Toepassing

CMI/MI is een mengsel van twee isothiazolinonen, namelijk chloormethylisothiazolinon (CMI of CMIT) en methylisothiazolinon (MI of MIT) in een verhouding van 3:1. CMI/MI is een tegen - en bacteriegroei. Het zorgt ervoor dat een product langer houdbaar is.

Actuele stand van zaken

CMI/MI is een veelgebruikt conserveermiddel in consumentenproducten, waaronder in persoonlijke verzorgingsproducten, was- en reinigingsmiddelen, schoonmaakdoekjes en in verf op waterbasis. De gebruikte hoeveelheden in de producten zijn klein. In persoonlijke verzorgingsproducten zijn producenten overgestapt van het gebruik van CMI/MI naar enkel methylisothiazolinon (MI), omdat CMI/MI veel klachten gaf bij mensen. In persoonlijke verzorgingsproducten die na gebruik worden afgespoeld met water, zoals shampoo en handzeep, mag CMI/MI aanwezig zijn in een concentratie van maximaal 0,0015% (volgens de Europese Cosmeticaverordening ((1223/2009/EG)).

Voor was- en reinigingsmiddelen, verven en lijmen geldt dat CMI/MI gebruikt mag worden als conserveermiddel om schimmel- en bacteriegroei in de verpakking tegen te gaan. De aanwezigheid van CMI/MI staat op het etiket van een product.

Van isothiazolinonen is bekend dat mensen overgevoelig kunnen reageren op deze stoffen. Wanneer je regelmatig en aan een voldoende hoge concentratie aan isothiazolinonen blootgesteld wordt via de huid, kan je allergisch worden voor isothiazolinonen. Het is aan te bevelen om huidcontact van producten met isothiazolinonen, en dus ook CMI/MI, te beperken waar mogelijk. Bij het schilderen kun je bijvoorbeeld lange mouwen en handschoenen dragen.

Risicotoelichting

Sommige mensen zijn (huid)allergisch voor isothiazolinonen zoals CMI/MI. Als je weet dat je allergisch bent voor CMI of MI kun je producten met CMI/MI beter vermijden. Lees het etiket zorgvuldig. Op veel etiketten zal MI als ‘2-methyl-2H-isothiazol-3-on’ vermeld staan en CMI als ‘5-chloor-2-methyl-2H-isothiazol-3-on’. Bij onduidelijkheid kun je contact opnemen met de leverancier. Je kunt dan vragen of het product CMI/MI bevat en of de leverancier producten in het assortiment heeft die geen CMI/MI bevatten.