In het kort

Drijfgassen persen een product uit een spuitbus. In persoonlijke verzorgingsproducten en huishoudelijke producten zijn drijfgassen meestal koolwaterstoffen, zoals butaan, isobutaan en propaan.

Waarom zit deze stof in producten?

Drijfgassen zitten in spuitbussen met persoonlijke verzorgingsproducten als deodorant, douchegel, haarspray en scheerschuim. Ze worden gebruikt om het product uit de spuitbus te persen. Ook in huishoudelijke en hobby- en klusproducten die in een spuitbus zitten, zoals ovenreinigers, tapijtreinigers, luchtverfrissers, smeermiddelen, PUR-schuim en verf zitten drijfgassen. Drijfgassen zorgen er vaak ook voor dat het product in vloeibare vorm in de spuitbus zit.

In bakspray vind je drijfgassen terug onder de E943a (butaan), E943b (isobutaan), en E944 (propaan).

In slagroompatronen wordt distikstofoxide gas (ook wel bekend als lachgas) als drijfgas gebruikt om slagroom op te spuiten. Je herkent dit aan E-nummer E942.

Is deze stof veilig?

Bij zijn producten met drijfgassen .

Butaan, isobutaan en propaan zijn vluchtige organische stoffen (VOS). Bij het sprayen met een spuitbus worden door de drijfgassen gevormd. Dit is een soort nevel waar alle chemische stoffen van de spuitbus in zitten. Als je deze inademt kun je ongewenst blootgesteld worden aan de chemische stoffen in de spuitbus.

Bij sommige mensen kunnen drijfgassen en andere stoffen die vrijkomen zorgen voor irritatie aan de huid en/of luchtwegen. Gebruik je liever geen spuitbus met drijfgassen? Sommige spuitbussen hebben een pompverstuiver waarbij je zelf de inhoud eruit perst en er geen gassen nodig zijn. Voor veel producten zijn alternatieven zonder drijfgassen te koop, zoals een deodorantroller.

Let op bij het gebruiken van producten met drijfgassen in de buurt van baby’s en jonge kinderen. Je kan de inhoud van een spuitbus in verschillende richtingen sprayen, waardoor het product in hun ogen of longen terecht kan komen. Vaak staat er op de verpakking vermeld 'Buiten bereik van kinderen bewaren'.

Butaan-, isobutaan- en propaanmengsels zijn brandbaar. Houd je dus aan de gevaarsymbolen en voorzorgsmaatregelen die op de spuitbus staan.

Meer informatie

Wat zegt de wet over drijfgassen?

In de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) en Europese Aërosol Richtlijn (75/324/EEG) (die is opgenomen in het Warenwetbesluit drukverpakkingen) is vastgelegd welke soorten drijfgassen zijn toegestaan en in welke hoeveelheden.

Sinds 1989 is het verboden om chloorfluorkoolwaterstoffen (CFKs) als drijfgassen in spuitbussen te gebruiken. Deze tasten de ozonlaag aan. CFKs werden ook toegepast als koelvloeistof in koelkasten.

Als er drijfgassen in persoonlijke verzorgingsproducten zitten staat er een soort '3' op de verpakking, met daarnaast een rechthoek met een code erin. Deze code geeft aan welk soort drijfgas er in de spuitbus zit.