In het kort

Metaldehyde zit soms in slakkenkorrels. Het is een erg giftige stof die schadelijk is voor mensen en dieren.

Waarom zit deze stof in producten?

Metaldehyde is een dat soms in slakkenkorrels zit. Je kan het gebruiken bij het tuinieren om te zorgen dat naaktslakken uitdrogen en doodgaan. Maar, metaldehyde is erg giftig en kan daarom ook dodelijk zijn voor andere dieren. Je mag slakkenkorrels met metaldehyde daarom alleen in een (kweek)kas gebruiken, zodat andere dieren zoals vogels ze niet per ongeluk opeten.  

Is deze stof veilig?

Metaldehyde is een erg giftige stof en schadelijk voor je lichaam als je het binnenkrijgt. Baby’s en jonge kinderen lopen een groter om metaldehyde binnen te krijgen, omdat zij geneigd kunnen zijn om slakkenkorrels met metaldehyde in hun mond te stoppen. Het is daarom belangrijk om slakkenkorrels met metaldehyde op een veilige plek te bewaren en buiten het bereik van kinderen en huisdieren te houden.

Meer informatie

Wat zegt de wet over metaldehyde? 

In de Europese wetgeving staat dat in slakkenkorrels met metaldehyde ook een afweermiddel moet zitten. Dit afweermiddel is vaak een stof met een vieze, bittere smaak, zoals denatoniumbenzoaat (ook wel bekend als Bitrex). Vooral voor kinderen werkt dit afweermiddel goed als ze per ongeluk een slakkenkorrel eten. Het kind zal de korrel snel uitspugen, omdat het afweermiddel de korrel een bittere smaak geeft. Voor huisdieren helpt zo'n afweermiddel niet altijd om het product uit te spugen. Sommige slakkenkorrels met metaldehyde bevatten daarom een braakmiddel, waardoor het dier de korrels alsnog zal uitbraken. Maar zo’n braakmiddel zit er niet altijd in. Let daarom extra goed op dat huisdieren niet in de buurt komen van slakkenkorrels met metaldehyde.