Toepassing

Anionogene oppervlakteactieve stoffen worden gebruikt in was- en reinigingsmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten. Je vindt anionogene oppervlakteactieve stoffen bijvoorbeeld in handzeep, douchegel, shampoo, afwasmiddel, vaatwasblokjes, wasmiddelen, anti-schimmelmiddelen, bleek en gootsteenontstopper

Water alleen is vaak niet voldoende om wasgoed, de vaat of jezelf schoon te krijgen. Dat komt omdat water soms in de vorm van druppels bovenop het te reinigen materiaal blijft liggen. Oppervlakteactieve stoffen voorkomen druppelvorming, zodat bijvoorbeeld je wasgoed, de vaat en je haar goed bevochtigd raken. Daarnaast weken oppervlakteactieve stoffen vuil los van bijvoorbeeld je wasgoed, de vaat en je huid. Ook zorgen ze ervoor dat het vuil opgelost blijft in het water.

Actuele stand van zaken

De meeste anionogene oppervlakteactieve stoffen, waaronder zeep, vormen schuim en werken goed bij hoge temperaturen.
In Europa is in de Europese Detergentenverordening (648/2004/EG) bepaald dat alle oppervlakteactieve stoffen die in was- en reinigingsmiddelen worden gebruikt, biologisch afbreekbaar moeten zijn.

Risicotoelichting

Producten met oppervlakteactieve stoffen erin zijn als je ze gebruikt volgens de adviezen op de verpakking.
Bij verkeerd gebruik, bijvoorbeeld als je deze stof veel en vaak op je huid krijgt, wordt het vettige laagje van je huid aangetast en kun je last krijgen van een droge, gevoelige huid.