Toepassing

Anticoagulantia zijn die vaak in muizengif zitten. Brodifacoum, bromadiolon, difenacum, difethialon en flocumafen maken allemaal deel uit van de groep anticoagulantia. Op de verpakking van muizengif moet staan welke anticoagulantia er precies in zitten. Anticoagulantia zijn erg giftig. Ze zorgen ervoor dat muizen doodgaan. Anticoagulantia verstoren de bloedstolling van de muis. Met als gevolg dat de muis in een aantal dagen doodbloedt.

Actuele stand van zaken

Wanneer muizen anticoagulantia hebben gegeten en nog niet dood zijn, kan dit doorvergiftiging veroorzaken: Andere dieren zoals kleine zoogdieren, roofvogels en katten kunnen de verzwakte, vergiftigde muizen opeten waardoor zij zelf ook ziek worden en doodgaan. Om de natuur te beschermen wordt vanaf 2023 in Nederland het gebruik van anticoagulantia door consumenten verboden. Naast anticoagulantia bestaan er ook andere biociden die in muizengif kunnen zitten, bijvoorbeeld alfachloralose

Wanneer er sprake is van een vergiftiging met muizengif is het belangrijk om te melden om welk type biocide, anticoagulantia of alfachloralose, het gaat. Kun je deze informatie niet vinden, noem dan de naam van het product of maak een foto van de verpakking. Met deze informatie weet de arts welke behandeling nodig is.

Risicotoelichting

Om kinderen en huisdieren te beschermen tegen vergiftiging door muizengif, moet muizengif in Nederland altijd in een afsluitbare lokdoos zitten. Zo kunnen kinderen en huisdieren er niet makkelijk bijkomen. Ook wordt er meestal een bitterstof toegevoegd die ervoor zorgt dat kinderen en huisdieren die het muizengif in de mond nemen, het gauw weer willen uitspugen vanwege de vieze bittere smaak. Maar het gebruik van muizengif met anticoagulantia is niet ongevaarlijk; vergiftigingen van mensen en huisdieren met anticoagulantia komen voor.

Maak in geval van vergiftiging een foto van het etiket op de verpakking van het muizengif en neem die mee naar de arts. Hiermee heeft de arts de informatie die nodig is voor het kiezen van de juiste behandeling.