Toepassing

Bij het maken van textiel worden kleurstoffen toegevoegd om de stof een kleur te geven. Er bestaan vele soorten kleurstoffen. Textiel wordt voornamelijk gekleurd met kleurstoffen die goed aan de stof binden zodat de kleur behouden blijft bij het wassen.

Actuele stand van zaken

Contactallergie

Mensen kunnen een hebben voor een kleurstof in textiel. De kans dat kleurstoffen in aanraking komen met je huid is groter bij direct contact van het textiel op je huid en bij nat textiel (bijvoorbeeld als je zweet). Kleurstoffen kunnen dan makkelijker los komen van de textielvezels en vervolgens op je huid komen.

Veiligheid

Van sommige kleurstoffen is bekend dat ze kankerverwekkend kunnen zijn, dit geldt bijvoorbeeld voor een aantal van de zogenaamde azo-kleurstoffen. In de REACH verordening (1907/2006/EU) staat op staat beschreven welke azo-kleurstoffen wel en niet gebruikt mogen worden en wat de maximale concentratie in textiel mag zijn. Kleurstoffen die gebruikt worden in textiel zijn dus niet kankerverwekkend en dus om te gebruiken.

Risicotoelichting

Bij zijn textielproducten met kleurstoffen erin veilig voor zowel baby’s, als kinderen en volwassenen. Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde kleurstoffen. Zij reageren op kleurstoffen in een product en krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen en hebben een zogenoemde contactallergie. Contactallergie door textiel wordt vaak veroorzaakt door kleurstoffen. De meest voorkomende kleurstofallergie is voor een blauwe kleurstof. Deze kleurstof wordt gebruikt om kleding een diepe blauwe, paarse, zwarte of bruine kleur te geven.
Je kunt je kleding na aankoop wassen zodat de nog eventueel ‘los’ zittende kleurstoffen er uit gewassen worden.

Baby's en jonge kinderen komen net als volwassenen de hele dag in contact met textiel. Doordat jonge kinderen ook veel sabbelen op bijvoorbeeld mouwtjes worden zij op een andere manier blootgesteld aan chemische stoffen uit textiel. Door het sabbelen wordt het textiel vochtig waardoor mogelijk onder andere wateroplosbare kleurstoffen los kunnen komen uit het textiel. Vervolgens kunnen deze stoffen op de huid komen wat zorgt voor extra blootstelling. Ook kunnen kleurstoffen oplossen in het speeksel en vervolgens via de mond het lichaam binnen komen.

Deze kans op verhoogde blootstelling betekent niet dat je je meteen zorgen hoeft te maken. Het is voldoende om het textiel voor het eerste gebruik te wassen. Kleurstoffen die chemisch niet heel sterk gebonden zijn  aan het textiel was je er zo uit en kunnen niet meer met de huid van je baby of kind in contact komen.