Toepassing

Zinkoxide is een wit poeder. Het is een mineraal dat bestaat uit zink en zuurstof. In de natuur kan zinkoxide ontstaan door verbranding van het metaal zink, maar zinkoxide wordt meestal kunstmatig geproduceerd. Zinkoxide wordt gebruikt in veel verschillende producten. Afhankelijk van de toepassing in een product kan het voorkomen als ‘normale’ deeltjes of als nanodeeltjes. 

In kan zinkoxide voorkomen als UV-filter of als kleurstof. Zinkoxide kan goed licht absorberen waardoor het je huid beschermt tegen schadelijke UV-straling. De huid neemt de stof maar zeer beperkt op en vormt daarom een UV-werend laagje op je huid. 

Als kleurstof in persoonlijke verzorgingsproducten wordt zinkoxide vaak aangeduid als CI 77947 of CI pigment white 4. 

Naast UV-filter of kleurstof wordt zinkoxide gebruikt als huidbeschermende stof, antibacteriële stof, vulmiddel, anti-roestmiddel of als schimmelbestrijder. De stof wordt onder meer gebruikt in zonnebrandproducten, talkpoeder, huidcrèmes, voedingssupplementen, maar ook in UV-beschermende kleding, tandheelkundig cement, rubber en keramiek.

Actuele stand van zaken

Witte kleur

Als er in een product zinkoxide zit dan wordt het product wit. Een bekend voorbeeld hiervan is zonnebrandcrème met zinkoxide. Als je dat op je huid smeert, blijft er door de zinkoxide vaak een witte waas achter. 

Wettelijk maximum

Zinkoxide is toegestaan in cosmetica als kleurstof en als UV-filter. Volgens de wet mag de hoeveelheid zinkoxide die als UV-filter werkzaam is in zonnebrandproducten maximaal 25% zijn. Dit is vastgelegd in de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG).

Wat is het verschil tussen zinkoxide en zinkoxide (nano)?

Zinkoxide heeft een kenmerkende witte kleur. Dat komt doordat de stof bestaat uit deeltjes met een bepaalde grootte. Wanneer zinkoxide uit kleinere deeltjes bestaat wordt de term ‘(nano)’ toegevoegd. Deze kleine zinkoxide (nano)deeltjes geven geen witte kleur maar zijn wel geschikt als UV-filter. De toevoeging ‘(nano)’ moet erbij staan als de stof voor meer dan de helft (>50%) uit dergelijke kleine deeltjes bestaat. Deze toevoeging kan je altijd terugvinden op het etiket. In bijvoorbeeld zonnebrandproducten kan zowel zinkoxide als zinkoxide (nano) zitten. In het eerste geval wordt je huid een beetje wittig na het insmeren, met nano zinkoxide gebeurt dit niet. Met nano zinkoxide kun je in zonnebrandproducten een hogere beschermingsfactor (SPF) bereiken dan met gewoon zinkoxide. Er is maar een beperkt aantal vormen van zinkoxide nanodeeltjes toegestaan in cosmetica, dit is wettelijk vastgelegd.

Niet in sprays

In spray mag geen zinkoxide of zinkoxide (nano) zitten. Sprays zoals zonnebrandspray produceren hele kleine druppeltjes die je gemakkelijk inademt en zo in je longen krijgt. Onder wetenschappers is nog discussie over hoe risicovol het inademen van zinkoxide en zinkoxide (nano) is. Daarom mag er in sprays vooralsnog geen zinkoxide zitten. Wanneer je zinkoxide in nanovorm op de huid smeert komt de stof maar in zeer beperkte mate in het lichaam terecht omdat de huid de stof nauwelijks opneemt. Hierdoor vormt zinkoxide in nanovorm geen voor de gezondheid.

Risicotoelichting

Bij op de huid zijn consumentenproducten met zinkoxide erin .