Toepassing

Natrium laureth sulfaat behoort tot de aniogene oppervlakteactieve stoffen (ook wel surfactanten genoemd). Het zit veel in shampoos en zepen, maar kan ook voorkomen in was- en afwasmiddelen als wasactieve- en schuimvormende stof. Het zorgt ervoor dat talg, dode huidcellen, zweet en ander vuil losgeweekt worden en oplossen in het water.

Actuele stand van zaken

Veel mensen verwarren natrium laureth sulfaat met natrium lauryl sulfaat (op verpakkingen vind je het als ‘sodium laureth sulphate’ en ‘sodium lauryl sulphate’). Beide stoffen zijn wasactieve- en schuimvormende stoffen, maar natrium laureth sulfaat is milder dan natrium lauryl sulfaat en veroorzaakt minder huidirritaties. Natrium laureth sulfaat wordt vaker toegepast dan natrium lauryl sulfaat.
Natrium laureth sulfaat kan, net als andere , irriterend zijn voor je huid en kan prikken wanneer het in je ogen komt.

Soms wordt in de (sociale) media gezegd dat natrium laureth sulfaat en natrium lauryl sulfaat kankerverwekkend zijn. Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.

Risicotoelichting

Producten met natrium laureth sulfaat zijn te gebruiken voor zowel baby’s, kinderen en volwassenen. Voelt je huid strak aan na het gebruik van shampoo of zeep? Grote kans dat je huid gevoelig is voor natrium laureth sulfaat en/of andere wasactieve stoffen. Gebruik producten met deze stof dan niet te vaak, in niet te grote hoeveelheid en spoel het goed van je af.