In het kort

Methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol (MBBT) is een UV-filter. Bij zijn producten met MBBT . Je kan wel allergisch zijn voor MBBT.

Waarom zit deze stof in producten?

Methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol (MBBT) is een UV-filter. Het houdt zowel UV-A als UV-B-straling tegen. Het zit in zonnebrandproducten om zo je huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling van de zon. MBBT komt ook voor in UV-beschermende kleding en persoonlijke verzorgingsproducten die beschermen tegen de zon, zoals gezichtscrèmes en foundations. MBBT werkt het beste als de deeltjes klein zijn. Deze kleine deeltjes heten ‘nano’. Vaak bestaat MBBT voor meer dan de helft uit zulke hele kleine nanodeeltjes. Je ziet dan op de verpakking de term ‘[nano]’ achter methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol staan.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met MBBT veilig.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde UV-filters, zoals MBBT. Bij een allergische reactie kan je last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Je hebt dan een zogenoemde . Het lijkt erop dat mensen meestal ook allergisch zijn voor andere hulpstoffen die samen met MBBT worden toegevoegd. Als je een contactallergie voor MBBT hebt, kan je beter kiezen voor een product met andere UV-filters. Op het etiket van het product vind je een overzicht van de ingrediënten.

Meer informatie

Wat zegt de wet over MBBT?

In Europa is het gebruik van MBBT in geregeld via de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Zo is vastgelegd dat in persoonlijke verzorgingsproducten maximaal 10% MBBT als UV-filter mag zitten. Dat geldt ook voor MBBT [nano]. MBBT met nanodeeltjes mag niet worden gebruikt in zonnebrandsprays. De druppeltjes van de spray kan je makkelijk inademen en zo kunnen de nanodeeltjes in je longen terechtkomen. Van nanodeeltjes is bekend dat ze schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid als je ze inademt. Er is geen voor je gezondheid als je MBBT met nanodeeltjes op je huid smeert. De nanodeeltjes kunnen namelijk niet via je huid in je lichaam terechtkomen.