In het kort

UV-filters zijn stoffen die UV-straling van de zon en de zonnebank tegenhouden. Zo beschermen UV-filters de huid. Producten met UV-filters zijn bij .

Waarom zit deze stof in producten?

De meest bekende toepassing van UV-filters is in zonnebrandproducten. De UV-filters beschermen je huid tegen schadelijke UV-straling van de zon. Het komt ook voor in persoonlijke verzorgingsproducten die beschermen tegen de zon, zoals gezichtscrèmes en foundations. ‘Sunblockers’ is een andere naam voor zonnebrandproducten.

UV-filters kunnen ook voorkomen in textiel, bijvoorbeeld in UV-beschermende kleding, outdoorkleding, zwemkleding, rugzakken, tenten, gordijnen en bekleding van (auto-)stoelen. En UV-filters zitten soms in verf. De UV-filters zorgen ervoor dat de kwaliteit van het textiel of verf langer goed blijft. 

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met UV-filters erin veilig voor baby’s, kinderen en volwassenen.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde UV-filters, zoals MBBT. Bij een allergische reactie kan je last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Je hebt dan een zogenoemde . Als je een contactallergie voor een bepaald UV-filter hebt, kan je beter kiezen voor een product met andere UV-filters. Op het etiket van het product vind je een overzicht van de ingrediënten.

Meer informatie

UV-A en UV-B filters

Er zijn UV-filters die beschermen tegen UV-A en/of UV-B stalen van de zon. Van te veel UV-A stralen veroudert je huid sneller. Van te veel UV-B stralen, kan je huid verbranden.

Veel gebruikte UV-filters

Op een etiket van een product vind je UV-filters vaak onder verschillende namen. Voorbeelden zijn:

UV-A filters

UV-B filters

UV-A en UV-B filters

Hoe werken UV-filters?

Er zijn 2 typen UV-filters: chemische UV-filters en UV-filters op minerale basis. UV-filters op minerale basis, zoals titaniumdioxide en zinkoxide, vormen een dun laagje over je huid dat de schadelijke UV-straling weerkaatst. De meeste chemische UV-filters beschermen de huid tegen de zon door de energie van de straling om te zetten in een onschadelijke vorm. Chemische en minerale UV-filters kunnen ook gecombineerd worden gebruikt. Beide filters zijn effectief en bij normaal gebruik veilig in het beschermen van de huid tegen zonlicht.

Wat zegt de wet over UV-filters?

Producten die in Nederland te koop zijn moeten voldoen aan de Warenwet. Producenten moeten dus zorgen dat ze veilig zijn voor consumenten. Afspraken over UV-filters zijn vastgelegd in de REACH Verordening (1907/2006/EG). Zo beschermt deze Europese regelgeving de gezondheid van mensen.

In mogen UV-filters gebruikt worden. De Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) staat 27 UV-filters toe en schrijft voor hoeveel procent er maximaal in een verzorgingsproduct maximaal mag zitten. Die hoeveelheid verschilt per type UV-filter. Sommige UV-filters, zoals titaniumoxide [nano] mogen niet in zonnebrand sprays worden gebruikt. Zonnebrand sprays produceren hele kleine druppels die je makkelijk inademt en zo in je longen krijgt. Onder wetenschappers is er nog discussie over hoe risicovol het inademen van titaniumdioxide [nano] is. Daarom mag er in sprays geen titaniumdioxide zitten.