In het kort

De afkorting TMAD staat voor de lange naam tetrahydro-1,3,4,6-tetrakis(hydroxymethyl)imidazo[4,5-d]imidazool-2,5(1H,3H)-dion, die je soms op een etiket kunt vinden. Het zit als in bijvoorbeeld sommige verfproducten. Bij zijn producten met TMAD . Sommige mensen zijn allergisch voor TMAD.

Waarom zit deze stof in producten?

TMAD is een conserveermiddel. Het gaat - en bacteriegroei tegen, waardoor een product langer houdbaar is. Het zit soms in verfproducten, zoals latexverf. De gebruikte hoeveelheid TMAD in een product is klein. TMAD in een product wordt langzaam omgezet naar formaldehyde. Lees hier meer over formaldehyde.

Is deze stof veilig?

Sommige mensen zijn allergisch voor TMAD en/of formaldehyde. Uit onderzoek blijkt dat bij regelmatige blootstelling aan formaldehyde-vormende stoffen zoals TMAD, een formaldehyde-allergie of een allergie voor TMAD ontwikkeld kan worden. Als je weet dat je allergisch bent voor TMAD, kun je producten met deze stof beter vermijden. Lees de etiketten zorgvuldig. TMAD staat meestal als ‘Tetrahydro-1,3,4,6-tetrakis(hydroxymethyl)imidazo[4,5-d]imidazole-2,5(1H,3H)-dion’ op verpakkingen. Weet je niet zeker of er TMAD in het product zit? Neem dan contact op met de leverancier en vraag het na. Er zijn ook producten beschikbaar zonder TMAD.

Meer informatie

Is TMAD een kankerverwekkende stof?

Doordat de stof langzaam wordt omgezet in formaldehyde zijn er ook zorgen over mogelijke kankerverwekkende eigenschappen van TMAD. Formaldehyde is namelijk een kankerverwekkende stof. Maar dat wil niet direct zeggen dat TMAD ook kankerverwekkend is. Verder onderzoek moet uitwijzen of TMAD daadwerkelijk een (verdacht) kankerverwekkende stof is.

Wat zegt de wet over TMAD?

DCOIT is binnen de Europese Unie een toegestane biocide stof. Het mag worden gebruikt als biocide volgens de Europese Biocidenverordening (528/2012/EU) of de Nederlandse ‘Wet en ’. Het mag als conserveermiddel in verschillende soorten producten worden gebruikt.