In het kort

Oppervlakteactieve stoffen, zoals zeep, worden gebruikt om vuil los te weken van bijvoorbeeld textiel of je huid. Bij zijn producten met zeep .

Waarom zit deze stof in producten?

Zeep is een anionogene oppervlakteactieve stof. Het zit bijvoorbeeld in was- en reinigingsmiddelen zoals wasmiddel, en persoonlijke verzorgingsproducten zoals handzeep. Zeep kan gemaakt worden uit verschillende soorten vetten en oliën, waaronder dierlijke vetten of bijvoorbeeld kokosolie, olijfolie of palmpitolie.

Vaak is het niet voldoende om je wasgoed en vaat schoon te krijgen met alleen water. Dat komt omdat water soms in de vorm van druppels blijft liggen bovenop het materiaal dat je schoon wilt maken. Zeep voorkomt zulke druppelvorming en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld je wasgoed, de vaat en je haar goed bevochtigd wordt. Ook weekt zeep vuil los en lost het vlekken op. Daarnaast zorgt zeep ervoor dat het vuil opgelost blijft in het water, zodat het water het vuil makkelijker kan afvoeren. Verder vormt zeep schuim en werkt het goed in combinatie met warm water.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met zeep veilig. Als je veel of vaak zeep op je huid krijgt, tast zeep het vettige laagje van je huid aan. Dan kun je last krijgen van een droge en gevoelige huid. Ook is het beter om geen zeep in je mond te krijgen. Gebeurt dit toch, spoel dan je mond goed met water. Komt er zeep in je ogen? Dan kan dat gaan branden. Spoel je ogen dan direct met stromend water.

Meer informatie

Wat zegt de wet over zeep?

In de Europese Unie staat is in de Detergentenverordening (648/2004/EG) dat alle oppervlakteactieve stoffen in was- en reinigingsmiddelen moeten zijn.

Benaming van zeep op het etiket van persoonlijke verzorgingsproducten

In persoonlijke verzorgingsproducten, zoals handzeep of shampoo, zul je nooit zeep als ingrediënt op de verpakking zien staan. In plaats van zeep staat de INCI naam van de olie waar de zeep van gemaakt is op de verpakking. Voorbeelden van INCI namen van oliën zijn sodium cocoate (kokosolie) en argania spinosa oil (arganolie). Lees meer over INCI namen op de pagina persoonlijke verzorgingsproducten.