Relevant voor

Toepassing

4,5-dichloor-2-octyl-2H-isothiazool-3-on (soms afgekort tot DCOIT) is een stof uit de stofgroep isothiazolinonen, net zoals BIT, CMI en MI. DCOIT is een en zit in sommige verf op waterbasis en middelen om hout te verduurzamen. Het werkt het groeien van schimmels, algen en bacteriën tegen. Het beschermt de geschilderde laag en zorgt ervoor dat deze uiteindelijk langer meegaat.

Actuele stand van zaken

DCOIT is binnen de Europese Unie een toegestane biocide stof. Het mag worden gebruikt als biocide volgens de Europese Biocidenverordening (528/2012/EU) of de Nederlandse ‘Wet gewasbeschermingsmiddelen en ’. DCOIT mag als conserveermiddel in verven en middelen om hout te verduurzamen zitten. Sommige van deze producten zijn zelf biociden, en mogen niet zomaar verkocht worden in Nederland. Het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) moet ze toelaten op de Nederlandse markt. Op de verpakking van een biocideproduct moet dan een toelatingsnummer staan. Dit nummer bestaat meestal uit vijf cijfers en de letter N, of 11 cijfers en de letters NL. Je kunt dit ook controleren in de toelatingendatabank op de website van het Ctgb. DCOIT mag niet in persoonlijke verzorgingsproducten voorkomen.

Op isothiazolinonen, zoals DCOIT, kunnen mensen mogelijk overgevoelig reageren. Je kunt allergisch worden wanneer je er te veel via je huid mee in contact komt of deze stoffen veel inademt. Je kunt dan last hebben van huiduitslag, rode huid, schilfers, jeuk of astmatische klachten. Beperk huidcontact en het inademen van de damp van producten met isothiazolinonen, en dus ook DCOIT, waar mogelijk. Bij het schilderen kun je bijvoorbeeld lange mouwen, handschoenen en een mondkapje dragen.

Risicotoelichting

Als je weet dat je allergisch bent voor isothiazolinonen, kun je producten met DCOIT beter vermijden. Lees het etiket zorgvuldig. Ben je onzeker of er DCOIT in het product zit? Neem dan contact op met de leverancier en vraag het na. Er zijn voor verschillende producten alternatieven zonder isothiazolinonen beschikbaar.