Toepassing

Natriumfluoride komt vaak voor in tandpasta. Natriumfluoride helpt je tanden te beschermen tegen gaatjes (cariës). Gaatjes kunnen ontstaan als het tandglazuur wordt beschadigd door zuur. Zuur zit in eten en drinken. Ook de bacteriën in je mond maken zuur uit suikers in je eten. Fluoride zorgt ervoor dat je tandglazuur harder wordt en beter bestand is tegen zuur.

Actuele stand van zaken

Wat zegt de wet?

Volgens de cosmeticaverordening mag er in een tandpasta maximaal 1500 fluoride zitten. Als tandpasta fluoride bevat, moet op de verpakking staan hoeveel er precies in zit. Als er meer dan 1000 ppm fluoride in een tandpasta zit, moet op de verpakking staan dat het niet geschikt is voor kinderen. Of moet de volgende tekst op de verpakking staan: “Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt”.

Fluoride in kraanwater?

In sommige landen, onder andere in Amerika en Australië, wordt fluoride toegevoegd aan kraanwater. Dit heeft als doel om de bevolking te beschermen tegen tandbederf en gaatjes. Maar zo krijgen mensen veel fluoride binnen, wat in sommige gevallen tot gezondheidsproblemen kan leiden.

Is fluoride in tandpasta schadelijk voor mijn gezondheid?

Op internet en sociale media lees je soms dat fluoride schadelijk zou zijn, en dat je daarom beter tandpasta zonder fluoride kunt gebruiken. Volgens die artikelen is fluoride een neurotoxine en tast het je zenuwstelsel aan. Fluoride zou ook nadelige effecten op het IQ van kinderen hebben, en op botten en gewrichten.
Het klopt dat fluoride schadelijk kan zijn voor je gezondheid als je er teveel van inslikt. Maar de onderzoeken die worden beschreven zijn vaak gedaan met drinkwater waaraan fluoride is toegevoegd waardoor al het fluoride wordt ingeslikt. Vaak worden in de onderzoeken met dieren veel grotere hoeveelheden toegediend, dan een mens normaal gesproken binnenkrijgt.

Bij is fluoride in tandpasta . Tandpasta spuug je uit en op die manier krijg je weinig fluoride binnen.
Jonge kinderen slikken vaak tandpasta in. Voor baby’s en jonge kinderen kun je daarom het beste kiezen voor een peutertandpasta. Daarin zit minder fluoride dan in gewone tandpasta.

Fluoride en PFAS?

Soms wordt natriumfluoride in verband gebracht met poly- en perfluoroalkylstoffen (PFAS), omdat PFAS fluoratomen bevat. Uit natriumfluoride kan geen PFAS ontstaan. 

Risicotoelichting

Het gebruik van tandpasta met natriumfluoride is veilig. Voor baby’s en jonge kinderen kun je het beste kiezen voor een peutertandpasta. Daarin zit minder fluoride dan in standaard tandpasta. Als je kind 5 jaar is, kun je overstappen naar een tandpasta voor volwassenen of een kinder- of juniortandpasta.