In het kort

Octocryleen is een UV-filter in persoonlijke verzorgingsproducten. Het beschermt je tegen straling van de zon. Bij zijn producten met octocryleen .

Waarom zit deze stof in producten?

Octocryleen is een UV-filter. Het houdt UV-A en UV-B straling tegen, waardoor het je huid beschermt tegen de UV-straling van de zon. Octocryleen zit in producten, zoals zonnebrandcrème, lippenbalsem en gezichtscrème. Meestal voegen producenten aan producten met dit UV-filter nog andere UV-filters toe, omdat octocryleen alleen niet sterk genoeg is. Dit verhoogt de sun protection factor (SPF) van het product. Octrocyleen kan ook andere UV-filters versterken. Zo kan octocryleen ervoor zorgen dat butyl methoxydibenzoylmethaan niet afbreekt.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met octocryleen veilig.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde UV-filters, zoals octocryleen. Zij kunnen dan last krijgen van een geïrriteerde of jeukende huid. Het is bekend dat mensen die eerder een allergische reactie hebben gekregen na het smeren van gel met de pijnstiller ketoprofen, ook allergisch kunnen zijn voor octocryleen. Ketoprofen kan een fotocontactallergie veroorzaken. Dit is een allergie die je kunt krijgen wanneer een stof die je opsmeert in contact komt met zonlicht. Als je een allergie voor octocryleen hebt, kun je beter kiezen voor een product met andere UV-filters. Op het etiket van het product vind je een overzicht van de ingrediënten.

Meer informatie

Wat zegt de wet over octocryleen?

In de Europese Unie is het gebruik van octocryleen in persoonlijke verzorgingsproducten geregeld via de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). In persoonlijke verzorgingsproducten mag maximaal 10% octocryleen zitten.