Toepassing

Natrium lauryl sulfaat (SLS) behoort tot de aniogene oppervlakteactieve stoffen (ook wel surfactanten genoemd). Het is een oppervlakteactieve stof die reinigt en schuimt. Het zit in producten, zoals shampoo, douchegel en scheerschuim, maar ook in tandpasta. Het schuim dat ontstaat zorgt voor een goede verdeling van het product over bijvoorbeeld je haar, lichaam of tanden. Het kan ook in schoonmaakmiddelen, wasmiddelen, bleek en gootsteenontstopper zitten.

Actuele stand van zaken

Wat zegt de wet?

Alle persoonlijke verzorgingsproducten moeten voldoen aan het Nederlandse Warenwetbesluit Cosmetische Producten en aan de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving door bedrijven. 

Huidirritatie

Natrium lauryl sulfaat is irriterend voor huid en ogen. Producten met natrium lauryl sulfaat kunnen daarom prikken wanneer ze in je ogen komen. Ook kunnen ze je huid irriteren. Als je huid strak aanvoelt na het gebruik van producten met natrium lauryl sulfaat erin, is de kans groot dat jouw huid gevoelig is. Gebruik producten met deze stof dan niet te vaak, in niet te grote hoeveelheid en spoel het goed van je af. Je kunt ook kiezen voor producten zonder natrium lauryl sulfaat. 

Irritatie in de mond

Natrium lauryl sulfaat kan ook irriterend zijn voor je mond. In sommige gevallen kan natrium lauryl sulfaat bijdragen aan zweertjes en aften in je mond. Als je hier last van hebt, kun je beter een tandpasta zonder natrium lauryl sulfaat kiezen.

SLS en SLES

Veel mensen verwarren natrium lauryl sulfaat (SLS) met natrium laureth sulfaat (SLES). Beide stoffen zijn wasactieve- en schuimvormende stoffen, maar natrium laureth sulfaat is milder dan natrium lauryl sulfaat. Natrium lauryl sulfaat veroorzaakt vaker huidirritaties en wordt om die reden minder vaak gebruikt in producten. 

Soms wordt in de (sociale) media gezegd dat natrium lauryl sulfaat en natrium laureth sulfaat)kankerverwekkend zijn. Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.  

Risicotoelichting

Bij zijn producten met natrium lauryl sulfaat erin te gebruiken. 

Sommige mensen hebben een gevoelige huid. Zij kunnen last krijgen van een geïrriteerde huid als ze producten gebruiken met natrium lauryl sulfaat erin. Je kunt dan beter kiezen voor een product zonder natrium lauryl sulfaat. Lees het etiket goed om te zien of er in jouw product natrium lauryl sulfaat zit.