Toepassing

Kobaltcarboxylaat is een zout van het zware metaal kobalt. Kobaltcarboxylaat komt voor in verf, zowel in verf op basis van terpentine als op waterbasis. Het is een droger (ook wel siccatief genoemd) en zorgt ervoor dat de verf al na een paar uur droog is.

Actuele stand van zaken

In verf zit weinig kobaltcarboxylaat, maar 0,1 tot 2%. Als verf meer dan 0,1% kobaltcarboxylaat bevat, moet kobaltcarboxylaat op het etiket vermeld staan. Daarbij moet ook op het etiket staan dat de verf een allergische reactie kan veroorzaken.

Het gebruik van kobaltcarboxylaat door producenten staat onder druk. Vanwege mogelijke effecten op de vruchtbaarheid en/of mogelijke kankerverwekkende eigenschappen zal de stof misschien in de toekomst niet meer in verf mogen worden gebruikt. Als dit daadwerkelijk zo is mogen producenten de stof alleen maar in (nog) kleinere hoeveelheden gebruiken. Ook moeten ze een waarschuwing hiervoor op het etiket plaatsen. Daarom maken veel producenten voor de zekerheid al gebruik van andere chemische stoffen die als droger werken, zoals mangaan. Die zijn minder schadelijk.

Risicotoelichting

Bij zijn producten met kobaltcarboxylaat te gebruiken. Probeer zo min mogelijk contact met deze stof te hebben, door de maatregelen te nemen die op de verpakking van een product staan.

Sommige mensen zijn allergisch voor kobaltcarboxylaat. Zij krijgen last van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen. Ze hebben een zogenoemde . Als je weet dat je allergisch bent voor kobaltcarboxylaat kun je beter producten met kobaltcarboxylaat vermijden. Lees de etiketten zorgvuldig. Bij onduidelijkheid kun je contact opnemen met de leverancier. Je kunt dan vragen of het product kobaltcarboxylaat bevat en of de leverancier producten in het assortiment heeft die geen kobaltcarboxylaat bevatten.