Toepassing

Tetrahydro-1,3,4,6-tetrakis(hydroxymethyl)imidazo[4,5-d]imidazool-2,5(1H,3H)-dion (TMAD) is een . Het gaat - en bacteriegroei tegen waardoor een product langer houdbaar is. Het zit soms in verfproducten zoals bijvoorbeeld latexverf. De gebruikte hoeveelheid TMAD in een product is klein. TMAD in een product wordt langzaam omgezet naar formaldehyde. Lees hier meer over formaldehyde.

Actuele stand van zaken

Uit onderzoek blijkt dat regelmatige blootstelling aan formaldehyde-vormende stoffen zoals TMAD, een formaldehyde-allergie of allergie voor TMAD zelf ontwikkeld kan worden. Doordat de stof langzaam wordt omgezet naar formaldehyde zijn er ook zorgen over mogelijke kankerverwekkende eigenschappen van TMAD. Formaldehyde is namelijk een kankerverwekkende stof. Maar dat wil niet direct zeggen dat TMAD ook kankerverwekkend is. Verder onderzoek moet uitwijzen of TMAD daadwerkelijk als (verdacht) kankerverwekkende stof wordt bestempeld.    

Risicotoelichting

Sommige mensen zijn allergisch voor TMAD en/of formaldehyde. Als je weet dat je allergisch bent voor TMAD kun je producten met deze stof beter vermijden. Lees de etiketten zorgvuldig. Neem bij onduidelijkheid contact op met de leverancier. Je kunt dan vragen of in het product TMAD zit en of er eventueel alternatieve  producten  zijn zonder TMAD erin.