Veelgebruikers

Hoe ga je als klusser, hobbyist of tuinier veilig om met producten die je veel gebruikt?

Werk je graag en vaak in de tuin? Of ben je een echte klusser of fanatieke hobbyist die projecten in en om huis aanpakt? Dan gebruik je waarschijnlijk regelmatig dezelfde producten waar chemische stoffen in zitten. Denk bijvoorbeeld aan beits, gazonmest en vislood. Of het plastic waarmee je 3D-print.  

Veilig bij normaal gebruik

Als je deze producten normaal gebruikt, dan zijn ze . Soms moet je wel op bepaalde dingen letten, zoals het ventileren van een kamer die je hebt geschilderd. Bij verkeerd gebruik of als je ze vaak gebruikt, kunnen dit soort producten een opleveren voor je gezondheid. Of voor de gezondheid van je kinderen of huisdieren. Lees daarom de tips hieronder.

Belangrijke tips voor fanatieke klussers, hobbyisten en tuiniers

Let hierop als je aan de slag gaat:

  • Lees de gebruiksaanwijzing of het etiket van tuin-, klus- en hobbyproducten goed. Volg de aanwijzingen van de producent altijd op. Die zijn er voor jouw veiligheid, en die van je huisgenoten.
  • Bewaar tuin-, klus- en hobbyproducten altijd buiten bereik van kinderhanden. Kinderen zijn nieuwsgierig en stoppen snel iets in hun mond. Bij dit soort producten kan dat gevaarlijk zijn. Zorg er daarom voor dat je kind er niet bij kan.
  • Zorg voor een goede ventilatie van de ruimte waar je klust of hobbyt. Zet een raam open, zodat er rechtstreeks frisse lucht naar binnen kan.
  • Let goed op als je online tuin-, klus- of hobbyproducten koopt. Als je online iets koopt, is het moeilijk om te bepalen waar het vandaan komt. Je weet dan niet zeker of het aan de Europese regels voldoet. Wees kritisch: ook als je bij een Nederlandse webshop bestelt, kan het product van buiten de EU komen. Als je zeker wilt zijn over de herkomst, koop dan bij een fysieke winkel en kijk op de verpakking. Staat er een CE-markering op? Dan weet je dat het product volgens de producent voldoet aan de Europese regels.

Allergische reacties

Veel tuin-, klus- en hobbyproducten bevatten chemische stoffen waar je een allergische reactie van kunt krijgen. Dan krijg je jeuk, rode uitslag of bultjes nadat je een product hebt gebruikt. Ben je een enthousiaste klusser, hobbyist of tuinier? Wees dan alert op allergische reacties bij het gebruik van bijvoorbeeld cement, vluchtige organische stoffen (VOS) en het benzisothiazolinon (BIT).

Als je zwanger bent of kleine kinderen hebt

Heb je een baby of jonge kinderen? Wees dan extra voorzichtig met tuin-, klus- en hobbyproducten. Was je handen en kleding goed en berg alle producten zorgvuldig op. Gebruik tuin-, klus- en hobbyproducten alleen waar ze voor bedoeld zijn en nooit in de buurt van je kleintje. Ben je zwanger? Laat iemand anders dan de kinderkamer verven. En blijf uit de buurt als iemand in jouw huis aan het klussen is.

Waarzitwatin helpt je verder met betrouwbare informatie over producten en stoffen waar je meer over wilt weten. Zo kun je zelf een bewuste keuze maken of je een product wel of niet wilt gebruiken.