In het kort

UV-filters zijn stoffen die UV-straling van de zon en de zonnebank tegenhouden. Zo beschermen UV-filters de huid. Bij zijn producten met UV-filters .

Waarom zit deze stof in producten?

UV-filters beschermen je huid tegen schadelijke UV-straling van de zon. Het meest bekende gebruik van UV-filters is in zonnebrandproducten. UV-filters komen ook voor in persoonlijke verzorgingsproducten die beschermen tegen de zon, zoals sommige gezichtscrèmes en foundations.

UV-filters kunnen ook in textiel zitten, bijvoorbeeld in UV-beschermende kleding, outdoorkleding, rugzakken, tenten, gordijnen en bekleding van (auto-)stoelen. Daarnaast zitten UV-filters soms in verf. De UV-filters zorgen ervoor dat de kwaliteit van het textiel of verf langer goed blijft. 

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met UV-filters veilig.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde UV-filters, zoals MBBT. Bij een allergische reactie kan je last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Je hebt dan een zogenoemde . Als je een contactallergie voor een bepaald UV-filter hebt, kan je beter kiezen voor een product met andere UV-filters. Op het etiket van het product vind je een overzicht van de ingrediënten.

Meer informatie

Wat is het verschil tussen UV-A en UV-B filters?

Er zijn UV-filters die beschermen tegen UV-A en/of UV-B stalen van de zon. UV-A stralen verouderen je huid en maken aan. UV-B stralen beschadigen je DNA. Als je teveel UV-B straling op je huid krijgt, kan je verbranden.

Welke verschillende UV-filters zijn er?

Op een etiket van een product vind je UV-filters vaak onder verschillende namen. Voorbeelden zijn:

UV-A filters

UV-B filters

UV-A en UV-B filters

Hoe werken UV-filters?

Er zijn twee typen UV-filters, die ook samen gebruikt kunnen worden: chemische UV-filters en UV-filters op minerale basis. UV-filters op chemische basis trekken in de huid en nemen daar schadelijke UV-straling op. UV-filters op minerale basis vormen een dun laagje over je huid en nemen ook schadelijke UV-straling op. Voorbeelden van minerale filters zijn titaniumdioxide en zinkoxide. Voorbeelden van chemische filters zijn homosalaat en octocrycleen.

Wat zegt de wet over UV-filters?

Producten die in Nederland te koop zijn moeten voldoen aan de Warenwet. Producenten moeten dus zorgen dat ze veilig zijn voor consumenten. Afspraken over UV-filters zijn vastgelegd in de REACH Verordening (1907/2006/EG). Deze wetgeving houdt in dat producenten en importeurs van producten verplicht zijn ervoor te zorgen dat de producten veilig zijn voor consumenten.

In mogen UV-filters gebruikt worden. De Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) staat 27 UV-filters toe en geeft aan hoeveel procent er maximaal in een verzorgingsproduct mag zitten. Die hoeveelheid verschilt per type UV-filter. Sommige UV-filters, zoals titaniumoxide [nano], mogen niet in zonnebrandsprays zitten. Bij gebruik van zonnebrandsprays komen hele kleine druppels vrij die je makkelijk inademt en zo in je longen krijgt. Onder wetenschappers is er nog discussie over hoe risicovol het inademen van titaniumdioxide [nano] is. Daarom mag er in sprays geen titaniumdioxide zitten.