Baby

Hoe bescherm je je kwetsbare kleintje?

Je kleine baby wil je natuurlijk zo goed mogelijk beschermen. Ook tegen chemische stoffen in alledaagse producten. Daarom is het goed om te weten dat de meeste producten zijn voor je baby als je ze op een normale manier gebruikt.

Laat je baby veilig sabbelen

Wees je er wel van bewust dat baby’s graag dingen in hun mond stoppen om erop te sabbelen. Ook dingen die daar niet voor bedoeld zijn, zoals kleding en beddengoed. Op die manier kunnen ze in contact komen met chemische stoffen die in zulke producten zitten. Geef je baby dus iets geschikts om op te sabbelen, zoals een bijtring of een fopspeen.

Belangrijke tips voor je baby

Dit kun je daarnaast doen om te voorkomen dat je baby in aanraking komt met ongewenste chemische stoffen:

  • Was babykleertjes en beddengoed altijd voordat je ze gaat gebruiken. Zo was je de achtergebleven chemische stoffen eruit en komen ze niet op de huid of in de mond van je baby terecht.
  • Wees alert op allergische reacties. De huid van een baby is gevoelig. Daarom kan je kindje uitslag krijgen van bijvoorbeeld zeep, luiers, billendoekjes of wasmiddel. Kijk altijd op het etiket naar de ingrediënten van een product. Vermijd specifieke chemische stoffen als (geurstoffen). En probeer ook eens een ander merk dat een andere samenstelling heeft.
  • Gebruik je talkpoeder? Zorg er dan voor dat je baby dat niet inademt. Talkpoeder stuift nogal makkelijk. Als je baby het inademt, kan dat zorgen voor ademhalingsproblemen. Wrijf talkpoeder ook nooit op open wondjes of geslachtsdelen. Want op die manier kan het ook in het lichaam van je baby komen.
  • Let goed op het etiket. Sommige producten zijn niet geschikt voor kinderen, zoals anti-muggenmiddelen.
  • Beperk blootstelling aan huisstof. Baby's en kinderen spelen veel op de grond. Hierdoor kunnen ze huisstof binnenkrijgen. In huisstof kunnen stoffen als bisfenol A, vlamvertragers en weekmakers zitten.
  • Let goed op als je online producten koopt. Als je online iets koopt, is het moeilijk om te bepalen waar het vandaan komt. Je weet dan niet zeker of het aan de Europese regels voldoet. Wees kritisch: ook als je bij een Nederlandse webshop bestelt, kan het product van buiten de EU komen. Als je zeker wilt zijn over de herkomst, koop dan bij een fysieke winkel en kijk op de verpakking. Staat er een CE-markering op? Dan weet je dat het product volgens de producent voldoet aan de Europese regels.

Waarzitwatin helpt je verder met betrouwbare informatie over producten en stoffen waar je meer over wilt weten. Zo kun je zelf een bewuste keuze maken of je een product wel of niet wilt gebruiken.