In het kort

Ethylbutylacetylaminopropionaat is een insectenafwerende stof. Het wordt gebruikt in producten om je te helpen beschermen tegen muggen en teken in Noordwest-Europa. Het is te gebruiken bij kinderen vanaf 1 jaar. Daarnaast wordt ethylbutylacetylaminopropionaat gebruikt in middelen om hoofdluis te voorkomen. Deze middelen zijn veilig voor baby’s, kinderen en volwassenen.

Waarom zit deze stof in producten?

Ethylbutylacetylaminopropionaat is ook bekend onder de merknaam IR3535. Het is een insectenafwerende stof en wordt daarom gebruikt in anti-muggenmiddelen en anti-tekenmiddelen. De gebruikelijke concentratie van ethylbutylacetylaminopropionaat in die middelen is 19,6%.

Het kan als een alternatief worden gebruikt voor sommige andere insectenafwerende stoffen, omdat middelen met ethylbutylacetylaminopropionaat al bij jonge kinderen (ouder dan 1 jaar) mogen worden gebruikt.

Ethylbutylacetylaminopropionaat is niet zo effectief tegen muggen als sommige andere insectenafwerende stoffen. Het biedt daarom alleen bescherming tegen muggen in Noordwest-Europa, en niet tegen agressieve tropische muggensoorten.

Daarnaast wordt ethylbutylacetylaminopropionaat gebruikt in preventieve anti-hoofdluismiddelen. Dit zijn middelen die je in het haar doet om hoofdluis te voorkomen.

Is deze stof veilig?

Bij zijn producten met ethylbutylacetylaminopropionaat veilig voor volwassenen. Baby’s (kinderen jonger dan 1 jaar) kunnen bij het gebruik van middelen met ethylbutylacetylaminopropionaat meer blootgesteld worden aan de stof dan wat nog als veilig wordt beschouwd. Gebruik anti-insectenmiddelen met ethylbutylacetylaminopropionaat daarom niet bij kinderen jonger dan 1 jaar. Anti-insectenmiddelen met ethylbutylacetylaminopropionaat zijn irriterend voor de ogen en kunnen irriterend zijn voor de huid. Vermijd daarom contact met de ogen. Breng het middel niet aan op een beschadigde huid.

Preventieve anti-hoofdluismiddelen met ethylbutylacetylaminopropionaat zijn wel veilig om te gebruiken bij kinderen onder de 1 jaar. Omdat je het alleen op het haar gebruikt is de blootstelling lager dan bij anti-insectenmiddelen die je op de huid gebruikt. Preventieve anti-hoofdluismiddelen met ethylbutylacetylaminopropionaat zijn irriterend voor de ogen en kunnen irriterend zijn voor de huid. Vermijd daarom contact met de ogen. Let hier extra goed op als je kleine kinderen behandelt met een spray. Breng het middel niet aan op een beschadigde hoofdhuid.

Meer informatie

Wat zegt de wet over ethylbutylacetylaminopropionaat?

Ethylbutylacetylaminopropionaat is binnen de Europese Unie een toegestane insectenafwerende stof. Het mag worden gebruikt als biocide volgens de Europese Biocidenverordening (528/2012/EU) of de Nederlandse ‘Wet en ’.