In het kort

Denatoniumbenzoaat is ook wel bekend onder de merknaam Bitrex. Het is een stof met een vieze, bittere smaak. Denatoniumbenzoaat wordt soms toegevoegd aan producten met schadelijke stoffen om ze bitter te laten smaken. Als je zo'n product dan in je mond krijgt, zorgt de bittere smaak ervoor dat je het wil uitspugen. Zo helpt denatoniumbenzoaat om vergiftiging te voorkomen.

Waarom zit deze stof in producten?

Denatoniumbenzoaat is een chemische stof met een bittere smaak die in allerlei producten kan zitten, zoals bestrijdingsmiddelen, persoonlijke verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen of in bepaald speelgoed. Denatoniumbenzoaat zorgt ervoor dat je een product uitspuugt zodat jij, je kind of je huisdier het niet (verder) opeet of opdrinkt. Dit komt door de vieze, bittere smaak die deze stof heeft. Bijvoorbeeld in vingerverf of douchegel speciaal voor kinderen zit soms denatoniumbenzoaat om te voorkomen dat kinderen het opeten.

Denatoniumbenzoaat zit soms ook in bestrijdingsmiddelen zoals slakkenkorrels, muizengif, of anti-mierenmiddel. Denatoniumbenzoaat kan ook in middeltjes zitten om nagelbijten te helpen voorkomen. Het wordt ook gebruikt om (ethanol) ongeschikt te maken om te drinken, bijvoorbeeld bij spiritus of gedenatureerde alcohol.

Is deze stof veilig?

Denatoniumbenzoaat is . Als er denatoniumbenzoaat in producten zit, dan gaat het vaak om een kleine hoeveelheid. Denatoniumbenzoaat is zo bitter, dat je het meteen zal uitspugen als je het proeft. Je zult daarom weinig van deze stof binnenkrijgen.