In het kort

Oxybenzone is een UV-filter in persoonlijke verzorgingsproducten. Het beschermt je tegen UV-straling van de zon. Bij zijn producten met oxybenzone .

Waarom zit deze stof in producten?

Oxybenzone is een UV-filter. Het houdt UV-A en UV-B straling tegen, waardoor het je huid beschermt tegen de UV-straling van de zon. Oxybenzone zit in producten als zonnebrandcrème en lippenbalsem. Meestal voegen producenten aan producten met dit UV-filter nog andere UV-filters toe, omdat oxybenzone alleen niet sterk genoeg is. Dit verhoogt de sun protection factor (SPF) van het product. Oxybenzone zit ook in producten als nagellak en verf om de kleur/geur van het product tegen UV-straling te beschermen.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met oxybenzone veilig.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde UV-filters, zoals oxybenzone. Zij kunnen dan last krijgen van een geïrriteerde of jeukende huid. Oxybenzone kan een fotocontactallergie veroorzaken. Dit is een allergie die je kunt krijgen wanneer een stof die je opsmeert in contact komt met zonlicht. Als je een allergie voor oxybenzone hebt, kun je beter kiezen voor een product met andere UV-filters. Op het etiket van het product vind je een overzicht van de ingrediënten.

Meer informatie

Wat zegt de wet over oxybenzone?

In Europa moeten persoonlijke verzorgingsproducten voldoen aan de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). In zonnebrandcrèmes voor het gezicht, de handen en UV-werende lipsticks mag maximaal 6% oxybenzone als UV-filter in zitten. In zonnebrandproducten voor de rest van het lichaam (zowel in smeerbare crèmes als sprayvorm) mag maximaal 2,2% oxybenzone als UV-filter in zitten. De concentratie van maximaal 0,5% oxybenzone kan veilig in persoonlijke verzorgingsproducten zitten om het mengsel zelf te beschermen tegen zonlicht.

Wat speelt er in het nieuws?

Er bestaat online veel discussie over UV-filters en zonnebrandcrème. Er gaan berichten rond op social media dat bepaalde UV-filters in zonnebrandcrème, zoals oxybenzone, hormoonverstorend en kankerverwekkend zouden zijn. Over de hormoonverstorende effecten spreken wetenschappelijke studies elkaar tegen. Onderzoekers vonden alleen zwakke effecten bij heel hoge doseringen van UV-filters in cellen of dieren. Om deze reden heeft een onafhankelijk, wetenschappelijk comité dat de Europese Commissie adviseert over de veiligheid van stoffen in persoonlijke verzorgingsproducten (SCCS) geconcludeerd dat het bewijs voor hormoonverstorende effecten voor deze stof te zwak is om er op dit moment een conclusie over te kunnen trekken. Er is ook geen bewijs dat oxybenzone kanker veroorzaakt.

Daarnaast gaan er berichten rond op social media dat oxybenzone in zeewater bijdraagt aan het bleken van koraal. Daarom is het gebruik van zonnebrandcrème met oxybenzone in sommige gebieden op de wereld verboden voor zwemmende toeristen. Het uitsterven van koraalriffen is een groot probleem en de oorzaken zijn ingewikkeld en verschillend, zoals hogere temperatuur van het zeewater en een waterkwaliteit die minder wordt. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de rol van UV-filters bij koraalverbleking.