In het kort

Ethylbutylacetylaminopropionaat is een insectenafwerende stof. Het wordt gebruikt in producten om je te helpen beschermen tegen muggen en teken in Noordwest-Europa. Het is te gebruiken bij kinderen vanaf 1 jaar.

Waarom zit deze stof in producten?

Ethylbutylacetylaminopropionaat is ook bekend onder de merknaam IR3535. Het is een insectenafwerende stof en wordt daarom gebruikt in anti-muggenmiddelen en anti-tekenmiddelen. De gebruikelijke concentratie van ethylbutylacetylaminopropionaat in die middelen is 19,6%.

Het kan als een alternatief worden gebruikt voor sommige andere insectenafwerende stoffen, omdat middelen met ethylbutylacetylaminopropionaat al bij jonge kinderen (ouder dan 1 jaar) mogen worden gebruikt.

Ethylbutylacetylaminopropionaat is niet zo effectief tegen muggen als sommige andere insectenafwerende stoffen. Het biedt daarom alleen bescherming tegen muggen in Noordwest-Europa, en niet tegen agressieve tropische muggensoorten.

Is deze stof veilig?

Bij zijn producten met ethylbutylacetylaminopropionaat veilig voor volwassenen. Baby’s (kinderen jonger dan 1 jaar) kunnen bij het gebruik van middelen met ethylbutylacetylaminopropionaat meer blootgesteld worden aan de stof dan wat nog als veilig wordt beschouwd. Gebruik anti-insectenmiddelen met ethylbutylacetylaminopropionaat erin daarom niet voor kinderen jonger dan 1 jaar.

Meer informatie

Wat zegt de wet over ethylbutylacetylaminopropionaat?

Ethylbutylacetylaminopropionaat is binnen de Europese Unie een toegestane insectenafwerende stof. Het mag worden gebruikt als biocide volgens de Europese Biocidenverordening (528/2012/EU) of de Nederlandse ‘Wet en ’.