In het kort

Alfachloralose zit vaak in muizengif als . Het zorgt ervoor dat muizen in coma raken en doodgaan. Volg altijd goed de gebruiksaanwijzing van muizengif en houd muizengif buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Waarom zit deze stof in producten?

Alfachloralose zit vaak als bestrijdingsmiddel in muizengif. Het is een biocide en zorgt ervoor dat muizen doodgaan. Alfachloralose werkt op het zenuwstelsel en veroorzaakt een coma bij muizen. Ze sterven daarna aan onderkoeling.

Is deze stof veilig?

Alfachloralose is heel giftig voor het milieu, en ook giftig voor mensen en dieren. Het gebruik van muizengif met alfachloralose is daarom niet ongevaarlijk: vergiftigingen van mensen en huisdieren met alfachloralose komen voor. Maak in geval van vergiftiging een foto van het etiket op de verpakking van het muizengif en neem die mee naar de arts, of onthoud de naam van het product. Hiermee heeft de arts de informatie die nodig is voor het kiezen van de juiste behandeling.

Om kinderen en huisdieren te beschermen tegen vergiftiging door muizengif met alfacholarose, moet muizengif in Nederland altijd in een afsluitbare lokdoos zitten. Zo kunnen kinderen en huisdieren er niet makkelijk bijkomen. Ook zit er meestal een bitterstof in muizengif, zoals denatoniumbenzoaat. Deze bitterstof heeft een vieze smaak en helpt ervoor te zorgen dat kinderen of huisdieren het muizengif niet (verder) opeten maar uitspugen.

Meer informatie

Wat zegt de wet over biociden in muizengif?

Naast alfachloralose bestaat er een groep andere die in muizengif kan zitten, de anticoagulantia. Muizengif met anticoagulantia is in Nederland sinds 2023 alleen nog toegelaten voor gebruik door professionele ongediertebestrijders. Verkoop aan consumenten van dit type muizengif mag daarom inmiddels niet meer. Als consumenten nog muizengif met anticoagulantia in bezit hebben, dan mogen ze dit na 26 december 2023 niet meer gebruiken. Door dit verbod gebruiken consumenten nu meer muizengif met alfachloralose. Het aantal vergiftigingen van mensen en huisdieren door muizengif met alfachloralose stijgt daardoor.