Toepassing

Natrium laureth sulfaat behoort tot de aniogene oppervlakte actieve stoffen (ook wel surfactanten genoemd). Het zit veel in shampoos en zepen, maar kan ook voorkomen in was- en afwasmiddelen als wasactieve- en schuimvormende stof. Het zorgt ervoor dat talg, dode huidcellen, zweet en ander vuil losgeweekt worden en oplossen in het water.

Actuele stand van zaken

Veel mensen verwarren natrium laureth sulfaat met natrium lauryl sulfaat (op verpakkingen vind je het als ‘sodium laureth sulphate’ en ‘sodium lauryl sulphate’). Beide stoffen zijn wasactieve- en schuimvormende stoffen, maar natrium laureth sulfaat is milder dan natrium lauryl sulfaat en veroorzaakt minder huidirritaties. Natrium laureth sulfaat wordt vaker toegepast dan natrium lauryl sulfaat.
Natrium laureth sulfaat kan, net als andere wasactieve stoffen, irriterend zijn voor je huid en kan prikken wanneer het in je ogen komt.

In tegenstelling tot wat soms in de (sociale) media wordt beweerd is er geen wetenschappelijk bewijs dat natrium laureth sulfaat of natrium lauryl sulfaat kankerverwekkend kunnen zijn.

Risicotoelichting

Producten met natrium laureth sulfaat zijn te gebruiken voor zowel baby’s, kinderen en volwassenen. Voelt je huid strak aan na het gebruik van shampoo of zeep? Grote kans dat je huid gevoelig is voor natrium laureth sulfaat en/of andere wasactieve stoffen. Gebruik producten met deze stof dan niet te vaak, in niet te grote hoeveelheid en spoel het goed van je af.