In het kort

Benzisothiazolinon (BIT) is een . Het gaat de groei van schimmels en bacteriën tegen en zorgt ervoor dat een product langer houdbaar is. BIT wordt gebruikt in was- en reinigingsmiddelen, verven en lijmen. Bij zijn producten met benzisothiazolinon . Sommige mensen zijn wel allergisch voor benzisothiazolinon.

Waarom zit deze stof in producten?

BIT is een stof uit de stofgroep isothiazolinonen. Isothiazolinonen zijn stoffen die vaak als conserveermiddel in producten zitten. BIT gaat de groei van schimmels en bacteriën tegen. Het zorgt ervoor dat een product langer houdbaar is. BIT is een veelgebruikt conserveermiddel, maar de gebruikte hoeveelheden in de producten zijn klein. BIT komt voor in was- en reinigingsmiddelen, zoals wasmiddel, en in verf op waterbasis, behangplaksel, lijm en vernis.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met BIT veilig. Als je huid vaak in aanraking komt met BIT (en andere isothiazolinonen) kan leiden tot een huidallergie. Als je weet dat je allergisch bent voor BIT, kun je beter producten met BIT vermijden.

Meer informatie

Wat zegt de wet over BIT?

  • Voor verf en lijmen geldt dat BIT op de verpakking moet staan als er meer dan 0,05% in het product zit. Dit is verplicht vanuit de .

  • Voor was- en reinigingsmiddelen geldt dat de gebruikte conserveermiddelen, dus ook BIT, op het etiket moeten staan. Dit staat in de Europese Detergentenverordening (648/2004/EG).

  • BIT mag niet in persoonlijke verzorgingsproducten zitten, omdat BIT kan leiden tot huidallergie als je huid er vaak in aanraking mee komt. Dit staat in de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG).

  • BIT mag ook niet in vingerverf zitten. Dit staat in de Europese norm voor vingerverf (NEN-EN 71-7:2014+A2:2018).