In het kort

Metaldehyde zit soms in slakkenkorrels. Het is een zeer giftige stof die schadelijk is voor mensen en dieren.

Waarom zit deze stof in producten?

Metaldehyde kun je gebruiken bij het tuinieren om slakken te bestrijden. Metaldehyde zorgt er namelijk voor dat slakken uitdrogen en doodgaan. Maar, metaldehyde is zeer giftig en kan daarom ook dodelijk zijn voor andere dieren. Daarom mag je slakkenkorrels met metaldehyde alleen in een (kweek)kas gebruiken. Zo kunnen andere dieren, zoals egels en vogels, niet de korrels of de vergiftigde slakken opeten.

Is deze stof veilig?

Metaldehyde is een zeer giftige stof en schadelijk voor je lichaam als je het binnenkrijgt. Baby’s en jonge kinderen lopen een groter om metaldehyde binnen te krijgen, omdat zij geneigd kunnen zijn om slakkenkorrels met metaldehyde in hun mond te stoppen. Het is daarom belangrijk om slakkenkorrels met metaldehyde op een veilige plek te bewaren, buiten het bereik van kinderen en huisdieren. Zorg dat kinderen en huisdieren ook niet bij de gestrooide slakkenkorrels kunnen.

Meer informatie

Wat zegt de wet over metaldehyde?

In de Europese wetgeving staat dat in slakkenkorrels met metaldehyde ook een zogenaamd ‘afweermiddel’ moet zitten. Een afweermiddel is meestal een stof met een vieze, bittere smaak, zoals denatoniumbenzoaat (ook wel bekend als Bitrex). Vooral voor kinderen werkt dit afweermiddel goed als ze per ongeluk een slakkenkorrel eten. Het kind zal de korrel uitspugen en niet verder opeten, omdat het afweermiddel de korrel een bittere smaak geeft. Voor huisdieren helpt zo'n afweermiddel niet altijd genoeg om het product uit te spugen. In sommige slakkenkorrels met metaldehyde zit daarom een braakmiddel, waardoor het dier de korrels alsnog zal uitbraken. Maar zo’n braakmiddel zit er niet altijd in. Let daarom extra goed op dat huisdieren niet in de buurt komen van slakkenkorrels met metaldehyde.