In het kort

Kobaltcarboxylaat zorgt ervoor dat verf sneller droogt. Het wordt gebruikt in verf op terpentinebasis met alkydhars als . Bij zijn producten met kobaltcarboxylaat . Vermijd producten met kobaltcarboxylaat als je er allergisch voor bent.

Waarom zit deze stof in producten?

Kobaltcarboxylaat is een zout van het zware metaal kobalt. Kobaltcarboxylaat komt voor in verf op terpentinebasis, met alkydhars als bindmiddel. Het is een droger (ook wel siccatief genoemd) en zorgt ervoor dat de verf al na een paar uur droog is.

Is deze stof veilig?

Probeer zo min mogelijk contact met deze stof te hebben, door de maatregelen te nemen die op de verpakking van het verfproduct staan. Bij normaal gebruik zijn producten met kobaltcarboxylaat veilig.

Sommige mensen zijn allergisch voor kobaltcarboxylaat. Zij krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Ze hebben een zogenoemde . Als je weet dat je allergisch bent voor kobaltcarboxylaat, kun je beter producten met kobaltcarboxylaat vermijden. Lees de etiketten zorgvuldig. Bij onduidelijkheid kun je contact opnemen met de leverancier. Je kunt dan vragen of in het product kobaltcarboxylaat zit en of de leverancier producten in het assortiment heeft die geen kobaltcarboxylaat bevatten.

Meer informatie

Wat zegt de wet over kobaltcarboxylaat?

In verf zit weinig kobaltcarboxylaat, maar 0,1 tot 2%. Als in verf meer dan 0,1% kobaltcarboxylaat zit, moeten producenten kobaltcarboxylaat op het etiket vermelden. Daarbij moet ook op het etiket staan dat de verf een allergische reactie kan veroorzaken.

Het gebruik van kobaltcarboxylaat door producenten staat onder druk. Vanwege mogelijke effecten op de vruchtbaarheid en/of mogelijke kankerverwekkende eigenschappen zal de stof misschien in de toekomst niet meer in verf mogen worden gebruikt of alleen maar in (nog) kleinere hoeveelheden. Ook moeten producenten dan een waarschuwing op het etiket plaatsen. Daarom maken veel producenten voor de zekerheid al gebruik van andere chemische stoffen die ervoor zorgen dat verf sneller droogt, zoals mangaan. Die stoffen zijn minder schadelijk.