In het kort

Methylisothiazolinon is een tegen - en bacteriegroei. Het zorgt ervoor dat een product langer houdbaar is. Methylisothiazolinon wordt gebruikt in bijvoorbeeld persoonlijke verzorgingsproducten, was- en reinigingsmiddelen en verf. Bij zijn producten met methylisothiazolinon . Sommige mensen zijn wel allergisch voor methylisothiazolinon.

Waarom zit deze stof in producten?

Methylisothiazolinon (vaak afgekort tot MI of MIT) is een stof uit de stofgroep isothiazolinonen. Isothiazolinonen zijn stoffen die vaak als conserveermiddel worden gebruikt. MI is een conserveermiddel tegen schimmel- en bacteriegroei. Het zorgt ervoor dat een product langer houdbaar is. MI is een veelgebruikt conserveermiddel maar de gebruikte hoeveelheden in de producten zijn klein. MI zit bijvoorbeeld in persoonlijke verzorgingsproducten, was- en reinigingsmiddelen, verf op waterbasis en speelgoed (bijvoorbeeld slijm).

Is deze stof veilig?

Van MI (en andere isothiazolinonen) is bekend dat herhaaldelijk contact met deze stof kan leiden tot een huidallergie. Als je weet dat je allergisch bent voor MI kun je beter producten met MI vermijden. Lees het etiket zorgvuldig als je allergisch bent voor MI. Bij onduidelijkheid kun je contact opnemen met de leverancier. Je kunt dan vragen of het product MI bevat en of de leverancier producten in het assortiment heeft die geen MI bevatten.

Meer informatie

Wat zegt de wet over MI?

  • In persoonlijke verzorgingsproducten die je af- of uitspoelt (zogenaamde rinse-off producten) mag maximaal 0,0015% MI zitten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan shampoo of handzeep. Persoonlijke verzorgingsproducten die je niet af- of uitspoelt (zogenaamde leave-on producten) mogen geen MI bevatten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan dagcrème, maar ook aan vochtige doekjes. MI staat bij de ingrediënten op persoonlijke verzorgingsproducten vermeldt als methylisothiazolinone of als 2-methyl-2H-isothiazool-3-one.

  • Bij was- en reinigingsmiddelen moeten de gebruikte conserveermiddelen, dus ook MI, op het etiket vermeld staan.

  • Bij producten zoals verf en lijm moet MI op de verpakking staan als er meer dan 0,0015% van in het product zit.