Relevant voor

Toepassing

UV-filters kunnen voorkomen in textiel: outdoorkleding, zwemkleding, rugzakken, tenten, gordijnen, bekleding van (auto-)stoelen. En de filters zitten ook in verf. De filters houden de UV-straling van de zon voor een groot deel tegen. Zo beschermen de filters de huid. De filters zorgen er ook voor dat de kwaliteit van het textiel of verf zelf langer goed blijft.

De meest bekende toepassing van UV-filters is in anti-zonnebrandproducten. De UV-filters beschermen je huid tegen schadelijke UV-straling van de zon. Het komt ook voor in persoonlijke verzorgingsproducten zoals gezichtscrèmes en foundations die beschermen tegen de zon. 

Actuele stand van zaken

Veel gebruikte UV-filters

Op een etiket van een product vind je UV-filters vaak onder verschillende namen. Veelvoorkomende namen zijn:

  • octocryleen
  • titaniumdioxide
  • butylmethoxydibenzoyl methane
  • methylene bisbenzotriazolyl tetramethylbutylphenol (MBBT)
  • octylsalicylate, octyltriazone
  • Phenol, 2-(2H-benzotriazol-2-yl)-4,6-bis(1-methyl-1-phenylethyl)
  • benzotrialzolen

Wat zegt de wet?

Producten die in Nederland te koop zijn moeten voldoen aan de Warenwet. Producenten moeten dus zorgen dat ze zijn voor consumenten. Afspraken over UV-filters die gebruikt mogen worden zijn vastgelegd in de REACH Verordening (1907/2006/EG). Zo beschermt deze Europese regelgeving de gezondheid van mensen.

In mogen UV-filters gebruikt worden. De Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) staat 27 UV-filters toe en schrijft voor hoeveel procent een verzorgingsproduct maximaal mag bevatten. Die hoeveelheid verschilt per type UV-filter. 

Risico toelichting

Bij zijn producten met UV-filters erin veilig voor zowel baby’s als kinderen en volwassenen.

Sommige mensen zijn allergisch voor een bepaald UV-filter. Zij reageren op een UV-filter in een product en krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen en hebben een zogenoemde . Als je een contactallergie voor een UV-filter hebt, kun je beter kiezen voor een product met andere UV-filters. Op het etiket van het product vind je een overzicht van de ingrediënten.