In het kort

Textiel wordt gekleurd met kleurstoffen die goed aan het textiel binden. Bij zijn textielproducten met kleurstoffen . Wel kun je allergisch zijn voor bepaalde kleurstoffen. Was nieuwe kleding voor gebruik. Kleurstoffen die chemisch niet heel sterk gebonden zijn aan het textiel was je er zo uit. Ze kunnen dan niet meer met je huid in contact komen.

Waarom zit deze stof in producten?

Textiel wordt vooral gekleurd met kleurstoffen die goed aan het textiel binden, zodat de kleur behouden blijft bij het wassen. Dit kunnen zowel oplosbare kleurstoffen als onoplosbare kleurstoffen ( ) zijn. Onder de oplosbare kleurstoffen vallen de zogenaamde azo-kleurstoffen. Voor een aantal azo-kleurstoffen is bekend dat deze kankerverwekkend kunnen zijn. Daarom zijn er regels over welke azo-kleurstoffen wel en niet gebruikt mogen worden en wat de maximale concentratie in textiel mag zijn. Kleurstoffen die gebruikt worden in textiel zijn dus niet kankerverwekkend.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn textielproducten met kleurstoffen veilig.

Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde kleurstoffen en krijgen bijvoorbeeld last van huiduitslag en jeuk. door textiel wordt vaak veroorzaakt door kleurstoffen. Was je kleding na aankoop, zodat je de mogelijk nog ‘los’ zittende kleurstoffen eruit wast. De meest voorkomende kleurstofallergie is voor een blauwe kleurstof. Deze kleurstof geeft kleding een diepe blauwe, paarse, zwarte of bruine kleur.

Baby's en jonge kinderen sabbelen nog wel eens op de mouwtjes van kleding. Hierdoor wordt het textiel vochtig, waardoor er mogelijk kleurstoffen uit loskomen. Vervolgens kunnen baby’s en jonge kinderen deze stoffen inslikken of op de huid krijgen. Was daarom nieuwe kleren van baby’s en jonge kinderen ook eerst. Op die manier komen er minder kleurstoffen vrij bijvoorbeeld tijdens het sabbelen.

Meer informatie

Wat zegt de wet over kleurstoffen in textiel?

In de REACH verordening (1907/2006/EU) staat beschreven welke azo-kleurstoffen wel en niet gebruikt mogen worden en wat de maximale concentratie in textiel mag zijn. Daarnaast zijn er enkele andere kleurstoffen verboden in textiel, omdat ze kankerverwekkend kunnen zijn. Sinds 1 november 2020 gelden er extra regels voor gevaarlijke stoffen zoals azo-kleurstoffen in textiel.

Op dit moment wordt binnen Europa gewerkt aan strengere regels rondom de aanwezigheid van stoffen in textiel waar je allergisch voor kan zijn. Hier vallen ook een aantal kleurstoffen onder. Volgens de nieuwe regels mogen kleurstoffen waar je allergisch voor kunt zijn minder gebruikt worden in producten gemaakt van textiel, leer, synthetisch leer, huiden en bont.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op naleving van de wettelijke eisen door producenten en importeurs.