Toepassing

Ethylbutylacetylaminopropionaat (ook bekend onder de merknaam IR3535) is een insectenafwerende stof en wordt daarom gebruikt in anti-muggenmiddelen. De gebruikelijke concentratie van ethylbutylacetylaminopropionaat in insectenafwerende middelen is 19,6%.

Actuele stand van zaken

Ethylbutylacetylaminopropionaat is binnen de Europese Unie een toegestane insectenafwerende stof. Het mag worden gebruikt als biocide volgens de Europese Biocidenverordening (528/2012/EU) of de Nederlandse ‘Wet gewasbeschermingsmiddelen en ’.

Het kan als een alternatief worden gebruikt voor sommige andere insectenafwerende stoffen, omdat middelen met ethylbutylacetylaminopropionaat al bij jonge kinderen (ouder dan 1 jaar) mogen worden gebruikt.  

Ethylbutylacetylaminopropionaat is niet zo effectief tegen muggen als sommige andere insectenafwerende stoffen en biedt daarom alleen bescherming tegen muggen in Noordwest-Europa, en niet tegen agressieve tropische muggensoorten.

Risicotoelichting

Bij zijn producten met ethylbutylacetylaminopropionaat erin te gebruiken voor volwassenen. Baby’s (kinderen jonger dan 1 jaar) kunnen bij het gebruik van ethylbutylacetylaminopropionaat in anti-insectenmiddel meer blootgesteld worden aan de stof dan wat nog als veilig wordt beschouwd. Gebruik anti-insectenmiddelen met ethylbutylacetylaminopropionaat erin niet voor kinderen jonger dan 1 jaar oud.