Toepassing

Alfachloralose is een biocide dat vaak in muizengif zit. Alfachloralose is zeer giftig. Het zorgt ervoor dat muizen doodgaan. Alfachloralose werkt op het zenuwstelsel. Het veroorzaakt uiteindelijk een coma bij de muizen waarna ze sterven aan onderkoeling.

Actuele stand van zaken

Naast alfachloralose bestaat er een groep andere die in muizengif kan zitten, de anticoagulantia. Maar vanaf 2023 wordt in Nederland het gebruik van anticoagulantia door consumenten verboden. Hierdoor wordt er nu al meer muizengif met alfachloralose verkocht en gebruikt. Ook het aantal vergiftigingen van mensen en huisdieren door muizengif met alfachloralose neemt daarom toe. 

Wanneer er sprake is van een vergiftiging met muizengif is het belangrijk om te melden om welk type biocide, alfachloralose of anticoagulantia, het gaat. Kun je deze informatie niet vinden, noem dan de naam van het product of maak een foto van de verpakking. Met deze informatie weet de arts welke behandeling nodig is. 

Risicotoelichting

Om kinderen en huisdieren te helpen beschermen tegen vergiftiging door muizengif, moet muizengif in Nederland altijd in een afsluitbare lokdoos zitten. Zo kunnen kinderen en huisdieren er niet makkelijk bijkomen. Ook wordt er meestal een bitterstof toegevoegd die ervoor zorgt dat kinderen en huisdieren die het muizengif in de mond nemen, het gauw weer willen uitspugen vanwege de vieze bittere smaak. Maar het gebruik van muizengif met alfachloralose is niet ongevaarlijk; vergiftigingen van mensen en huisdieren met alfachloralose komen voor.

Maak in geval van vergiftiging een foto van het etiket op de verpakking van het muizengif en neem die mee naar de arts. Hiermee heeft de arts de informatie die nodig is voor het kiezen van de juiste behandeling.