In het kort

Oppervlakteactieve stoffen, zoals anionogene oppervlakteactieve stoffen, weken vuil los van bijvoorbeeld textiel of je huid. Bij zijn producten met anionogene oppervlakteactieve stoffen .

Waarom zit deze stof in producten?

Anionogene oppervlakteactieve stoffen zitten in was- en reinigingsmiddelen, zoals afwasmiddel en anti-schimmelmiddelen, en in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals handzeep en douchegel.

Water alleen is vaak niet voldoende om wasgoed, de vaat of jezelf schoon te krijgen. Water blijft soms in de vorm van druppels liggen bovenop hetgeen dat je schoon wilt krijgen. Oppervlakteactieve stoffen voorkomen het ontstaan van druppels, zodat bijvoorbeeld je wasgoed, de vaat en je haar goed bevochtigd raken. Daarnaast weken oppervlakteactieve stoffen vuil los. Ook zorgen ze ervoor dat het vuil opgelost blijft in het water. De meeste anionogene oppervlakteactieve stoffen vormen schuim en werken goed in combinatie met warm water. Voorbeelden van anionogene oppervlakteactieve stoffen zijn zeep, natrium lauryl sulfaat (SLS) en natrium laureth sulfaat (SLES).

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met oppervlakteactieve stoffen veilig. Bij verkeerd gebruik, bijvoorbeeld als je deze stof veel en vaak op je huid krijgt, tasten ze het vettige laagje van je huid aan. Je kunt dan last krijgen van een droge en gevoelige huid.

Meer informatie

Wat zegt de wet over anionogene oppervlakteactieve stoffen?

In de Europese Unie is in de Europese Detergentenverordening (648/2004/EG) bepaald dat alle oppervlakteactieve stoffen in was- en reinigingsmiddelen moeten zijn.