In het kort

Natriumfluoride, ook wel fluoride genoemd, zit vaak in tandpasta en helpt gaatjes voorkomen. Bij is tandpasta met natriumfluoride .

Waarom zit deze stof in producten?

Natriumfluoride komt vaak voor in tandpasta. Natriumfluoride helpt je tanden te beschermen tegen gaatjes (cariës). Gaatjes kunnen ontstaan als zuur het tandglazuur beschadigt. Zuur zit in eten en drinken. Ook de bacteriën in je mond maken zuur uit suikers in je eten. Natriumfluoride zorgt ervoor dat je tandglazuur harder wordt en beter bestand is tegen zuur.

Is deze stof veilig?

Het gebruik van tandpasta met natriumfluoride is veilig. Tandpasta spuug je uit en op die manier krijg je weinig natriumfluoride binnen en is het niet schadelijk voor je gezondheid.

Als je langere tijd veel fluoride inslikt, kan fluoride schadelijk zijn voor de gezondheid. Het kan bijvoorbeeld effect hebben op de botgroei. Ook kunnen er vlekken op je tanden ontstaan als je lange tijd veel fluoride inslikt. Als je tandpasta uitspuugt na het tandenpoetsen, krijg je niet zulke grote hoeveelheden fluoride binnen. Ook is het niet erg als je een keer per ongeluk tandpasta doorslikt. Jonge kinderen slikken wel vaak tandpasta in. Voor baby’s en jonge kinderen kun je daarom het beste kiezen voor een peutertandpasta. Daarin zit minder natriumfluoride dan in standaard tandpasta. Als je kind 5 jaar is, kun je overstappen naar een tandpasta voor volwassenen of een kinder- of juniortandpasta.

Meer informatie

Wat zegt de wet over natriumfluoride?

Volgens de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) mag er in een tandpasta maximaal 1500 natriumfluoride zitten. Als tandpasta natriumfluoride bevat, moet op de verpakking staan hoeveel er precies in zit. Als er meer dan 1000 ppm natriumfluoride in een tandpasta zit, moet op de verpakking staan dat het niet geschikt is voor kinderen of moet de volgende tekst op de verpakking staan: “Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt”.

Fluoride in kraanwater?

In sommige landen, zoals in de Verenigde Staten en Australië, wordt natriumfluoride toegevoegd aan kraanwater. Dit heeft als doel om de bevolking te beschermen tegen tandbederf en gaatjes. Zo krijgen mensen veel natriumfluoride binnen, wat bij sommigen tot gezondheidsproblemen kan leiden. In Nederland wordt fluoride niet toegevoegd aan het kraanwater.

Is fluoride in tandpasta schadelijk?

Online lees je soms dat fluoride schadelijk zou zijn en dat je daarom beter tandpasta zonder natriumfluoride kunt gebruiken. Volgens die artikelen is natriumfluoride een neurotoxine en tast het je zenuwstelsel aan. Natriumfluoride zou ook nadelige effecten op het IQ van kinderen en op je botten en gewrichten hebben.

Het klopt dat natriumfluoride schadelijk kan zijn voor je gezondheid als je er teveel van inslikt. Maar het gaat dan om hoeveelheden natriumfluoride die veel hoger zijn dan de fluoride die je normaal gesproken binnenkrijgt bij het tandenpoetsen. In de onderzoeken met dieren waaruit blijkt dat natriumfluoride schadelijk is, krijgen de dieren grote hoeveelheden natriumfluoride toegediend. Ook in de onderzoeken met mensen gaat het vaak om grote hoeveelheden, omdat de studies gedaan zijn in gebieden waar natriumfluoride aan het drinkwater is toegevoegd. In Nederland wordt fluoride niet toegevoegd aan ons drinkwater. De hoeveelheid natriumfluoride die je binnenkrijgt als je een keer tandpasta inslikt, is veel kleiner en daarom niet schadelijk.

Fluoride en PFAS?

Soms wordt natriumfluoride in verband gebracht met per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS), omdat in PFAS fluoratomen zitten. Uit natriumfluoride kan geen PFAS ontstaan.