In het kort

De stof 4,5-dichloor-2-octyl-2H-isothiazool-3-on (afgekort als DCOIT) zit in sommige verf op waterbasis of in kit als filmconserveringsmiddel. Het beschermt de uiteindelijke geverfde laag tegen schimmels, algen en bacteriën. Bij zijn producten met DCOIT . Gebruik geen producten met DCOIT als je allergisch bent voor isothiazolinonen.

Waarom zit deze stof in producten?

4,5-dichloor-2-octyl-2H-isothiazool-3-on (afgekort als DCOIT) is een stof uit de groep isothiazolinonen, net zoals BIT, CMI en MI. DCOIT zit in sommige verf op waterbasis, bijvoorbeeld in binnenlak, buitenlak of beits, maar het kan ook in andere producten zitten, zoals kit. Het is een zogenaamd filmconserveringsmiddel: het beschermt de geschilderde laag of kitrand tegen schimmels, algen en bacteriën en zorgt ervoor dat deze uiteindelijk langer meegaat.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met DCOIT veilig. Op isothiazolinonen, zoals DCOIT, kunnen mensen mogelijk wel overgevoelig reageren. Je kunt allergisch worden wanneer je er te veel via je huid mee in contact komt of deze stoffen veel inademt. Je kunt dan last hebben van huiduitslag, rode huid, schilfers, jeuk of astmatische klachten. Beperk waar mogelijk huidcontact en het inademen van de damp van producten met isothiazolinonen, en dus ook DCOIT. Bij het schilderen kun je bijvoorbeeld lange mouwen, handschoenen en een mondkapje dragen.

Als je weet dat je allergisch bent voor isothiazolinonen, kun je producten met DCOIT beter vermijden. Lees het etiket zorgvuldig. DCOIT staat als ‘4,5-dichloor-2-octyl-2H-isothiazool-3-on’ op verpakkingen. Weet je niet zeker of er DCOIT in het product zit? Neem dan contact op met de leverancier en vraag het na. Er zijn voor verschillende producten alternatieven zonder isothiazolinonen beschikbaar.

Meer informatie

Wat zegt de wet over DCOIT?

DCOIT is binnen de Europese Unie een toegestane biocide stof. Het mag worden gebruikt als biocide volgens de Europese Biocidenverordening (528/2012/EU) of de Nederlandse ‘Wet en ’. In verf die je als consument kunt kopen, mag DCOIT als filmconserveringsmiddel zitten. Producenten mogen DCOIT niet aan persoonlijke verzorgingsproducten toevoegen.