In het kort.
Alfachloralose zit vaak in muizengif als . Het is zeer giftig en zorgt ervoor dat muizen doodgaan. Volg altijd goed de gebruiksaanwijzing van muizengif en houd muizengif buiten bereik van kinderen en huisdieren.
Waarom zit deze stof in producten?.
Alfachloralose zit vaak als bestrijdingsmiddel in muizengif. Het is een biocide en zorgt ervoor dat muizen doodgaan. Alfachloralose werkt op het zenuwstelsel. Het veroorzaakt een coma bij muizen, die daarna sterven aan onderkoeling.
Is deze stof veilig?.
Alfachloralose is zeer giftig. Het gebruik van muizengif met alfachloralose is niet ongevaarlijk: vergiftigingen van mensen en huisdieren met alfachloralose komen voor. Maak in geval van vergiftiging een foto van het etiket op de verpakking van het muizengif en neem die mee naar de arts, of onthoud de naam van het product. Hiermee heeft de arts de informatie die nodig is voor het kiezen van de juiste behandeling.
Om kinderen en huisdieren te beschermen tegen vergiftiging door muizengif met alfacholarose, moet muizengif in Nederland altijd in een afsluitbare lokdoos zitten. Zo kunnen kinderen en huisdieren er niet makkelijk bijkomen. Ook wordt er meestal een bitterstof toegevoegd, zoals denatoniumbenzoaat. De bitterstof heeft een vieze smaak en helpt ervoor te zorgen dat kinderen of huisdieren het muizengif niet opeten.
Meer informatie.
Wat zegt de wet over biociden in muizengif?
Naast alfachloralose bestaat er een groep andere die in muizengif kan zitten, de anticoagulantia. Het gebruik van anticoagulantia door consumenten in Nederland is vanaf 2023 verboden. Hierdoor wordt er nu al meer muizengif met alfachloralose verkocht en gebruikt. Het aantal vergiftigingen van mensen en huisdieren door muizengif met alfachloralose neemt daardoor toe.