Toepassing

Denatoniumbenzoaat (bekend onder de merknaam Bitrex) is een zeer bittere stof. Het behoort tot de meest bittere stoffen die bekend zijn. Deze chemische stof kan in producten zitten, zoals bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen, , persoonlijke verzorgingsproducten of schoonmaakmiddelen. Denatoniumbenzoaat kan ook worden gebruikt om ethanol ongeschikt te maken voor consumptie (ook denatureren genoemd). Zo wordt bijvoorbeeld gedenatureerde of spiritus geproduceerd.  
Het doel van het toevoegen van denatoniumbenzoaat is om ongewenste inname te beperken. Door de zeer bittere smaak zal het product niet per ongeluk verder opgegeten of opgedronken worden, maar worden uitgespuugd.


Risicotoelichting

Denatoniumbenzoaat wordt in zo’n lage concentratie toegevoegd aan producten, dat het is om te gebruiken. Denatoniumbenzoaat is zo bitter, dat het in de praktijk meteen zal worden uitgespuugd. Je zal dus ook maar heel weinig van deze stof binnenkrijgen. Denatoniumbenzoaat wordt meestal toegepast in producten die erg schadelijke stoffen bevatten. Het doel ervan is dan ook om een mogelijke vergiftiging door die schadelijke stoffen te voorkomen.