In het kort

Ethylbutylacetylaminopropionaat is een insectenafwerende stof. Het zit in middelen om je te helpen beschermen tegen muggen en teken in Noordwest-Europa. Bij zijn deze middelen met ethylbutylacetylaminopropionaat voor volwassenen. Gebruik ze niet bij kinderen onder de 1 jaar. Daarnaast zit de stof in middelen om hoofdluis te voorkomen. Preventieve anti-hoofdluismiddelen met ethylbutylacetyl-aminopropionaat zijn wel altijd veilig om te gebruiken bij kinderen, ook onder de 1 jaar.

Waarom zit deze stof in producten?

Ethylbutylacetylaminopropionaat wordt op verpakkingen ook wel 'ethyl N-acetyl-N-butyl-ß-alaninaat’ genoemd. Het is ook bekend onder de merknaam IR3535. Het is een insectenafwerende stof en wordt daarom gebruikt in anti-muggenmiddelen en anti-tekenmiddelen. De gebruikelijke concentratie van ethylbutylacetylaminopropionaat in die middelen is 10% of 20%. Er zijn ook middelen met een hogere concentratie van 25%, maar die zijn bedoeld om op je kleding aan te brengen. Deze moet je niet op de huid smeren of sprayen.

Middelen met ethylbutylacetylaminopropionaat kunnen als alternatief worden gebruikt voor sommige andere insectenafwerende stoffen. Middelen met andere insectenafwerende stoffen mag je niet altijd bij jonge kinderen gebruiken, en middelen met ethylbutylacetylaminopropionaat vaak wel.

Ethylbutylacetylaminopropionaat werkt niet altijd zo goed tegen muggen als sommige andere insectenafwerende stoffen. Het biedt daarom alleen bescherming tegen muggen in Noordwest-Europa en niet tegen agressieve, tropische muggensoorten.

Daarnaast wordt ethylbutylacetylaminopropionaat gebruikt in preventieve anti-hoofdluismiddelen. Dit zijn middelen die je in het haar doet om hoofdluis te voorkomen.

Is deze stof veilig?

Anti-muggenmiddelen en anti-tekenmiddelen

Bij normaal gebruik zijn middelen met ethylbutylacetylaminopropionaat veilig voor volwassenen. Baby’s kunnen bij het gebruik van middelen met ethylbutylacetylaminopropionaat meer blootgesteld worden aan de stof dan wenselijk is. Niet alle middelen met ethylbutylacetylaminopropionaat kan je daarom bij kinderen jonger dan 1 jaar gebruiken. Lees goed de gebruiksaanwijzing van anti-insectenmiddelen. Daarin staat hoe het middel moet worden gebruikt en voor wie het wel of niet geschikt is.

Anti-insectenmiddelen met ethylbutylacetylaminopropionaat zijn irriterend voor de ogen en kunnen irriterend zijn voor de huid. Vermijd daarom contact met de ogen. Breng het middel niet aan op een beschadigde huid.

Preventieve anti-hoofdluismiddelen

Preventieve anti-hoofdluismiddelen met ethylbutylacetylaminopropionaat zijn wel altijd veilig om te gebruiken bij kinderen, ook onder de 1 jaar. Omdat je het alleen op het haar, de nek en oren gebruikt, is de blootstelling lager dan bij anti-insectenmiddelen die je meestal op grotere delen van de huid gebruikt. Preventieve anti-hoofdluismiddelen met ethylbutylacetylaminopropionaat zijn irriterend voor de ogen en kunnen irriterend zijn voor de huid. Vermijd daarom contact met de ogen. Let hier extra goed op als je kleine kinderen behandelt met een spray. Breng het middel niet aan op een beschadigde hoofdhuid.

Meer informatie

Wat zegt de wet over ethylbutylacetylaminopropionaat?

Ethylbutylacetylaminopropionaat is binnen de Europese Unie een toegestane insectenafwerende stof. Het mag worden gebruikt als biocide volgens de Europese Biocidenverordening (528/2012/EU) of de Nederlandse ‘Wet gewasbeschermings-middelen en ’.