In het kort

Natrium laureth sulfaat is een oppervlakte actieve (wasactieve) en schuimvormende stof. Het zit vaak in shampoo, zeep en wasmiddelen. Bij zijn producten met natrium laureth sulfaat . Natrium laureth sulfaat kan je huid irriteren en kan prikken wanneer het in je ogen komt.

Waarom zit deze stof in producten?

Natrium laureth sulfaat behoort tot de anionogene oppervlakteactieve stoffen (ook wel surfactanten genoemd). Het zit veel in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals shampoos en zepen, als wasactieve en schuimvormende stof. Het kan ook voorkomen in was- en reinigingsmiddelen. Natrium laureth sulfaat weekt talg, dode huidcellen, zweet en ander vuil los en lost het op in het water. Het water voert het vuil vervolgens af.

Is deze stof veilig?

Bij normaal gebruik zijn producten met natrium laureth sulfaat veilig. Natrium laureth sulfaat kan, net als andere , je huid irriteren. Ook kan het prikken wanneer het in je ogen komt.

Tip voor mensen met een gevoelige huid

Voelt je huid strak aan na het gebruik van shampoo of zeep? Grote kans dat je huid gevoelig is voor natrium laureth sulfaat en/of wasactieve stoffen. Gebruik producten met deze stof dan niet te vaak, in niet te grote hoeveelheden en spoel het goed van je af.

Meer informatie

Wat is het verschil tussen natrium laureth sulfaat en natrium lauryl sulfaat?

Veel mensen verwarren natrium laureth sulfaat met natrium lauryl sulfaat. Op verpakkingen vind je het als ‘sodium laureth sulphate’ of ‘SLES’ en ‘sodium lauryl sulphate ’ of ‘ SLS’. Beide stoffen zijn wasactieve en schuimvormende stoffen, maar natrium laureth sulfaat is milder dan natrium lauryl sulfaat en veroorzaakt minder huidirritaties. Natrium laureth sulfaat zit vaker in producten dan natrium lauryl sulfaat.

Is natrium laureth sulfaat kankerverwekkend?

Soms wordt in de (sociale) media beweerd dat natrium laureth sulfaat en natrium lauryl sulfaat kanker veroorzaken. Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.