Toepassing

Benzisothiazolinon (vaak afgekort tot BIT) is een stof uit de stofgroep isothiazolinonen. BIT is een tegen - en bacteriegroei. Het zorgt ervoor dat een product langer houdbaar is.
Het wordt veel gebruikt, maar wel in kleine hoeveelheden. BIT komt voor in bijvoorbeeld was- en reinigingsmiddelen en in verf op waterbasis, behangplaksel, lijm en vernis.

Actuele stand van zaken

Benzisothiazolinon is een veelgebruikt conserveermiddel. De gebruikte hoeveelheden in de producten zijn klein. BIT mag niet gebruikt worden in persoonlijke verzorgingsproducten, omdat herhaaldelijk contact met BIT kan leiden tot huidallergie.

Voor was- en reinigingsmiddelen, verven en lijmen geldt dat BIT gebruikt mag worden als conserveermiddel om schimmel- en bacteriegroei in de verpakking tegen te gaan. De gebruikte conserveermiddelen, dus ook BIT, moeten op de verpakking vermeld staan.

Risicotoelichting

Van BIT (en andere isothiazolinonen) is bekend dat herhaaldelijk contact met deze stof kan leiden tot een huidallergie. Als je weet dat je allergisch bent voor BIT kun je beter producten met BIT vermijden. Lees het etiket zorgvuldig. Bij onduidelijkheid kun je contact opnemen met de leverancier. Je kunt dan vragen of het product BIT bevat en of de leverancier producten in het assortiment heeft die geen BIT bevatten.