In het kort

Anticoagulantia zijn een groep van stoffen die als in muizengif kunnen zitten. Muizengif met anticoagulantia is in Nederland sinds 2023 alleen nog toegelaten voor gebruik door professionele ongediertebestrijders. Verkoop aan consumenten van dit type muizengif mag daarom inmiddels niet meer. Als je als consument nog muizengif met anticoagulantia in je bezit hebt, dan mag je dit na 26 december 2023 niet meer gebruiken. Overgebleven muizengif met anticoagulantia kun je inleveren bij het klein chemisch afval. Omdat professionele ongediertebestrijders nog wel muizengif met anticoagulantia mogen gebruiken, komen er nog steeds vergiftigingen van mensen en huisdieren met anticoagulantia voor. Houd muizengif altijd buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Waarom zit deze stof in producten?

Anticoagulantia zijn en kunnen als bestrijdingsmiddel in muizengif zitten. Anticoagulantia verstoren de bloedstolling van de muis. Daardoor bloedt de muis in een aantal dagen dood. Voorbeelden van anticoagulantia zijn brodifacoum, bromadiolon, difenacum, difethialon en flocumafen.

Is deze stof veilig?

Anticoagulantia zijn heel giftig voor mens, dier en milieu. Daarom is besloten dat in Nederland vanaf 2023 muizengif met anticoagulantia niet meer wordt toegelaten voor gebruik door consumenten. Inmiddels mag er daarom geen muizengif met anticoagulantia meer aan consumenten worden verkocht. Muizengif met anticoagulantia voor gebruik door consumenten dat je nog in je bezit hebt, mag je na 26 december 2023 niet meer gebruiken. Overgebleven muizengif met anticoagulantia kun je inleveren bij het klein chemisch afval.

Ongediertebestrijders mogen muizengif met anticoagulantia nog wel gebruiken. Daardoor komen er nog steeds vergiftigingen van mensen en huisdieren met anticoagulantia voor. Maak in geval van vergiftiging een foto van het etiket op de verpakking van het muizengif en neem die mee naar de arts, of onthoud de naam van het product. Hiermee heeft de arts de informatie die nodig is voor het kiezen van de juiste behandeling.

Om kinderen en huisdieren te beschermen tegen vergiftiging door muizengif, moet muizengif in Nederland altijd in een afsluitbare lokdoos zitten. Zo kunnen kinderen en huisdieren er niet makkelijk bij komen. Ook zit er meestal een bitterstof in muizengif, zoals denatoniumbenzoaat. Deze bitterstof heeft een vieze smaak en helpt ervoor te zorgen dat kinderen of huisdieren het muizengif niet (verder) opeten maar uitspugen.

Meer informatie

Doorvergiftiging

Vergiftigde of dode muizen kunnen leiden tot doorvergiftiging. Dit betekent dat andere dieren, zoals kleine zoogdieren, roofvogels en katten, ziek worden en doodgaan door het opeten van deze muizen.

Wat zegt de wet over biociden in muizengif?

Om de natuur te beschermen wordt in Nederland sinds 2023 geen muizengif met anticoagulantia voor gebruik door consumenten meer toegelaten. Heb je nog muizengif met anticoagulantia bedoeld voor gebruik door consumenten in bezit? Dan mag je dat na 26 december 2023 niet meer gebruiken. Naast anticoagulantia bestaan er ook andere biociden die in muizengif kunnen zitten, bijvoorbeeld alfachloralose. Muizengif met alfachloralose mag wel worden verkocht aan consumenten.