Toepassing

Methylisothiazolinon (vaak afgekort tot MI of MIT) is een stof uit de stofgroep isothiazolinonen. MI is een tegen - en bacteriegroei. Het zorgt ervoor dat een product langer houdbaar is. MI is een veelgebruikt conserveermiddel. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in persoonlijke verzorgingsproducten, was- en reinigingsmiddelen en verf op waterbasis. De gebruikte hoeveelheden in de producten zijn klein.

Actuele stand van zaken

MI is een veelgebruikt conserveermiddel. De gebruikte hoeveelheden in de producten zijn klein.
Voor persoonlijke verzorgingsproducten geldt dat maximaal 0,0015% MI aanwezig mag zijn in producten die je af- of uitspoelt (zogenaamde rinse-off producten). Denk bijvoorbeeld aan shampoo of handzeep. In persoonlijke verzorgingsproducten die je niet af- of uitspoelt (zogenaamde leave-on producten) mogen geen MI bevatten. Denk bijvoorbeeld aan dagcrème, maar ook aan vochtige doekjes.

Voor was- en reinigingsmiddelen geldt dat MI gebruikt mag worden als conserveermiddel.  De gebruikte conserveermiddelen, dus ook MI, moeten op de verpakking vermeld staan.

 Van MI (en andere isothiazolinonen) is bekend dat herhaaldelijk contact met deze stoffen kan leiden tot een allergie. Als je weet dat je allergisch bent voor MI, kun je beter het gebruik van producten met MI vermijden.

Risicotoelichting

Als je weet dat je allergisch bent voor MI kun je beter producten met MI vermijden. Lees de etiketten zorgvuldig. Bij onduidelijkheid kun je contact opnemen met de leverancier. Je kunt dan vragen of het product MI bevat en of de leverancier producten in het assortiment heeft die geen MI bevatten.