van icaridine tijdens de zwangerschap

Icaridine wordt vaak afgeraden als je zwanger bent, omdat onderzoek niet goed heeft aangetoond dat er dan geen bestaat. Het is in Nederland verstandig om je hieraan te houden.

Gebruik van icaridine in het buitenland

In landen waar gevaarlijke ziekten door muggen worden overgebracht, weegt het risico van mogelijke bijwerkingen door icaridine niet altijd op tegen het risico van de door muggen overgedragen ziekten. Dit geldt ook voor zwangeren. Bekijk voor meer informatie over het gebruik van anti-muggenmiddelen in het buitenland de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Meer informatie

Wat zegt de wet over icaridine?

Icaridine is binnen de Europese Unie een toegestane insectenafwerende stof. Het mag worden gebruikt als biocide volgens de Europese Biocidenverordening (528/2012/EU) of de Nederlandse ‘Wet en ’.