Relevant voor

Toepassing

Methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol (MBBT) is een UV-filter die zowel UV-A als UV-B-straling tegenhoudt. Het zit in zonnebrandproducten  om zo je huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling van de zon. Hetkomt ook voor in persoonlijke verzorgingsproducten zoals gezichtscrèmes en foundations die beschermen tegen de zon. Kleinere deeltjes van MBBT werken beter. Deze kleinere deeltjes heten ‘nano’. Vaak bestaat MBBT voor meer dan de helft uit zulke hele kleine (nano) deeltjes. Je ziet dan op de verpakking de term ‘[nano]’ achter methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol staan.

Actuele stand van zaken

In Europa is het gebruik van MBBT in geregeld via de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Zo is vastgelegd dat in persoonlijke verzorgingsproducten maximaal 10% MBBT als UV-filter mag zitten. Dat geldt ook voor MBBT [nano]. MBBT met nano-deeltjes mag niet worden gebruikt in zonnebrand sprays. De druppeltjes van de spray kun je gemakkelijk inademen en zo kan het in je longen terecht komen. Van nanodeeltjes is bekend dat het niet goed is voor je gezondheid als je ze inademt. Vandaar het verbod. Er is geen voor je gezondheid als je MBBT met nano-deeltjes op je huid smeert.

Risicotoelichting

Bij zijn producten met MBBT erin voor zowel baby’s als kinderen en volwassenen.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde UV-filters, zoals MBBT. Zij krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Ze hebben een zogenoemde . Het lijkt erop dat deze mensen meestal allergisch zijn voor andere hulpstoffen die samen met MBBT worden toegevoegd. Als je een contactallergie voor MBBT hebt, kun je beter kiezen voor een product met andere UV-filters. Op het etiket van het product vind je een overzicht van de ingrediënten.