Toepassing

Zeep wordt al bijna 5000 jaar gebruikt. Zeep kan gemaakt worden uit verschillende soorten vetten en oliën, waaronder dierlijke vetten of bijvoorbeeld kokosolie, olijfolie of palmpitolie. Zeep is een anionogene oppervlakteactieve stof. Zeep zorgt ervoor dat het te reinigen materiaal goed bevochtigd wordt. Ook zorgt zeep voor het oplossen van vuil en vlekken en vormt zeep schuim. Zepen worden gebruikt in was- en reinigingsmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten. Je vindt ze bijvoorbeeld in handzeep en wasmiddelen.

Water alleen is vaak niet voldoende om wasgoed en vaat schoon te krijgen. Dat komt omdat water soms in de vorm van druppels bovenop het te reinigen materiaal blijft liggen. Oppervlakteactieve stoffen (waaronder zepen) voorkomen druppelvorming, zodat bijvoorbeeld je wasgoed, de vaat en je haar goed bevochtigd raken. Daarnaast weken oppervlakteactieve stoffen vuil los van bijvoorbeeld je wasgoed, de vaat en je huid. Ook zorgen ze ervoor dat het vuil opgelost blijft in het water.

Actuele stand van zaken

Zeep vormt schuim en werkt goed bij hoge temperaturen.

In Europa is in de Europese Detergentenverordening (648/2004/EG) bepaald dat alle oppervlakteactieve stoffen die in was- en reinigingsmiddelen worden gebruikt, biologisch afbreekbaar moeten zijn.

Risicotoelichting

Producten met zeep erin zijn als je ze gebruikt volgens de adviezen op de verpakking.
Bij verkeerd gebruik, bijvoorbeeld als je deze stof veel en vaak op je huid krijgt, wordt het vettige laagje van je huid aangetast en kun je last krijgen van een droge, gevoelige huid.